Na een wat mindere voorbereiding herpakte Racing Club Leiderdorp zich in de competitie en na twee overwinningen en een ongelukkige nederlaag vindt het team van trainer Hein van Heek zich terug op een podiumplek. Nu de competitie al enige tijd en ook nog de komende tijd stil ligt, hebben wij namens LeidenAmateurVoetbal een rondje gedaan langs een aantal trainers. Onderstaand het vraaggesprek met de Leiderdorpse trainer van de ploeg uit De Bloemerd.

De eerste vraag die ik hem stelde was hoe het met de gezondheid van het gezin is. ,,Met ons gaat het (weer) goed. Mijn vrouw en ik hebben in maart het coronavirus gehad, ruim twee weken platgelegen met alle symptomen van dien, maar gelukkig niet zo ernstig dat we naar het ziekenhuis moesten. De nasleep duurt echter heel lang. Nog steeds heb ik af en toe last met ademhalen en een benauwd gevoel. Niemand mag corona onderschatten, dat is ons wel duidelijk geworden.”

Van Heek werkt op de sportacademie en geeft aan: ,,Op het werk gaat het ok. Wel is er een dubbel gevoel. Omdat wij praktijkonderwijs zijn, kunnen wij “gewoon” les blijven geven, uiteraard wel met de nodige (voorzorgs) maatregelen. Wij hebben afgelopen week op de velden van HDV lesgegeven en onze studenten lopen met 35 personen op het kunstgrasveld en spelen acht tegen acht terwijl er bij de club HDV in viertallen getraind wordt.”

De selectie van RCL heeft de afgelopen periode niet stilgezeten. ,,Klopt, we hebben in groepjes van vier getraind. Dat was op zich prima. Sommige spelers vonden het niks, maar een groot aantal vond het prima. Wij trainden vooral om de groep 1 of 2 keer in de week bij elkaar te hebben en met het oog op een eventuele herstart.”

Hoe ziet de trainer de plannen die nu zijn neergelegd door de KNVB (zie ook onze site)?  ,,We laten het op ons afkomen. Je hebt er toch geen invloed op. De competitie uitspelen half of heel zou wat mij betreft mooi zijn maar je bent volledig afhankelijk van de ontwikkelingen rond het coronavirus.”

Hoe ziet de komende periode er voor de selectie van RCL uit? ,,In overleg met de technische staf van de dames- en herenselectie heeft het bestuur van RCL besloten om de komende twee weken alle activiteiten voor spelers boven de 18 jaar stop te zetten. Wij trainen dus niet de komende twee weken. Wij staan hier als staf volledig achter. Vanuit de regering wordt met dringend advies en maatregelen het aantal reisbewegingen zo veel mogelijk beperkt. Thuiswerken, niet meer naar openbare gelegenheden zoals een dierentuin en musea en wij zijn als club van mening dat we daaraan moeten meewerken. Wij hebben een maatschappelijke (voorbeeld) functie binnen de gemeente.”

Als laatste wil Van Heek nog wel iets kwijt, hij vindt dat de regering met betrekking tot de maatregelen binnen de topsport een grote fout maakt. ,,Het betaald voetbal (dames en heren) mag gewoon doorgaan maar alle andere teamsporten niet. Dat vind ik echt heel krom. De hockeyers bijvoorbeeld mogen niet trainen en spelen terwijl zij op olympisch niveau acteren.”