Het is zaterdagmiddag 23 mei. Er staat een briesje en het is ruim twintig graden. Het is even na kwart over twee en in de appgroep van Leidenamateurvoetbal.nl wensen de collega’s elkaar een boeiende middag toe. De laatste ontknopingen van menige competitie waarbij dit seizoen de vingers kon worden afgelikt. Een seizoen met mooie goals, talenten die doorbraken, opvallende uitlatingen van trainers en de wekelijkse verrassingen.

Tegen de klok van 16 uur ontploft de app zo wat. Er gebeurt zoveel op de velden dat een hartverzakking op de loer ligt. FC Rijnvogels, dat nergens meer voor speelt anders dan de eer, is bezig SC Feyenoord onder de voet te lopen. Max van Steen heeft net de 4-0 op het scorebord gezet met een kopbal à la Bep Bakhuys. Voorschoten’97 doet een klasse lager goede zaken door afstand te nemen van VELO. Het is al 0-3 in Wateringen en de vierde plaats in de eindrangschikking lijkt zeker en dat is een keurige prestaties van de promovendus.

In de tweede klasse had RCL zich eerder al veilig gespeeld en DoCoS en Kagia trachten de nacompetitie nog te ontlopen. Simon Joubij scoort net de 2-0 tegen Van Nispen en er gloort hoop. Vanuit Lisserbroek meldt een verslaggever dat Jesper Imanse net de 3-2 maakt tegen SVC’08 en de zenuwen gieren door de kelen van de Lisserbroekers. Het wordt nog een spannend kwartier in de onderste regionen van de tweede klasse. Valken’68 heeft nog een punt nodig om de titel te pakken, maar de ploeg heeft het lastig in Rijswijk tegen Te Werve. Dan klinkt er gejuich. De Valkenburgers zijn zojuist aan de leiding gekomen door Jaco van der Bent. De titel ligt nu voor het oprapen. Ook goed nieuws over UVS. De blauwwitten belonen zich met de nacompetitie omdat de derde periodetitel wordt gepakt. In de Kikkerpolder zijn de Leidenaren oppermachtig tegen Soccer Boys.

Voor het hart is de derde klasse een zegen op dat moment. TAVV is al weken kampioen en Sporting Leiden en Lugdunum zijn al zeker van een positie bij de eerste vijf en er heerst tevredenheid in de Leidse kampen. Met nog tien minuten te spelen op de velden komt er weer een appje. Goed nieuws voor FC Oegstgeest. De ploeg van Nico van der Salm lijkt voor de vierde keer op rij te gaan winnen en de dans te ontspringen, terwijl de concurrentie op achterstand staat. Het vege lijf lijkt gered te worden.

Ook in de kelderklasse brengt de slotdag veel spanning teweeg. Koudekerk en SJZ maken in een onderling duel uit wie de nacompetitie in mag, hoewel er wel met een schuin oog gekeken moet worden naar het treffen in Noordwijk tussen SJC en Hazerswoudse Boys. Er valt nog geen winnaar aan te wijzen. Na de goal van Babian Roosenbrand aan de Gruttolaan heeft Marc Griffioen net de 1-1 gemaakt en er is ook een gelijke stand aan de kust.

Hoe het allemaal eindigt, we moeten het antwoord schuldig blijven. Uiteraard wisten we dat medio maart al, maar het blijft heerlijk om even te mijmeren over hoe de slotmiddag had kunnen zijn. Nog maar te zwijgen over de clubs die we volgen op zondag. Wat had het fijn geweest. Het kampioenschap aan de Kade waar Marcel IJzendoorn op weg was naar een standbeeld. ROAC speelde tegen Zwervers al nergens meer om en had zich al keurig veilig gespeeld. Dat neemt niet weg dat Hein Leliveld na het laatste fluitsignaal op de schouders gaat van zijn spelersgroep, van wie hij afscheid neemt. Ook bij ASC is er feest. De ploeg eindigt keurig in de middenmoot van 2C en boekt op de slotdag de grootste zege van het seizoen ten koste van de hekkensluiter. In de derde klasse finishen de jeugdige teams van Voorschoten’97 en Stompwijk’92 in de middenmoot en mag Huib van Oostrom Soede het doen met een applaus van zijn spelersgroep. De trainer verlaat sportpark Adegeest met opgeheven hoofd. Via een miraculeuze eindsprint eindigt Sporting Leiden toch nog op de tiende stek en zo kwam alles goed.

Wat had het een heerlijk weekend kunnen zijn, 23 en 24 mei 2020. Maar helaas, niets van dat alles. We werden met zijn allen in het (voetbal)hart geraakt en we zullen geduld moeten hebben voordat er weer een bal gaat rollen. Spelers en trainers staan al te popelen, kantines schreeuwen om weer vol te mogen staan en de bestuurders zien uit naar oplevingen op financieel gebied. En wij verslaggevers? Die van LAV hadden het ook moeilijk in de voorbije tijd. Onze passie werd ontnomen en er kwam weinig inkt meer uit de pen. Straks willen we er echter weer staan. Voor de clubs, de supporters en onze sponsoren.

Leidenamateurvoetbal.nl staat aan de vooravond van het tiende seizoen! Een mijlpaal waar we trots op mogen zijn. De support van de clubs en onze trouwe sponsoren hebben we keihard nodig. We zullen echter ook een klein offer moeten vragen aan al onze volgers om onze werkzaamheden te kunnen voortzetten. Uitleg lijkt ons overbodig, maar die zal er wel komen. Blijf ons volgen in de komende tijd en steun ons zodat wij er blijvend voor jullie kunnen zijn! Het is al triest genoeg dat de collega’s van Voetbal Op Zaterdag de stekker eruit moeten halen…Een landelijke voetbalwebsite over het amateurvoetbal waar ik persoonlijk vele jaren van heb genoten…bedankt daarvoor!

Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl