Eerste klasse A (zaterdag) – Op een zonovergoten en druk bezocht sportpark ’t Duyfrak opende Valken ’68 het nieuwe seizoen tegen het zaterdagteam van AFC uit Amsterdam. De voorbereiding van Valken ’68 liep op z’n zachtst gezegd niet vlekkeloos. Veel blessures noopten trainer Alan Campfens tot het voortdurend puzzelen waardoor vastigheden lastig in te slijpen waren.

De openingsfase was van beide kanten rommelig waarbij de ploegen elkaar goed in balans hielden. In de achtste minuut deelde Valken ’68 een eerste speldenprik uit. Uit een goedlopende aanval over de rechterkant kopte spits Marc Langeveld rakelings over. Toch was het AFC dat kort daarna de eerste tik aan de ploeg uit Valkenburg uitdeelde. De behendige vleugelaanvaller aan Amsterdamse zijde werd met een subtiele steekpas vrij voor keeper Ruben van der Does gebracht en wist de bal middels een mooie voetbeweging in de verre hoek te schuiven (0-1).

Na dit doelpunt een onveranderd spelbeeld waarbij er niet of nauwelijks kansen werden gecreëerd. Valken ’68 had moeite met de opbouw van achteruit en het vinden van de vrije man. Hierdoor werd te vaak gekozen voor de lange bal waardoor de voorwaartsen weinig aan voetballen toekwamen. Overigens dient aangetekend te worden dat AFC goed georganiseerd speelde waarbij voor een strijdplan was gekozen om ver op de helft van Valken ’68 druk te zetten. Mogelijk speelde de wat rommelige voorbereiding hier parten waardoor niet of nauwelijks de vrije man werd gevonden. Al met al een niet al te hoogstaande eerste helft met weinig kansen over en weer.

De tweede helft begon Valken ’68 furieus. De linies stonden kort op elkaar en de duels werden niet geschuwd. In de vijftigste minuut wist de behendige en sterke aanvalsleider Langeveld op de achterlijn twee spelers van AFC uit te spelen. Echter kon hij geen vrije speler in de zestien van de Amsterdamse formatie vinden. Dit was een uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen.

Dat de wetten van het voetbal in de eerste klasse net even anders zijn dan in de tweede klasse werd ook vandaag weer duidelijk. Een (foutieve) inworp en een opeenstapeling van verdedigende fouten stond aan de basis van een tweede Amsterdamse treffer (0-2). Valken ’68 ging als gevolg van de 0-2 achterstand meer vooruit spelen waardoor achter de bal meer ruimtes werden weggegeven. In de omschakeling werden in de laatste twintig minuten keer op keer de snelle voorwaartsen van AFC in stelling gebracht. Dat de marge op dat moment slechts bij twee bleef was te danken aan de Amsterdammers zelf. Een aantal opgelegde kansen werd opzichtig gemist. In de 73e minuut bepaalde AFC de eindstand uit wederom een flitsende omschakeling (0-3).

,,Welkom in de eerste klasse!” was het antwoord van aanvoerder Langeveld op de vraag naar zijn eerste reactie op deze wedstrijd. ,,Tot de 0-1 was er niets aan de hand. Eén fout aan onze zijde wordt direct afgestraft. Overigens speelde AFC goed georganiseerd en wisten ze ons spel te ontregelen met hoge druk en kreeg ik een dubbele dekking waardoor ik moeilijk aanspeelbaar was.” Trainer Campfens was realistisch maar vanzelfsprekend teleurgesteld. ,,Optisch waren we gelijkwaardig. Foute keuzes werden echter door AFC direct afgestraft. Het is een ploeg met veel kwaliteit en ze spelen goed georganiseerd.’’

Volgende week gaat Valken ’68 op bezoek bij het Amsterdamse WV-HEDW dat net als de ploeg uit Valkenburg doelpunt- en puntloos aan de competitie startte.

Valken ’68 – AFC 0-3 (0-1). 10. 0-1 Middelkoop, 52. 2-0 Janssen, 73. 0-3 Janssen.

Basisopstelling Valken ‘68: Van der Does, Ravensbergen, Van Duijvenvoorde, Van Egmond, Blom, De Mooij, Van Duijn, Redel, Langeveld, Van der Bent, Arikan.

Foto’s: Saam de Mooij