In deze fase van de voorbereiding zeggen uitslagen weinig tot niets en trainers geven ook dikwijls aan er weinig of geen waarde aan te hechten. Voor zowel tweedeklasser DoCoS als derdeklasser FC Oegstgeest was het de eerste oefenpot en het onderonsje leverde een 1-4 uitslag op. Geen reden voor paniek bij de Leidse club of grote euforie bij de fusieclub, maar de staf van de derdeklasser kon op zijn minst ‘best tevreden’ zijn.

DoCoS benutte wat minder spelers dan de opponent en de FC wisselde zelfs een compleet team na de onderbreking. Beide ploegen stonden op de laatste plaats bij het scheiden van de markt en werden min of meer ‘gered’ door het coronavirus. Dat neemt niet weg dat de clubs hun ogen niet zullen sluiten voor hoe de vlag erbij hing. Er komen nu nieuwe kansen op een beter seizoen waarbij het doel zal zijn om niet weer in de gevarenzone terecht te komen.

Dat is voor later. Nu gaat het erom om fit te worden, minuten te maken, te finetunen en om er een hechte groep van te maken en de klagende spelers ook enigszins tevreden te houden. In dat laatste opzicht kan DoCoS al een naam van een nieuweling doorstrepen. Reaumur Waandels kwam over van Aarlanderveen, maar al snel kwam er een kink in de kabel en werd besloten om al snel uit elkaar te gaan. De Leidse club moest het nu nog stellen zonder sterkhouders als Michael van Voorthuijzen en Chris van Empel, maar die sluiten deze week nog aan. De als tweede genoemde spits zal dit seizoen wel minder wedstrijden spelen vanwege werkverplichtingen. Lars de Ridder is op de weg terug, maar zoals het er nu naar uitziet zal de aanvaller pas na de winterstop zijn rentree maken. Na lange afwezigheid kon Dennis Olman wel weer beschikken over Rowin Peet en Jeroen Boogmans.

Bij FC Oegstgeest konden ook wat nieuwe gezichten worden waargenomen, waarbij vooral een aantal eigen jeugdspelers een behoorlijke indruk maakten. Het is daarnaast vooral zaak dat de spelers die er al waren beter worden en straks de derde klasse makkelijker kunnen verteren. Het goede nieuws was voorts dat vormgever Bob den Hollander bleef, hoewel DoCoS hem graag had zien komen.

Beide ploegen kregen voor de pauze wat kansen, maar het bleef lang 0-0. Totdat Bas Nieuwenburg zijn kwaliteiten toonde. De middenvelder zag Mitchel van Abswoude te ver voor zijn doel staan en zijn fraaie boogbal leverde de 0-1 op. Den Hollander had de 0-2 moeten maken, maar de thuisploeg kwam weg met een nipte achterstand.

In de tweede helft werd er dus massaal gewisseld. DoCoS drong wel aan, maar creatieve ideeën bleven schaars. Daarnaast zaten de bezoekers er vaak goed kort bovenop en maakten zij beter gebruik van de geboden ruimte. Een benutte strafschop van Joshua Overvliet, voorheen speler bij de Leidse club, leverde de 0-2 op. Even later kwam daar zelfs nog een doelpunt bij voor de gasten na een prima combinatie tussen Nick van Berge Henegouwen en de afrondende Bart Doorduijn.

Roy Elkerbout redde de eer voor de thuisploeg na een wederom terecht gegeven strafschop, maar het laatste antwoord was toch weer voor het fris spelende FC Oegstgeest. Met een fraaie pass vond Thijs Smallenbroek Daan van der Weijden die keurig binnen werkte.

DoCoS zal zich nu moeten oprichten op het komende toernooi bij Blauw Zwart waar het de gastheer en Football Factory treft. FC Oegstgeest speelt zaterdag om de Vossen Cup tegen ASC. Nog steeds niet om de punten, maar geleidelijk aan moet er wel worden toegewerkt naar de juiste vorm. In die zin gaf deze oefenpot meer stof tot nadenken bij DoCoS.

Basisopstelling DoCoS: Van Abswoude, Maat, Armitage, Mike Filippo, Peet, Jouby, Verplancke, Elkerbout, Milan Flippo, Groen, Victory.

Basisopstelling FC Oegstgeest: Van der Kaay, Lichtenbeld, Gianfiglio, Polet, Nieuwenburg, Den Hollander, Gottenbos, Dijkstra, Van Gent, Van Moorsel, Roelen.