Met dertig nieuwe spelers en twee nieuwe trainers, Marco Harleman van UVS en Nino Poulina van de zaterdagtak van FC Boshuizen, en elf vertrekkende spelers waaronder de trainer Roberto Escudero naar de zondagtak van FC Boshuizen, was het voor de vele volgers van de groenwitten de vraag hoe ze dat zouden gaan aanpakken. Want een ieder wil toch spelen, het liefst iedere week? Een onmogelijke taak zou je denken, maar in het Leidse voetbal staan verenigingen niet snel voor ondoenlijke opdrachten. Jayden Bergwijn, ook nieuw gekomen van FC Boshuizen zaterdag kon dit beamen: ,,Het feit dat vele nieuwe spelers beide trainers al kenden, maakte dat het allemaal soepel verliep.”

Mooie en daadkrachtige woorden natuurlijk van deze gretige Lugdunum-aanvaller die nu een klasse hoger ging spelen. Maar waar staat Lugdunum in deze derde klasse A op zaterdag na vier wedstrijden? De trouwe volgers van deze website zien daar een gedeelde derde plaats met 9 uit 4 (8-5) met als laatste mooie resultaat de 1-0 thuiszege op het stugge Gouda bij de inhaalwedstrijd van dinsdagavond 13 oktober. En dat waren dan ook de officiële laatste balomwentelingen. Maar er wordt natuurlijk wel groepsgewijs doorgetraind. Bergwijn: ,,Want je moet er conditioneel wel weer staan als het zover is. Daarom staat er nu ook veel conditiewerk op het menu en zien we ook het strand hardlopende eens onder onze sportschoenen verdwijnen.”

Lugdunum verzamelde de andere punten tegen het nu nog met een twaalfde plek laaggeplaatste FC Oegstgeest, een uitzege van 2-4, en Sporting Leiden op plek dertien met een duidelijke 3-0 thuiszege. ,,Zeker zo’n laatste wedstrijd is en blijft altijd een heerlijke Leidse derby. Want de spelers kennen elkaar, zeker door de vele wisselingen, door en door en niemand wil voor de ander onderdoen. Het is net alsof we dan er dan allemaal een stap extra voor doen”, aldus Bergwijn.

Maar hoe zit het dan met de reactie van de Lugdunum-spelers in het veld als het even tegenzit? Dat was in het recente voetbalverleden, ondanks vaak een technisch surplus bij het Leidse team, de achillespees in bepaalde wedstrijden. Bergwijn: ,,Door de compleet andere selectie die ook jonger is, met zelfs geregeld een zevental nieuwkomers in de basis, zijn we hier toch weerbaarder in geworden. Maar bij de uitwedstrijd tegen het ook ambitieuze Alphia met een 3-0 achterstand en nog een half uur te spelen konden we die bekende knop van vroeger toch nog niet echt omzetten. Een mooi leermoment!”

Iedereen die ‘de Kikkers’ een warm hart toedraagt hoopt vurig dat men er dit voetbalseizoen in slaagt om positief, goed en aantrekkelijk voetbal een heel seizoen lang op de  (kunst)grasmat te leggen. ,,Alle nieuwkomers zijn goed opgevangen en als ik voor mezelf spreek dan kan ik zeggen dat ik me al helemaal thuis voel hier. En het is allemaal ook goed geregeld. Onze trainers geven dan ook duidelijk aan met deze groep voor de top vijf te blijven gaan. Ik ook natuurlijk, maar meer smaakt lekkerder!”, sprak de Lugdunum-aanvaller met een royale knipoog.