Het Algemeen Dagblad meldt dat de KNVB met nieuwe regels komt, die ervoor moeten zorgen dat het zwart geld en de inmenging van criminele geldstromen wordt uitgebannen binnen het amateurvoetbal.

Onderzoek van de Universiteit van Tilburg wijst namelijk uit, dat één op de acht amateursportverenigingen de afgelopen twee jaar geconfronteerd is met ‘serieus te nemen signalen die kunnen wijzen op criminele inmenging’. De landelijke krant noemt als voorbeelden de veldvoetbalclubs OFC Oostzaan, Magreb ’90 en zaalvoetbalclub ’t Knooppunt.

Uitbannen

Die nieuwe regels moeten zwart geld en criminele inmenging bij de amateurclubs uitbannen. Het voornemen is onder meer dat per 1 januari het verboden is dat amateurspelers betaald krijgen door derden of meer betaald krijgen dan een belastingtechnisch toegelaten onkosten- of vrijwilligersvergoeding. Dat moet ervoor zorgen dat alleen echte amateurspelers overblijven en ook contractspelers die met verenigingen spelerscontracten hebben, die geregistreerd zijn door de KNVB.

Sancties

Ook de KNVB ziet in, dat controle niet eenvoudig zal zijn. Bestuurssecretaris Mark Boetekees (foto) van de KNVB zegt daarover in het AD: ,,De afspraken zijn op basis van ‘high trust, high penalty’: komen we erachter dat sprake is van overtreding dan zijn de sancties niet mals. Je moet dan denken aan verplichte degradatie en schorsing voor lange tijd van spelers.”

De KNVB kondigt jaarlijks steekproeven aan. Om bovendien slagvaardiger op te kunnen treden, gaat de voetbalbond intensiever samenwerken met onder meer de Belastingdienst.

Bron: KNVB