Net zoals bij alle andere clubs in Nederland, kende ook ROAC een onverwacht einde van het voetbalseizoen. De Rippers debuteerden afgelopen seizoen op eerste klasse niveau en lieten, vooral aan het begin van deze voetbaljaargang, zien zeker niet onder te hoeven doen voor een groot aantal opponenten. Voor oer-ROAC’er Dick Heemskerk betekende dit abrupte slot meteen ook een einde van een langdurig dienstverband bij de paarshemden, maar ook teamgenoot Rudolf Bax zette een punt achter zijn voetballoopbaan als selectiespeler. Toch zal Bax niet helemaal stoppen met voetballen, hij gaat met ingang van het komende seizoen spelen in een vriendenteam bij zijn oude club MMO.

Hoogmadenaar Bax begon als E-pupil bij MMO om daarna te vertrekken naar Alphense Boys, waar hij tot en met de A-junioren bleef. Daarna keerde de als timmerman werkzame Bax weer terug naar MMO, waar hij jarenlang deel uit maakte van de hoofdmacht. De laatste jaren speelde Bax bij buurclub ROAC.

ROAC en MMO zijn twee dorpsclubs  die in het verleden vaak in dezelfde competitie uitkwamen, maar waar ROAC doorstootte naar de eerste klasse, speelt MMO, tegenwoordig uitkomend op de zaterdag, vrij anoniem in de vierde klasse. Wat zijn de verschillen tussen beide clubs?

Bax:,, Qua gezelligheid zijn de verenigingen zeker met elkaar te vergelijken, maar ik denk dat bij ROAC de organisatie wat professioneler is dan bij MMO. Daarnaast is de drang om te presteren bij ROAC toch groter dan bij MMO. In mijn tijd bij MMO stonden wij weleens met zes man op de training, zoiets zal bij ROAC niet snel voorkomen’’, aldus de middenvelder.

Bax was bij MMO onderdeel van een ‘gouden generatie’, met spelers als Richard Bakker (tegenwoordig spelend voor ARC), Quinten Luijkx en Jordi Wong. De groen-witten misten in die periode op een haar na de promotie naar de tweede klasse, Gouda bleek na de strafschoppen net iets beter dan de Hoogmadese trots. Nadat dit team uit elkaar viel, besloot ook Bax, inmiddels verhuisd naar Rijpwetering, om te vertrekken waarna zijn logische keuze op ROAC viel. Na vier seizoenen ROAC, met o.a. de promotie naar de eerste klasse,  komt er dan nu vroegtijdig een einde aan zijn verblijf bij de Rijpwetering Oud Ade Combinatie.

Waarom heb je besloten om te vertrekken bij ROAC?

Bax: ,, De belangrijkste reden is dat ik de laatste jaren veel last heb gehad van diverse blessures. Dit seizoen ben ik door enkelproblemen zelfs geen enkele keer in actie gekomen. Daarnaast ben ik nu 32 jaar, ik ben toch behoorlijk druk met mijn werkzaamheden en binnenkort word ik voor het eerst vader. Hoewel het nu met  de enkel weer wat beter gaat, heb ik voor mezelf de balans opgemaakt en ben tot de conclusie gekomen dat dit een goed moment is om te stoppen. Het is mooi geweest. Ik heb zowel bij MMO als bij ROAC mooie tijden meegemaakt, maar nu is het tijd voor andere dingen. Ik ben zeker van plan om op zondag regelmatig bij ROAC te komen kijken,  want het is gewoon een prachtige club. Of ik nog ooit terugkeer in MMO 1? Zeg nooit nooit, maar ik wil nu lekker een balletje trappen met mijn vrienden bij MMO  en hoop dat ik zonder blessures nog wat jaartjes plezier in het spelletje kan blijven houden’’, aldus Bax tot besluit.