Voor de tweede keer staat dit seizoen de Leidse derby tussen DoCoS en UVS op de rol. In de heenwedstrijd was er in de eerste helft sprake van een min of meer gelijke strijd. Na de rust prikte Isi Adima snel raak en daarmee was het verzet van de bezoekers gebroken. Nogmaals de genoemde aanvaller en Daan van der Zwaan maakten het verschil groter. Ruim drie maanden later gaan de clubs op herhaling. Ondertussen staat UVS derde en neemt DoCoS de laatste plaats in. In de Krakerrr van de Week komen Robin Brasker en Lars Verlaan aan het woord.

Brasker is weer terug nadat de ex-speler van RCL enige tijd niet kon spelen vanwege een slepende blessure. ,,Sinds de winterstop ben ik er weer bij en in alle oefenwedstrijden speelde ik de meeste minuten. Zo speelden we tegen Forum Sport, RKAVV en TAVV en hebben we ook een trainingskamp achter de rug. Ik heb geen terugslag gehad en ik ben weer fit. Tegen HVC’10 heb ik dan ook kunnen spelen afgelopen zaterdag.”

Met DoCoS gaat het bepaald niet soepeltjes dit seizoen. Brasker (op foto met nummer 15 thuis tegen Kagia): ,,Daar ben ik het uiteraard mee eens. In veel wedstrijden konden we mee met de tegenstander of waren we zelfs beter, maar te vaak was dat dan maar één helft en dat is simpelweg te weinig. Tegen UVS en RCL, beide in uitwedstrijden, bijvoorbeeld deden we het niet minder dan de tegenstander en bij momenten waren we bovenliggend. Na de 1-0 zakten we weg en gingen de koppies hangen. Ik ben van mening dat het trainingskamp ons heeft geholpen. Er is met elkaar gesproken, zaken zijn benoemd en we hebben in oefenduels laten zien dat we op de weg terug zijn. Tegen HVC’10 deden we het zeventig minuten goed. Bij 1-2 hebben we kansen gehad om de derde te maken, maar we verzuimden hen te knakken. Vervolgens was het in een ommezwaai 4-2. We zullen uiteraard punten moeten gaan pakken, maar ik zie zeker verbeteringen. Daarnaast worden we completer. Rowin Peet traint weer, Simon Joubij sluit binnenkort aan en Michael van Voorthuijzen en Chris van Empel, die er in Hoek van Holland niet bij waren, kunnen zaterdag weer spelen. Helaas is Lars de Ridder er voorlopig nog niet bij. Zijn gemis laat zich voelen. Hij is voorin een belangrijke schakel uiteraard.”

Vanwege het ontbreken van Peet en de terugkomst van Danny Maaskant speelt Brasker links achterin. ,,Niet mijn favoriete positie. Ik speel liever in het centrum of op ‘6’, maar onze trainer kan niet anders. Naast Peet zijn ook Enno van Wieringen en Danny Disseveld niet inzetbaar en dat zijn spelers die normaal gesproken ook als linksback spelen. Ik ben niet de snelste en moet in het voetballen komen. Daar ligt mijn kracht. Maar voor nu is het wat het is. Tegen Forum Sport speelde ik laatst centraal op ‘4’ en tegen deze eersteklasser ging dat eigenlijk prima. Dat niveau kan ik dus aan, maar als linksback voel ik me minder op mijn gemak.”

In de Kikkerpolder speelde Brasker in de basis. ,,Dat wel, maar dat was van korte duur. Na een minuut of twintig moest ik er geblesseerd af. Even later moest ook Joubij het veld ruimen. Dat zat dus niet echt mee. Ik speel altijd graag tegen UVS moet ik zeggen. Het zijn zware, maar altijd leuke potjes. Ik ben van mening dat zij of DSO de beste papieren hebben op de titel. Op iedere positie staat een goede speler en als er eentje wegvalt, wordt dat makkelijk opgevangen. Ze hebben een brede groep en hebben ook een uitgebalanceerde selectie. Zaterdag zal loodzwaar worden, maar we hebben daar als ploeg laten zien om mee te kunnen. Enkel hielden we dat niet vol. Dat zal nu beter moeten.”

Is DoCoS al vol bezig met UVS? ,,Het leeft wel en we zullen donderdagavond gericht trainen met het oog op de tegenstander. Onze trainer, Dennis Olman, is altijd door en door op de hoogte van de tegenstander en daarmee gaan we dus aan de slag. Zoals gezegd is het zaak om punten te gaan pakken. Daarna kijken we pas naar de concurrentie onderin. Zelf was ik onder meer niet erg onder de indruk van Berkel, maar voorlopig winnen zij wel hun potjes en daar gaat het uiteindelijk om.”

De vlag bij UVS hangt er geheel anders bij. Geruime tijd scoorden de blauwwitten moeizaam, maar in de laatste twee competitieduels werd er meer met scherp geschoten en dat leverde acht goals op en twee overwinningen. Enkel DSO en Valken’68 vergaarden meer punten op de ranglijst. Verlaan: ,,We zitten er dicht op en willen de aansluiting houden. Dan maakt het niet uit wie de tegenstander is. Natuurlijk kennen de spelers van de beide ploegen elkaar goed, maar wij zijn deze week nog niet echt met DoCoS bezig geweest. We willen blijven winnen en dat zal dus ook zaterdag moeten gebeuren. Ik wil zeker dat DoCoS erin blijft, maar wij hebben een geheel ander doel. Ik heb eerlijk gezegd geen trek in de nacompetitie. Als het moet, moet het en dan is promotie ook prima. Het kampioenschap gaat echter zwaar voor en dus moeten we niets morsen in de strijd om de bovenste plaatsen.”

Over de heenwedstrijd: ,,Het ging dertig minuten gelijk op en daarna werden we sterker. Na de 1-0 even na rust was hun verzet gebroken. De 3-0 die het uiteindelijk werd, was mild te noemen. We kregen zat kansen om flink uit te halen. Dat hebben we wel in meer wedstrijden verzuimd en dat heeft daadwerkelijk punten gekost. Ik denk dat dit te wijten is geweest aan gemakzucht. Onder het mom ‘dat doen we wel even’ kom je jezelf tegen. Wat dat betreft speelt UVS ondertussen met een andere mindset. Geen enkele tegenstander mag worden onderschat. Er wordt meer gevraagd om een prijs te pakken. Gezien de laatste weken denk ik dat het er allemaal ook positiever aan toe gaat. DoCoS uit kan een lastige klus worden gezien het slechte veld. Dat ligt hen beter en het mag duidelijk zijn dat zij de punten ook snoeihard nodig hebben. Daar snel scoren zou ons enorm helpen. Wij geven zelden een voorsprong weg.”

Afgelopen zaterdag werd nog wel een 2-0 voorsprong verspeeld tegen Te Werve. Na de 2-2 kwam het alsnog wel op zijn pootjes terecht. Verlaan, bezig aan een sterk seizoen, haalt aan dat UVS een brede selectie heeft. ,,Er was afgelopen zaterdag niets aan de hand totdat een handsbal een strafschop en rode kaart opleverden. Zij kwamen zelfs terug tot 2-2, maar daarna heeft de trainersstaf ingegrepen. Zij waren denkelijk op de hoogte dat DSO en Valken’68 ook voor stonden en namen het risico om de aanval te zoeken. De twee aanvallende wissels pakten goed uit. Zowel Isi (Adima) als Tomas (Tavilla) scoorden. Soms zitten wissels mee, maar het zegt ook wel iets over wat wij op de bank hadden zitten. Zij maakten nu het verschil en dat is al vaker gebeurd dit seizoen met spelers die aanvankelijk gen basisplaats hadden in een wedstrijd. Onze groep is breed en de spelers ontlopen elkaar weinig tot niets en iedereen heeft een rol die ons kan helpen ver te komen.”

Tegenover wie Verlaan (op bovenstaande foto in duel met RCL’er Mickey Tromp) zaterdag staat, maakt hem niet uit. ,,Vorig seizoen stond ik vaker centraal achterin en nu meer op links. Verdedigend steekt het goed in elkaar bij ons en ik draai zelf wel lekker. Daarom maakt het mij niet uit tegenover wie ik sta. DoCoS scoort weinig, maar ook tegen tegenstanders die er veel beter voor staan, kan ik mijn mannetje wel staan. Het scheelt daarbij natuurlijk ook dat ik met mijn broer Sven speel. We weten wat we aan elkaar hebben.”