KNVB-Beker: FC Rijnvogels is woensdagavond uitgeschakeld door UNA. Op eigen veld werd het 2-4 voor de ploeg uit Veldhoven. De Katwijkers stonden halverwege met 1-0 voor door een doelpunt van Virgil Tjin-Asjoe. Na de rust kwamen de Brabanders terug en op 1-2. Jaap van Duijn zorgde nog voor evenwicht, maar kort daarna sloeg de derde divisionist weer toe. Tegen het einde van het meer dan vermakelijke duel werd het nog 2-4.

In de tweede voorronde alvorens het toernooi echt begint, nam de ploeg van Thomas Duivenvoorden het op tegen UNA. Eerder schakelden de roodwitten JOS/Watergraafsmeer uit. Een tegenstander die de ploeg uit Brabant toevalligerwijze afgelopen weekend tegenkwam in competitieverband (0-1 voor de Amsterdammers).

De thuisploeg zou op papier de underdog moeten zijn, maar dat was op het veld niet te zien in de eerste rondgang. Dat had veel te maken met de speelwijze van de hoofdklasser. Het ging mee in het hoge tempo van de formatie van Harrie Gommans en dat leverde een heerlijk bekeravondje op.

Het eerste wapenfeit kwam op naam van Sten Senders met een schot die gekeerd kon worden door Yannic Augustinus. De betrouwbare doelman moest daarna ingrijpen omdat Mart van de Gevel plotseling voor hem opdook. De aanvaller werd naar buiten de zestien gedreven en daardoor was het gevaar geweken voor de Katwijkse gastheer.

Na ruim een kwartier raakte de doelman licht geblesseerd en dat gaf Duivenvoorden de kans zijn manschappen even kort toe te spreken. Niet dat het niet marcheerde bij FC Rijnvogels, maar de nieuwe trainer is nu eenmaal nog aan het finetunen en zijn aanwijzingen waren niet aan dovenmansoren gericht.

FC Rijnvogels werd dreigend en het is de vraag wat er met een inzet zou zijn gebeurd van Roy van Leeuwen wanneer een UNA-speler zich niet in de baan van het schot had geworpen. Even later was het wel raak voor de FC. Maarten Reyneveld had zich even uit de spits laten zakken en stak Tjin-Asjoe weg. De middenvelder penetreerde de zestien in en vond de uiterste hoek. Een prima doelpunt die aangaf dat de thuisploeg in overlevingskansen geloofde tegen de toch ook sterk opererende opponent.

Een minuut daarna brak Van Leeuwen goed door, maar zijn assist kwam net uit achter de ingelopen Reyneveld. Dit had zomaar de 2-0 kunnen betekenen. Een fraaie aanval via de prima spelende Dennis Bakker en Jaap van Duijn met als eindstation Tjin-Asjoe leverde ook niet meer marge op. Bakker stuitte na een geraffineerd genomen vrije trap nog eens op Yannick Derix, maar UNA werd voor de pauze ook nog gevaarlijk via Niek van Boekel en Thomas Horsten. Het bleef bij de enige treffer van Tjin-Asjoe.

Het liet zich raden dat UNA zou komen na de doelwisseling en niets bleek minder waar. Augustinus moest al een paar keer bekwaam optreden en toen de sluitpost eenmaal geklopt was, redde Jesse Driebergen op de doellijn. Luttele tellen later was het alsnog 1-1 door Van Boekel. Vervolgens zette Derix met twee uitstekende uittrappen twee medespelers vrij voor het doel, maar de hoofdklasser hield nog stand door Augustinus.

Twintig minuten voor tijd nam UNA alsnog de leiding via een kopbal uit een hoekschop. Max van den Akker mocht zich laten feliciteren. De koek bleek echter nog niet op, want kort daarna zorgde Van Duijn met enig geluk voor de hernieuwde balans in de score. Koud terug op eigen helft was het echter weer UNA dat toesloeg. Met een geweldig schot liet Van Boekel de Katwijkse doelman nu volstrekt kansloos.

Duivenvoorden bracht Maikey Parami en Max van Steen om te trachten er nog een verlenging uit te persen, maar de batterij was zo ongeveer leeg. Het doek viel in zijn geheel nadat kort voor tijd Brian Boogers er 2-4 van maakte.

Het bekeravontuur zit er dus op voor FC Rijnvogels en dat betekent dat er helaas geen extra inkomsten zijn gegenereerd. Een welkom zetje in de rug in deze lastige tijden werd zo misgelopen. Toch kon de thuisploeg terugkijken op een prima optreden en hoefde het zich geenszins te schamen voor de nederlaag. UNA liet zien niet voor niets uit te komen in de derde divisie met klasbakken als Van Boekel en de onvermoeibare Louisben Jagt.

Duivenvoorden: ,,Een heerlijke voetbalavond, maar ik baal als een stekker van het resultaat. Natuurlijk was het niet verkeerd van onze kant, maar we moeten ons spel nu nog gaan koppelen aan het resultaat tegen tegenstanders van dit kaliber.”

FC Rijnvogels mag in dat opzicht zaterdag meteen een herkansing tegemoet zien wanneer de ploeg op bezoek gaat bij FC ‘s-Gravenzande, de koploper in de Hoofdklasse A.

FC Rijnvogels-UNA 2-4 (1-0). 29. Tjin-Asjoe 1-0, 60. Van Boekel 1-1, 70. Van den Akker 1-2, 73. Van Duijn 2-2, 74. 2-3 Van Boekel, 88. Boogers 2-4. Scheidsrechter: Cantineau.

Basisopstelling FC Rijnvogels: Augustinus, Van den Oever, Schonenberg, Michel, Verlaan, Tjin-Asjoe, Bakkr, Driebergen, Van Leeuwen, Reyneveld, Van Duijn.