Net zoals in de voorbije jaren levert de redactie van Leidenamateurvoetbal.nl eenmaal per week een bijdrage aan het Leidsch Dagblad waarbij het Leidse regiovoetbal centraal staat. De bijdrage wordt doorgaans op woensdag geplaatst. Deze week kwam FC Oegstgeest aan de beurt in de persoon van Bas Nieuwenburg. Voor de volgelingen van het Leidse regiovoetbal die geen LD lezen hierbij alsnog het interview en zelfs uitgebreider.

Na er bijna een trauma aan over te hebben gehouden de promotie diverse keren mis te hebben gelopen, was het vorig seizoen wel raak. FC Oegstgeest, voorheen nog VV, speelde zich eindelijk uit de vierde klasse en werkte zich op naar het zesde amateurniveau. Verwacht werd wel dat het een lastig seizoen zou worden en niets is minder waar. De ploeg van Nico van der Salm verzamelde net als VVC en Gouda pas acht punten en bungelt daardoor onderaan de derde klasse A. Dat er niet te hoog werd ingezet, was te begrijpen.

Zo denkt ook middenvelder en sterkhouder Bas Nieuwenburg (27). ,,We zijn in de slotfase van de vorige competitie veel spelers kwijt geraakt door omstandigheden en vooral voorin is er fors ingeleverd. Abel Bormans en Danny Wenink vervang je niet zomaar. We hebben zo ongeveer dertig goals ingeleverd en dat laat zich voelen. Kas Leenaers was nieuw en leek met zijn snelheid een prima vervanger. Hij speelde aanvankelijk in een lager elftal, maar kan wel ballen. Door studie kon hij het uiteindelijk niet combineren en daar kon dus een streep door. En zo vielen er nog wat spelers weg en dan vervalt het plan die een trainer in zijn hoofd heeft met een team. Op zich kwamen er ook goede spelers bij, maar onderaan de streep werd wel een min genoteerd en speel je een klasse hoger. Dan weet je dat het een lastig verhaal kan worden, ook al omdat je de kracht van de tegenstanders moeilijk kunt inschatten. We zijn nu op de helft van de competitie aanbeland en we kunnen wat conclusies trekken. Ik vind TAVV echt een goede ploeg en daar verloren we aan het begin van het seizoen ruim van. Zo ook van Sporting Leiden dat ons finaal weg counterde met hun twee snelle buitenspelers. Voor het overige hoefden wij niet per se te verliezen van de andere ploegen. Dat gebeurde echter vaak wel vanwege het gegeven dat we vooral moeizaam scoren. Daar werden we diverse keren op afgestraft.”

Nog even terug in de tijd met de speler die ooit begin bij UDO, overstapte naar UVS en terugkeerde op de Voscuyl. ,,Tegen het einde van het vorige seizoen was er veel tumult op de club. Het conflict dat er speelde tussen spelers en het bestuur is helaas geëscaleerd en dat heeft het vertrek opgeleverd van diverse spelers. Rond die tijd speelden we nog wel voor promotie en na een goed onderling gesprek spraken we met elkaar af om een streep onder de perikelen te plaatsen en vol voor promotie te gaan. Daarna ontstond het gevoel dat we het zouden halen en mede met dank aan Huig-Jan Heeringa, Cor Varkevisser en de andere stafleden is het gelukt. Zij hebben de club in die fase enorm geholpen en konden met opgeheven hoofd vertrekken. Zelf heb ik niet heel veel last gehad van de situatie. Iedereen vond er wat van en op en zeker moment moet je iets afsluiten en er lering uit trekken.”

Nieuwenburg is bezig aan een sterk seizoen en trainer Van der Salm baalt er dan ook van dat de routinier de komende weken niet inzetbaar zal zijn. ,,Ik mis in elk geval Lugdunum thuis zaterdag, dan Sporting uit en TAVV thuis. Gelukkig staan we daarna twee weken stil. Het kan echter zijn dat ik er zes weken uit lig. Tegen Alphia heb ik mijn middenhandsbeentje gebroken na een valpartij. In een duel gleed ik uit en ik voelde het kraken als het ware. Ik wist dus meteen dat het niet goed zat. In de avond ben ik naar het ziekenhuis gegaan en kon ik het gips in. Aan het einde van deze week weet ik of ik wel of niet geopereerd moet worden.”

Vervolgend: ,,Nu moet ik wel zeggen dat ik bij voorkeur, als het dan toch moet, liever speel tegen andere ploegen in deze competitie. Neem Alphia van afgelopen zaterdag. We gingen met een 0-2 voorsprong de rust in, maar het had serieus waar 0-4 moeten zijn. Het werd uiteindelijk 2-2, terwijl wij zeker acht honderdprocent kansen hebben gehad. En zo zijn er wel meer wedstrijden geweest die we hadden moeten en kunnen winnen. Tegen CVC Reeuwijk werd het bijvoorbeeld alsnog gelijk na een 3-0 marge voor ons.”

De salesman bij een aanbieder van out-of-home media in Leiderdorp heeft er alle vertrouwen in dat zijn ploeg het gaat redden. ,,Voetballend hebben we ons gaandeweg verbeterd en met Van der Salm hebben we ook een boven gemiddeld goede trainer in huis. Zijn trainingen zijn goed opgebouwd en zijn communicatie is ook prima. De positie op de ranglijst heeft dan ook niets met hem te maken. Ik ben blij dat hij doorgaat na dit seizoen. Net als zijn voorganger past hij bij de club. Mede daarom moeten we ons zien te handhaven. Als de groep dan vervolgens bij elkaar blijft en er komen wat versterkingen kan het volgend seizoen enkel maar beter worden. Voor nu eerst het Lugdunum zaterdag lastig maken. Dat lukte daar ook, enkel benutten zij de kansen destijds wel en wij niet (4-1, HK). Ik heb er vertrouwen in. Tegen Alphia hebben we een fors aantal kansen gehad. Waarom zou dat tegen Lugdunum niet kunnen lukken, ook al zal ik er geen invloed op kunnen uitoefenen.”