Ook dit seizoen zal LeidenAmateurVoetbal wekelijks weer 1 of soms twee Krakers van de Week plaatsen. Dat kan gaan om een derby, degradatieduel, de strijd om de (periode)titel of bijvoorbeeld een burentwist. Wekelijks dient er een keuze te worden gemaakt en dat valt soms niet mee. Er is zoveel boeiends te melden en jouw club is vast het meest interessant. Alle clubs worden sowieso wekelijks meegenomen in de voorbeschouwing. Wij vragen begrip voor gemaakte keuzes, waarbij ook de overeenkomst met desbetreffende club(s) bepalend kan zijn. In de eerste Krakerrr van het seizoen staat Voorschoten’97 centraal, dat op bezoek gaat bij Die Haghe.

Deze zomer kwam Thom Wijnalda over van RCL. De spits, tijdens het gesprek midden in een verhuizing naar Voorhout, wilde nog eenmaal een stap omhoog maken. Eerder verliet hij de Leiderdorpse club voor een avontuur bij Noordwijk. De puntspeler keerde terug naar de Bloemerd, maar nu wil hij zijn kunsten vertonen op sportpark Adegeest. In de voorbereiding liep het veelal als een trein bij de ploeg van Theo Ducaneaux en Wijnalda pakte meteen zijn rol.

,,Het verloopt zoals ik vooraf hoopte. De ploeg herbergt veel snelheid in zich vanaf de flanken en er is veel creativiteit bij Voorschoten’97. De tegenstander wordt vaak naar achteren gedirigeerd en dat maakt dat ik veel te vinden ben in de vijandelijke zestien. Daar ligt mijn kracht. Bij RCL was dat anders en moest ik vaak op andere gedeelten van het veld mijn werk doen en dat ging nogal eens ten koste van waar ik daadwerkelijk voor werd opgesteld. Met jongens als Nick Permanand, Nick Guijt en Nick Scheurwater destijds kon ik ook ongeveer zo spelen als dat nu het geval is. De drie Nicks konden mij bedienen in de zestien.”

De begin dertiger scoorde aan de lopende band in de oefenperiode en tijdens het bekertoernooi. ,,Natuurlijk heeft een overstap tijd nodig om te wennen, maar in mijn geval viel dat best mee. Ik kende veel jongens van Voorschoten’97 en dat scheelt. Of ik voetbalde met of tegen ze of ik dronk wel eens een biertje met die gasten. Nick Guijt ken ik van RCL, Chris Guijt heb ik ooit zelf training gegeven en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er staat hier een hele brede groep en de verschillen onderling zijn akelig klein. Onlangs speelden we elf tegen elf waarbij de trainer ongeveer uitging van het eerste tegen het tweede elftal. Dat zogeheten tweede team won dat partijspel en dat zegt wel iets. De selectie is vrijwel in tact gebleven en ik denk dat er gerichte versterkingen aan toe zijn gevoegd zoals Jelle van der Niet, Ron de Roode en Kauzi Nomen. Laatstgenoemde was net als alle anderen ook goed bezig, maar raakte geblesseerd. Hij zal weer aansluiten en zo zal er om elke positie gevochten moeten worden.”

Wijnalda heeft overeenkomsten met Shemiel Constancia qua spel. Een aanspeelpunt, die met de rug naar het doel sterk voor de dag kan komen. Middenvelders kunnen aansluiten en profiteren van de balvaste spitsen. Ook Chris Guijt kan op ‘9’ spelen en zo is er keuze te over. ,,Daarbij komt dat er een trainer voor de groep staat met een duidelijke visie. Er zijn heldere en gerichte afspraken gemaakt en dat werkt prima naar de spelersgroep. John van Veen, hem kende ik al uit de Noordwijk tijd, is in de staf ook heel belangrijk en alles bij elkaar opgeteld is het dus heerlijk om hier nu te spelen. Niets ten nadele van RCL, laat dat ook duidelijk zijn.”

Voorschoten’97 speelde erg veel wedstrijden in de voorbereiding. Teveel? ,,Dat laatste geloof ik niet. Omdat de groep zo breed is, kon de staf ook alle jongens aan het werk zien en je speelde lang niet altijd negentig minuten. Eigenlijk kwamen we in een ritme terecht met een wedstrijd en twee hersteltrainingen. Uiteraard waren er wel eens pijntjes, maar daar was dan vervolgens weer altijd overleg over. De trainer staat boven de groep, maar op zeker moment was er tot nu toe altijd ruimte voor een dialoog en wordt er goed geëvalueerd. Theo Ducaneaux heeft in zijn werkwijze raakvlakken met Frank Bloemheuvel, waar ik mee gewerkt heb bij RCL.”

Het is wel erg pril om over verwachtingen te spreken, maar Wijnalda weigert te zwijgen daarover. ,,Het team draaide al lekker vorig seizoen en de automatismen moeten nu verder worden ingeslepen. Ik denk dat we vaak veel balbezit hebben, maar het is tevens de vraag wat je daar dan mee doet. Een plaats in het linkerrijtje zou je logischerwijs mogen inschatten, maar we krijgen ook te maken met onbekende tegenstanders. Dus laten we na een wedstrijd of zes kijken waar we staan. Maar dat we er goed voor staan, daar geloof ik absoluut in.”

Komende zaterdag is Die Haghe gastheer van Voorschoten’97. ,,In de voorbereiding speelden we al tegen ze. We wonnen met 2-0 door twee late treffers. Een pittige tegenstander. Bij balverlies maakten ze het speelveld heel klein door compact en gedisciplineerd te spelen. Wanneer zij met 1-0 voor komen, en in die eerste wedstrijd was dat twee keer mogelijk geweest in de 1 op 1, heb je als tegenstander een probleem. Ik voorspel dat het zaterdag qua balbezit wel goed komt, maar daarmee heb je nog niet gewonnen. Er is wel veel vertrouwen gezien onze resultaten en de manier van spelen tot nu toe.”

Nog even afsluiten met RCL. ,,Natuurlijk volg ik ze nog steeds. Er staat met Hein van Heek een goede trainer voor de groep. IK heb ze slechts eenmaal kunnen zien spelen (bij Forum Sport, red.), dus daar kan ik weinig over zeggen. Of ze mijn doelpunten gaan missen?  Er zullen anderen moeten opstaan om goals te maken. Ik zie wel mogelijkheden met een fitte Stijn Rietbroek en Abel Bormans. En spits Ali Barokzay heeft ook zo zijn track records bij ASC dus dat moet wel goed komen. Het zal enkel tijd kosten gezien het gegeven dat er meer nieuwe jongens rondlopen. Het is wel jammer dat Daan van der Zwaan uiteindelijk niet is gekomen van UVS. Hij had zeker kunnen slagen bij RCL.”