Zaterdag speelde FC Oegstgeest, zes maanden nadat de vorige competitie abrupt gestopt werd door de coronamaatregelen, weer een officiële wedstrijd. In deze eerste bekerwedstrijd was Lyra uit de Lier, dat ook in de derde klasse uitkomt, de tegenstander. In een gelijk opgaande wedstrijd heeft FC Oegstgeest lang aan de leiding gestaan, maar in het hectische slot van de wedstrijd ging de thuisploeg er met de winst vandoor.

Jack Honsbeek, de tijdelijke trainer van FC Oegstgeest die de om gezondheidsredenen uitgeschakelde Nico van der Salm vervangt, moest in korte tijd de selectiespelers leren kennen. Na twee gewonnen en een gelijk gespeelde oefenwedstrijd had hij een selectie van zestien spelers geselecteerd voor deze wedstrijd. Op het sportpark van Lyra was alles goed geregeld volgens de coronaregels, zowel in de kantine als langs het veld en op de tribune. Bezoekers moesten zich voor de wedstrijd digitaal aanmelden met een gezondheidsverklaring.

FC Oegstgeest ging voortvarend van start, binnen een minuut had Daan van Moorsel FC Oegstgeest op een 0-1 voorsprong gezet. Hierna ging de wedstrijd gelijk op met kansjes en corners aan beide kanten. Na een half uur scoorde Lyra via een aanval over rechts uit een voorzet de gelijkmaker. Vlak voor de rust belandde een afstandsschot van verdediger Timo Lichtenbeld op de lat, de terugspringende bal werd behendig door Van Moorsel in het doel gewerkt: 1-2. Twee minuten later wist Lyra de stand alweer gelijk te trekken. Zo gingen de teams met een gelijke stand (2-2) aan de thee.

Na de rust kwamen aan beide kanten dezelfde elf weer in het veld. Al na vijftien minuten maakte Van Moorsel zijn valse hattrick compleet, met een afstandsschot bracht hij de stand op 2-3. In de loop van de tweede helft werd er door beide trainers een aantal spelers gewisseld zonder dat dit de krachtverhoudingen in het veld veranderde. Een kwartier voor tijd was FC Oegstgeest aanvoerder Bob den Hollander het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter, in de woordenwisseling die hier uit ontstond tussen de twee trok de scheidsrechter direct rood en moest de aanvoerder van het veld en FC Oegstgeest verder met tien man.

FC Oegstgeest keeper Gijs Jansen hield met een paar knappe reddingen Lyra van het scoren af. Tien minuten voor tijd voorkwam Timo Lichtenbeld op de doellijn met de hand een treffer van de gastheren wat hem een rode kaart en Lyra een penalty opleverde. Hierna moest FC Oegstgeest met 9 man verder. Door de benutte penalty was de stand weer gelijk: 3-3. Vlak voor tijd leverde een vrije trap van grote afstand de eindstand op. Dat Lyra in de laatste paar minuten met tien man verder moest na een tweede gele kaart voor een speler veranderde niets meer aan de stand. Zo moesten de spelers van FC Oegstgeest met lege handen terug naar huis.

Zaterdag speelt FC Oegstgeest de tweede bekerwedstrijd uit een serie van drie. De tegenstander is dan SJZ uit Zoeterwoude, getraind door oud vv Oegstgeest trainer Arie van Duijn, aanvang 14.30 uur. De week daarna volgt dan nog de thuiswedstrijd tegen eveneens vierdeklasser BSC ’68 uit Benthuizen.

Jan van den Broeck

Foto’: Paul Lichtenbeld (lichtenbeldfoto.nl)