Vanaf zaterdag 1 augustus al begint het seizoen voor Henk Buyn. Dit als Hoofd Jeugd Opleiding (kortweg HJO) bij UVS. Het is zijn derde seizoen alweer, hoewel de vorige uiteraard werd aangevreten door het coronavirus. Daarvoor was het in Leiden woonachtige voetbaldier bij diverse clubs werkzaam. Voor het vertrek naar de Kikkerpolder hield hij samen met Ron Sinteur, met de nodige moeite en hoofdbrekens, RCL overeind in de tweede klasse. In dat seizoen sprong het duo in het diepe als gevolg van het wegvallen van hoofdtrainer Stefan Luykx. Dat seizoen kreeg nog wel een fraai einde door de finale te winnen van de Rabobank LAV Cup. Nu heeft Buyn geheel andere werkzaamheden te verrichten en daarover ging onze redactie op een redelijk zomerse avond in gesprek.

Nog even kort terug naar het slotseizoen bij RCL. Een heftig seizoen voor jou?

,,Er gebeurde veel dat seizoen. Het wegvallen van Stefan, de verbouwing op het complex met alle ongemakken van dien, veel blessureleed en sportief gezien moesten alle zeilen bijgezet worden. Alsnog zijn we redelijk geëindigd en wonnen we de regionale cup. Dus de afsluiting was alsnog okay. Ik herinner me alles nog van dat seizoen. Dat zegt op zich wel genoeg, denk ik.”

Hoe kwam je bij UVS terecht?

,,Onze oudste zoon, Vin, speelde al bij de blauwwitten en de club had mij al eens benaderd. De functie als assistent-trainer was me zeker wel bevallen en ook het jaar met Ron Sinteur had waarde voor mij. Dit was echter de kans om met jeugd aan de gang te gaan bij een vereniging waarbij de selectieteams op hoog niveau acteren. Dat zag ik wel zitten, hoewel ik op zich niet zoveel waarde hecht aan de term van HJO die men eraan geeft. Geef het beessie maar een naampje. Voor mij is het belangrijk dat jeugdspelers beter worden en dat een club vooral bezig moet zijn om dat te doen met eigen jeugd. Natuurlijk zijn spelers die van andere clubs komen meer dan welkom, maar je moet wel reëel blijven. Als een speler komt voor een selectieteam en de kans is klein dat hij het redt, moet je kunnen zeggen dat hij beter bij zijn club kan blijven om daar te voetballen met zijn vrienden. Anders kan het op een teleurstelling uitdraaien en dat moet je niet willen. In het begin moest ik wel even wennen zeker omdat het best laat rond kwam, maar door de aanwezige trainers en de houding van het bestuur lukte dat al snel en ik werk hier nog steeds met veel plezier.”

Wat zijn de leuke en minder prettige kanten van deze functie?

,,In deze functie ben je minder betrokken bij een groep en dat mis ik wel eens. Aan het begin was de situatie ook rommelig en vond ik de selecties vrij smal. Dat is ondertussen allemaal sterk verbeterd. Leuk is dat ik spelers beter zie worden en de samenwerking met de trainers. Ik wil het graag puur over het voetballen hebben want dat is mijn core business. Met de trainers praat ik heel veel en zo leer je van elkaars inzichten. Wat dat betreft kan ik hier mijn ei wel kwijt.”

Heb je veel vrijheid bij de club of is er veel controle?

,,Over vrijheid heb ik niet te klagen. Ze mogen mij controleren, maar ik ben vooral een open boek. Ik kan aardig doen, maar ook eigenwijs zijn. Als je maar in gesprek blijft met elkaar en van elkaar weet wat je van de ander mag verwachten. Iedereen moet verantwoordelijk zijn voor zijn eigen taken. Ze mogen mij afrekenen op de resultaten en als spelers niet verbeteren. Uiteindelijk ben je bij een club allemaal met hetzelfde bezig. Alles voor de club.”

UVS heeft veel trainers met ervaring en kennis van zaken aan boord. Hoe zie jij dat?

,,Daar ben ik het helemaal mee eens. Dat maakt mijn werk ook makkelijker. Natuurlijk heb ik een rol in deze en ik kan er van genieten dat er op mijn voorspraak een trainer wordt binnen gehaald die het goed kan neerzetten. Ik heb een vrij groot netwerk en dat helpt in deze wel natuurlijk. Kevin Krishan had hier eerder gewerkt, maar ging op een zeker moment naar China. Vervolgens kwam hij terug bij FC Lisse waar hij successen boekte. Toch heb ik hem gepolst om terug te komen bij UVS, ondanks het gegeven dat hij het daar goed naar zijn zin had. We hadden al snel een klik. Het lukte uiteindelijk hem terug te halen en hij is een voorbeeld van een trainer met veel potentie, zoals er meer rondlopen met papieren bij UVS. Een ander voorbeeld is Joost den Hollander. We hebben zo bij de jeugd twee trainers met TC2 op zak. Zij kunnen nog mooie stappen gaan maken en dat zie ik ook zeker gebeuren. Kevin was met de O19 op weg naar een mogelijke promotie. Door corona kwam het niet zover. Komend seizoen ligt de lat voor hem en de groep hoog. De derde divisie is overduidelijk het doel.”

Het klinkt alsof het bedje gespreid is voor jou?

,,Er is werk genoeg en je moet jezelf altijd willen verbeteren. Ook ik kan leren van trainers en spelers. Omdat de organisatie goed staat, is het wel zo dat ik zelf meer en meer kan genieten. En dat is waarom je het doet. Natuurlijk is het heerlijk om te winnen met goed voetbal, maar ook uit een nederlaag moet je lering trekken. Daar ga je dan mee aan de slag en dat moet maken dat de eerder gemaakte fouten worden omgezet in positieve daden.”

Je bent een prater en bij de club, zo laat je blijken, wordt ook veel gesproken.

,,Dat klopt, maar we praten niet om het praten. Je kunt een hele avond bomen, maar als dat maakt dat er van de 32 besproken zaken er 2 worden gerealiseerd dat het weinig effectief is geweest. Natuurlijk zijn er contactmomenten in een seizoen, maar ook op een tribune bij het kijken naar een wedstrijdje kan je met iemand even bijpraten over wat je op het veld ziet. En soms moet je gewoon goed kijken en vooral genieten.”

LSVV’70 verkast naar UVS. Dat betekent dat er nog meer organisatie nodig is.

,,We zijn heel blij met de komst van LSVV’70 en een en ander valt prima te combineren en maakt dat er op zaterdag en zondag wat te beleven zal zijn op ons complex. Doordeweeks zal dat niet anders zijn. Het mocht uiteraard niet zo zijn dat de samenvoeging ten koste zou gaan van de trainingen van de UVS-jeugd. Dat is geenszins het geval. We hebben de KNVB een voorstel gedaan v.w.b. het plannen van de wedstrijden daarmee krijgen we een plaatje naar wens. Zo spelen O15, O19 en het eerste samen uit of thuis en dat geldt ook voor de O13, O17 en LSVV’70 1. Zo kunnen de desbetreffende teams ook elkaar zien spelen. Binding is heel belangrijk.

Wat zijn de doelstellingen voor de bovenbouw, waar jij verantwoordelijk voor bent?

,,O13 en O15 spelen tweede divisie en dat moet zo blijven. O17 speelt derde divisie. Als er verbetering in zit, moeten we daar voor gaan. De O19 speelt in de vierde divisie en zij moeten omhoog. De derde divisie was ook aangevraagd, maar dat verzoek is helaas niet gehonoreerd door de KNVB.”

Heb je al ideeën voor de toekomst?

,,Ik heb het hier naar mijn zin. Het is de bedoeling om hier nog aan te blijven. Wel zou ik graag nog eens scout worden ergens. Dat heb ik eerder gedaan bij Feyenoord en dat beviel me fantastisch. Bij een BVO werken zie ik wel zitten. Tja, als dat Ajax mag zijn dan sta ik daar ook open voor. Dat is echt wel mijn club. Ook zou ik best nog eens assistent-trainer willen zijn. Het moet echter allemaal wel te combineren zijn met mijn eigen bedrijfje en mijn gezin.”

Tenslotte, hoe kijk jij aan tegen de samenwerking met andere clubs?

,,Daar ben ik voorstander van. Ik bemerk dat er nog altijd veel strijd is tussen de clubs onderling. Dat vind ik jammer. Ga met open vizier met elkaar in gesprek. Stel het belang van een spelertje voorop. Clubs, zo zie ik dat tenminste, moeten met elkaar op goede voet leven. Ik heb niets met misgunnen. Als een spelertje hogerop kan bij een andere club, laat dat dan zover komen. Werkt het niet dan moet de club waar hij of zij vandaan komt de armen weer wagenwijd open stellen.”