Leidenamateurvoetbal.nl volgt dit seizoen vier eersteklassers. Twee, Voorschoten’97 en Valken’68, op zaterdag en twee, ROAC en FC Boshuizen, op zondag. Wekelijks zullen deze clubs uiteraard mee gaan in de voorbeschouwingen. Zo ook nu. Dit keer wordt Voorschoten’97 separaat belicht in de Krakerrrr van de Week.

Zaterdag

Valken ’68 – AFC

Valken ’68 zal de boeken ingaan als de ‘coronakampioen’ van de tweede klasse C 2019/2020, waardoor de Valkenburgers komend seizoen, na een afwezigheid van vijf jaar, weer uitkomen in de eerste klasse. Ondanks dat het een papieren kampioenschap voor de geel-roden is, kan de promotie voor de ploeg van Alan Campfens bepaald niet onverdiend worden genoemd  De Duyfrak-bewoners wonnen de laatste negen competitiewedstrijden van het gemankeerde seizoen en hadden een ruime puntenvoorsprong op de concurrentie. Valken ’68 opent komende zaterdag de competitie met een  thuiswedstrijd tegen  AFC. De Amsterdammers plaatsten zich afgelopen seizoen voor het ‘grote’ KNVB-bekertoernooi en lijken op voorhand een tegenstander waar rekening mee gehouden moet worden. Valken ’68 zelf was succesvol in de strijd om de KNVB-districtsbeker en plaatste zich voor de tweede ronde van dit toernooi.

Zondag

CVV Zwervers – FC Boshuizen

FC Boshuizen, vorig seizoen meedraaiend met de top van de eerste klasse, lijkt ook de komende voetbaljaargang hoge ogen te gaan gooien. Weliswaar verloren de Kade-bewoners diverse basiskrachten, maar de versterkingen mogen er zeer zeker zijn. De overgang van Quick Boys-speler Martin van Eeuwijk naar de sleutelstad mag gerust spectaculair genoemd worden. De fit ogende Van Eeuwijk liet in de voorbereiding zien nog steeds tot de beste amateurvoetballers van Nederland te behoren en blijft voor de liefhebber een lust voor het oog. Daarnaast werd voor de FC Boshuizen-verdediging Mo Hamdi (Katwijk) aangetrokken, die met al zijn ervaring een rustpunt is in de Leidse defensie. Ook Younes Bouhamed deed van zich spreken in de pre-season wedstrijden. Het jonge Leidse talent, ooit begonnen bij GHC en later uitkomend voor de jeugd van ADO, is met zijn balvaardigheid en snelheid een plaag voor menig tegenstander en zal in de toekomst nog zeker van zich laten horen. De man die de Leidse club naar successen moet leiden is trainer Roberto Escudero. Hij kwam over van Lugdunum en zal van de individuele kwaliteiten van zijn ploeg een team moeten maken. Als de Leidenaar daarin slaagt, dan mogen de blauw-gelen gerust tot één van belangrijkste titelkandidaten van hun klasse worden gerekend. De Leidenaren vertrekken zondag voor de competitiestart naar Capelle aan den IJssel, waar tegenstander CVV Zwervers wacht. Voor de Capellenaren was het afbreken van de competitie trouwens een ‘blessing in disguise’. CVV Zwervers won afgelopen seizoen slechts één keer en leek regelrecht af te stevenen op directie degradatie, maar de Rijnmonders mogen zich, door het stopzetten van de competitie, komend seizoen toch weer eersteklasser noemen. FC Boshuizen plaatste zich trouwens vrij eenvoudig voor de volgende ronde van de KNVB-districtsbeker. De Leidenaren wonnen al hun poulewedstrijden en hoefden in deze groepsfase zelfs geen tegendoelpunt te incasseren.

ROAC – Legmeervogels (West 1)

ROAC, komend seizoen uitkomend in West 1, opent de competitie met een thuiswedstrijd tegen Legmeervogels uit Uithoorn. De Rippers namen deze zomer afscheid van Hein Leliveld, die het trainersstokje overdroeg aan Gidon Reinders Folmer. Komende zondag wordt het contract overigens officieel getekend met de trainers van de diverse sporten bij ROAC. De Haarlemse oefenmeester oefende in de voorbereiding met zijn nieuwe ploeg een iets andere manier van spelen dan het team de laatste seizoenen gewoon was. Vleugelverdedigers Ricardo Bakker en Floris Hupkes dienen voor meer aanvallende impulsen te gaan zorgen om zodoende het beweeglijke aanvalsduo Yoek Bentvelzen en Djimmy Wagter beter in stelling te kunnen brengen. In deze voornamelijk Noord-Hollandse afdeling zal ROAC voor de meeste tegenstanders de grote onbekende zijn en wellicht liggen daar voor de paarshemden kansen op succes. De doelstelling bij ROAC voor dit seizoen is realistisch; rechtstreekse prolongatie van het eersteklassersschap zal door de dorpsclub beslist als een succes worden beschouwd. ROAC wist zich overigens afgelopen weekend, ondanks een 4-1 nederlaag bij Delta Sport, te plaatsen voor de tweede ronde van de KNVB-districtsbeker.