ROAC meteen van de nul af

-

Eerste klasse A (zondag)- ROAC heeft haar eerste wedstrijd van het seizoen weten te winnen. Een kopbal vlak voor rust van Sam van der Geest was voldoende om de winst binnen te trekken. Tegenstander Legmeervogels probeerde het nog wel maar de Rijpwetering/Oud Adese muur was te sterk en hield stand.

Het was een heerlijke zomermiddag. Een heerlijk nazomerzonnetje, de geur van vers gras en een lesje wiskunde in het programmaboekje van de nieuw aangetreden en zelfbenoemd woordkunstenaar El Polderpatron. ‘Fijn dat we weer mogen en het echt gaan beginnen’, sprak de man van het loket. De stadionspeaker had tot hilariteit van het aanwezige publiek wat moeite met de namen van de gasten uit Uithoorn. Louter vrolijke gezichten dus in de polder.

De tactiek van Gidon Reinders Folmer was vanaf het begin aan duidelijk. Vanuit de verdedigende stellingen tot goed voetbal proberen te komen. Een tactiek die prima uitpakte. Legmeervogels had wellicht vaker de bal maar de kansen waren voor de Rippers. Na een wat rommelig begin was de eerste kans voor Yoek Bentvelzen die een hoge bal bovenop de lat van de Uithoornse doelman zag stuiteren.

Na een kwartiertje was er dan ook wel de eerste mogelijkheid voor de Legmeervogels. Maar de in de zestien opgedoken linksbuiten kon met een schot voorlangs het doel van Dammes van der Poel niet verontrusten. In de twintigste minuut leek Bentvelzen door de verdediging te kunnen glippen maar werd de aanvaller vlak voor de zestienmeterlijn onregelmatig gestuit met een gele kaart voor de verdediger tot gevolg. Vanaf de bank was er nog enige twijfel of Bentvelzen al dan niet doorgebroken was en de verdediger toch een andere kleur kaart tegemoet had moeten zien. De door Thijs van Seggelen fraai genomen vrije trap werd door de doelman uitstekend gepareerd en had een beter lot verdiend.

Halverwege de eerst helft kreeg Legmeervogels een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Maar de bal werd bij de tweede bal naast getikt. Het was een van de weinige kansen voor de ploeg uit Uithoorn. Tot de zestien meter zag het er allemaal aardig uit maar het was weinig effectief wat de ploeg van Ton Pronk liet zien.

Vlak voor rust was daar eindelijk de verdiende beloning voor de Rippers. Uit een uitstekend genomen hoekschop van Loek van As kon Sam van der Geest prima binnen koppen en de 1-0 op het scorebord zetten.

Na rust probeerde Legmeervogels door de backs hoger op te zetten meer druk op de verdediging van de tegenstander te zetten en even leek ROAC de kluts kwijt. Vijf minuten na rust greep trainer Reinders Folmer in en bracht Mitchel Boere. Dit zorgde ook voor meer controle bij de enige Zuid-Hollandse afvaardiging in de 1e klasse A.

Legmeervogels probeerde het nog wel en af en toe piepte en kraakte de verdediging van ROAC maar tot heel veel gevaar kwam het ook niet. ROAC kwam er steeds moeilijker uit en de spitsen hadden moeite de tweede helft de bal vast te houden. De enige echte kans voor ROAC was voor wederom Van der Geest die zijn schot vanaf de zestien overgetikt zag worden door Uithoornse doelman.

Vijf minuten voor tijd moest Legmeervogels met tien verder. Jacco den Hollander hield zijn tegenstander vast en kreeg hier ook terecht een vrije trap tegen voor. Zijn opponent vond het echter nodig zichzelf los te wurmen met een elleboogstoot. De prima rustig leidende scheidsrechter kon natuurlijk niks anders doen dan de speler met een rode kaart weg te sturen. Zo kabbelde de verder zeer sportieve wedstrijd naar het einde en kon ROAC de drie punten bijschreven in de seizoensouverture.

Matchwinner Van der Geest was vooral over de eerste helft tevreden. ,,De tweede helft hebben we niet echt veel meer kunnen voetballen en kwamen we moeilijk onder de druk vandaan en was het eigenlijk overleven en de organisatie goed houden. De tweede helft lieten we hen aan de bal, beetje rond de middenlijn rondspelen en dat mag van ons. Echt in groot gevaar kwamen we niet.”

Ook trainer Reinders Folmer was tevreden ,,De eerste helft hebben we het heel goed gedaan. Als je ziet hoeveel voetbal erin zat en hoe we het tactisch speelden. De verdedigende kwaliteiten van ROAC zijn gewoon heel sterk. Als je wat slimmer bent moet je het in de eerste helft nog één keer afmaken. De groep is heel leergierig en ik vind het belangrijk dat we wat meer gaan durven te voetballen. Omdat we dat ook kunnen. Dat is een stukje wat ik meer ga proberen in te slijpen. Na rust zie je dat Legmeervogels zich aanpast aan ons. Dat vind ik grappig om te zien, dat zijn we bij ROAC niet gewend”, aldus de lachende nieuwe trainer.

ROAC: Van de Poel, Den Hollander, De Haas, Heemskerk, Bakker (52. Boere), Hupkes, Van As, van der Geest (86. van der Poel), Van Seggelen, Bentvelzen (80. Ouwehand), Wagter.

Foto’s: Jan van der Lubbe (meer foto’s volgen)

Wim Masmeijer
Vlagger bij Valken'68, voetbaldier, veel gevolgde twitteraar in de regio. Scherp als een mes en altijd de knipoog. LAchen is gezond, de derde helft ook..