Pfff, de overschrijvingstermijn is gesloten, de aantallen spelers per leeftijdsgroep zijn bekend. Drukke tijden voor de jeugdbesturen van de clubs: de teams moeten worden ingedeeld, trainers en leiders moeten worden aangesteld: aan de bak dus.

In een eerdere column brak ik een lans voor de uitblinkers: laat deze spelers vooral op een hoger niveau spelen, geef deze spelers zelfs het advies om zich te melden bij UVS, Quick Boys of FC Lisse. Zij krijgen daar alle kansen om zich als voetballer te ontwikkelen en te kijken waar hun grens ligt. Denk ik dan alleen maar aan de talenten? Nee, juist niet. Doordat deze spelers naar een andere vereniging gaan, krijgen de spelers die bij de club blijven veel meer kans om zich te ontwikkelen en zo belangrijk te worden en te blijven voor hun club.

Clubs die al beschikken over veel goede jeugdtrainers

Dan moeten er natuurlijk wel een paar dingen gebeuren. In de eerste plaats moeten deze spelers goed getraind worden, moeten er genoeg faciliteiten voor deze spelers zijn. Alle jeugdleden van een vereniging moeten de mogelijkheid hebben om twee keer per week te trainen. Liefst onder deskundige leiding. Een aantal clubs is er al door een goed beleid in geslaagd om genoeg deskundige trainers aan te stellen. Iedereen in de club moet hiervan profiteren. Het best kan dit door de leeftijdsgroepen op dezelfde tijd te laten trainen. Als bijvoorbeeld onder 13-1 en onder 13-2 tegelijk op maandag trainen, streef ik ernaar dat er drie trainers aanwezig zijn. De hoofdtrainer geeft dan training aan beide groepen en loopt daarbij steeds van de ene naar de andere groep. De beide andere trainers, misschien nog niet zo ervaren, leren hier veel van. De tweede training wordt dan apart gegeven, waarbij de hoofdtrainer wel voor de oefenstof kan zorgen.

Clubs die op zoek zijn naar nieuwe jeugdtrainers

Misschien zijn er ook nog clubs die er nog niet in geslaagd zijn om genoeg capabele trainers aan te stellen. Deze clubs moeten naar mijn mening eerst een trainerscoördinator aanstellen. Deze coördinator gaat op zoek naar trainers in de vereniging. Hij nodigt alle verenigingsspelers van onder 16 t/m onder 19 uit en vraagt hen of zij komend seizoen een team willen trainen of assistent-trainer willen worden. Het mag duidelijk zijn dat dit een belangrijke taak is en dat deze coördinator niet nog zes andere taken binnen de vereniging mag hebben. Dan is het belangrijk dat deze nieuwe trainers gesteund worden.

Nieuw inzicht

Dan kom ik tot een nieuw inzicht. Leiden heeft veel uitstekende trainers voortgebracht, die ook veel aan het Leidse voetbal te danken hebben. Naar mijn idee wordt het tijd dat deze trainers iets terug gaan doen voor het Leidse voetbal. Hoe mooi zou het zijn als er een groep van ‘Leidse toptrainers’ wordt gevormd die een trainingsplan voor de Leidse jeugd schrijven. Andere Leidse trainers geven de nieuwe trainers en assistenten een korte cursus van 5/6 avonden op bijvoorbeeld vrijdagavond en geven zo de oefenstof door.

Deze cursussen worden in vier groepen verdeeld:

a)     t/m onder 10

b)     onder 11 t/m onder 15

c)     onder 16 t/m onder 19

d)     keeperstraining

Wat is hiervoor nodig?

In de eerste plaats een veld met licht en uiteraard materiaal. Daarnaast moeten er natuurlijk genoeg cursisten en cursusleiders zijn. Het leveren van cursisten is een taak van de trainerscoördinatoren. En dan de cursusleiders. Ik doe even een voorschot en weet daarbij zeker dat er veel trainers zijn die hieraan mee willen werken. Even brainstormen. De oefenstof voor de verschillende cursussen wordt gemaakt door Gerard Désar, Ruud de Groot, Arie Lagendijk en Paul van der Zwaan. Dan de trainers die een cursus (alleen of samen) kunnen geven: Wim Rijsbergen, Fons Groenendijk, Tim de Cler, Aad Koren, Hein van Heek, Nico van der Salm, Thomas Duivenvoorden, Marcel IJzendoorn, Ronald Rosdorff, Roberto Escudero, Eelco Fielemon, Wim Visser, John Verschoor, Freek Jansen, Stefan Luykx, Cees van Tongeren, Ronald Vermond, Wim Erades, Wijnand Sloos, Jaap Visser. En zo kan ik nog wel even verder gaan…

Wat een rijkdom

Gaan we het doen? Gaan we met z’n allen onze schouders onder het Leidse jeugdvoetbal zetten? Ja, natuurlijk. Geef je als club op bij LeidenAmateurVoetbal en zeg dat wij bij jullie club welkom zijn. Ga onderzoeken of er trainers zijn die zo’n cursus willen bezoeken. Trainers, kom uit je cocon en help het Leidse voetbal, geef je op voor een cursus. Ik kijk nu al uit naar de oprichtingsvergadering met veel mensen uit de Leidse voetbalwereld en al die trainers; wat een verhalen zullen daar verteld worden.

Nog wel twee dingen: eerst de kosten! Uiteraard komen wij trainers graag voor twee koppen koffie en misschien nog een frisje na de cursus. Uiteraard ben ik eerste trainer die zich opgeeft om zo’n cursus te geven. Zullen we zeggen wordt vervolgd? En vanaf augustus handen en voeten geven aan dit idee?

Laurens Mouter