dinsdag, mei 14, 2024
HomeColumnWat valt er nou te zeuren………?? (column)

Wat valt er nou te zeuren………?? (column)

-

Door de (overigens noodzakelijke) corona maatregelen is het dagelijks leven vandaag de dag voor niemand meer zoals het was. De maatregelen hebben grote impact. Daar waar bouwmarkten, koeriersdiensten en webshops nog redelijk gedijen in de huidige omstandigheden vallen de zwaarste klappen bij de horeca, het bedrijfsleven, de middenstand en de amusements- en cultuursector. Voor velen van ons zijn het persoonlijk sociaal en economisch gezien moeilijke tijden.

Ook de voetballiefhebber ondervindt hier de gevolgen van. Na het abrupt afbreken van het vorig seizoen wordt het amateurvoetbal, nadat er eerst een aantal weken zonder publiek moest worden gespeeld, momenteel wederom geconfronteerd met een (hopelijk tijdelijke) stillegging van de competitie.

Het was de afgelopen weken natuurlijk al behelpen. Het was ook een somber gezicht; nagenoeg verlaten complexen, lege parkeerplaatsen, gesloten kantines, geen of beperkte beschikbaarheid van kleedruimten en geen publiek. Het weer werkte die weekenden ook al niet mee. Uitgerekend de laatste weken dat er nog gespeeld mocht worden kwam de regen met ’met bakken uit de hemel’

Drie weken geleden werden bovengenoemde maatregelen afgekondigd. Voor verenigingen voelde het als een klap in het gezicht of een dolksteek in de rug. Zij hadden er immers alles aan gedaan om hun club ‘coronaproof’ te maken. Na het stilleggen van seizoen 2019-2020 betekende de nieuwe maatregelen voor veel clubs een nieuwe dreun in de strijd om het hoofd boven water te houden.

Helaas zijn de clubs afhankelijk van de ontwikkeling van de besmettingscijfers, maar ook van het gedrag van leden en bezoekers. In een eerdere column heb ik al geschreven dat ik me verbaasde en zorgen maakte over dit gedrag. Hoewel een aantal mensen dachten dat ik het veel te somber inzag constateerde collega Ruud Fraij onlangs helaas het zelfde, hetgeen hij in een column ook op deze site vermeldde.

Vorige week volgden nieuwe, strengere, maatregelen waaronder het stilleggen van de competities in de amateursport. Gelukkig blijven wij als liefhebbers niet helemaal verstoken van onze geliefde sport. De professionele sector bleef, net als in omliggende landen, gelukkig gespaard en ondanks dat er geen publiek aanwezig mag/kan zijn mocht de competitie daar voortgezet worden.

In het verleden was de voetballiefhebber voor beelden van het betaald voetbal aangewezen op Studio Sport. De ouderen onder ons kunnen zich waarschijnlijk de tijd nog wel herinneren dat heel Nederland (in ieder geval de voetballiefhebbers) op zondagavond om zeven uur ‘met het bord op schoot’ voor de uitzending van Studio Sport aanschoof. Iets wat in vele gezinnen nog steeds een gemeengoed is en onderhand eigenlijk wel aangemerkt kan worden als  ‘cultureel erfgoed’.

Een gebruik waar niet aan te tornen viel, maar ook destijds zeker niet met instemming van alle gezinsleden werd begroet en, naar ik heb begrepen, in menig huishouden tot onenigheid en ruzie of erger heeft geleid.

Verder werden om tien uur die avond samenvattingen van de Serie A uitgezonden en doordeweeks kon men de wedstrijden van het Nederlands Elftal en onze Europa Cup deelnemers live volgen. Dat leek toen heel wat maar valt in het niets bij het huidige aanbod.

Om huiselijke problemen te voorkomen is het tegenwoordig bijna voorwaardelijk dat de overige gezinsleden de liefde en passie voor de voetbalsport delen, helemaal omdat het televisieaanbod de afgelopen jaren explosief is gegroeid. Naast de zogenaamde ‘betaalde zenders’ heeft ook bijna elke zichzelf respecterende omroep uit ons publieke bestel wel een of meerdere programma’s waarin wedstrijden live of in samenvatting worden uitgezonden.

Tegenwoordig zijn we als liefhebber dus niet meer afhankelijk van de zondagavond uitzendingen van Studio Sport, verre van dat zelfs. Elke dag van de week is er bij de publieke of commerciële zenders wel een wedstrijd te zien. Zij  beperken zich daarbij niet alleen tot de nationale competitie, maar bieden ook wedstrijden uit de Premier League, La Liga, de  Serie A en de Bundesliga aan. Bovendien worden wedstrijden uit de Champions League , de Europa League  en het Nederlands Elftal, zowel betreffende de kwalificatie voor EK/WK en de Nations League aangeboden. Als klap op de vuurpijl kunnen we ons hart ook nog ophalen bij de wedstrijden van onze ‘ Leeuwinnen’ die zich overigens zeer overtuigend plaatsten voor het EK.

In de weekenden komt de liefhebber helemaal ruimschoots aan zijn trekken bij Ziggo en Fox, die op zaterdag en zondag elk nagenoeg aaneengesloten vier wedstrijden live uitzenden. En voor diegenen die hier nog niet genoeg aan hebben  zijn er op nagenoeg elke dag ook nog de praatprogramma’s, waarin de ‘kenners’ hun analyse over de gespeelde wedstrijden met ons delen.

Dus………….…..hoezo voetbalstop? Ik heb nog nooit zoveel voetbalwedstrijden en programma’s gezien als in de afgelopen maanden. Zoals gezegd kan ik van vrijdagavond tot zondagavond non-stop de ene na de andere topclub uit de diverse topcompetities volgen. Deze week starten ook de Europese toernooien weer, wat betekent dat ik de komende zes weken elke dinsdag- woensdag en donderdagavond de verrichtingen van onze vaderlandse clubs kan volgen. Dus…….. wat wil je nog meer zou je zeggen en wat zeuren wij voetballiefhebbers nou.

Heel eenvoudig. Het huidige zenderaanbod aan voetbal is niet alleen een grote risicofactor voor veel relaties maar het vervangt op geen enkele manier het gevoel en de de sfeer van een wedstrijd waar je getuige van bent of deel van uitmaakt. Dat is de reden dat met mij velen hopen op en uitkijken naar een snelle hervatting van de competitie.

Oeverloze discussie over de zin of onzin van de genomen maatregelen dragen daar niet aan bij, sterker nog ze werken eerder vertragend. Ook het gezeur en gejammer over wat er fout is gegaan en gedaan helpt niet om de oplossing te vinden.

Voor de voetballiefhebber is de voortzetting van het professionele voetbal (zowel in binnen- als buitenland) en de daaraan verbonden live uitzendingen een vangnet om toch aan zijn trekken te kunnen komen. Sommige sectoren in onze maatschappij echter hebben geen enkel vangnet. Zij hebben geen inkomsten of raken door hun reserves heen. Zij hebben al hun hoop gevestigd op een snelle versoepeling van maatregelen zodat zij kunnen overleven. En dat geldt ook voor onze amateurclubs waar sommigen het water tot aan de lippen staat.

Er wordt veel gezeurd over het feit dat de competities zijn stilgelegd. Daar is niemand bij gebaat. Competities zullen pas hervat worden bij versoepeling van de maatregelen en dat gebeurt pas bij een sterke daling van de besmettingscijfers. En daar kunnen we allemaal ons steentje aan bijdragen. Hoe……..?

Door zonder overal over te zeuren de maatregelen op te volgen; dus handen wassen, in de elleboog niezen, 1.5 meter afstand in acht nemen, mondkapjes op, de corona-app installeren en bij klachten thuis blijven en laten testen.

Toegegeven; het kan niet op tegen het live bezoek of het spelen van een echte wedstrijd, maar er is in ieder geval een alternatief voor de liefhebber; de televisie-uitzendingen. Daar zullen we het voorlopig mee moeten doen. En er is werkelijk voor elk wat wils in het aanbod waarbij je zelfs kan spreken dat er sprake is van overkill. Dus daar hoeven we in ieder geval niet over te zeuren.

Rene Sinke
Rene Sinke
Voormalig docent en onderwijsmanager aan de Politieacademie, actief scheidsrechter voor de KNVB, ruim 12, 5 jaar actief geweest in de top van het amateurvoetbal. -Voormalig docent arbitrage bij de KNVB, voormalig trainer en jeugdleider, voormalig voorzitter van zondag 2e klasse ESTO. Reageert kritisch en direct op ontwikkelingen binnen het (amateur) voetbal en benut daar columns voor die regelmatig te lezen zijn op LAV.

Must Read