vrijdag, februari 23, 2024
HomeVijfde klasseFootball FactoryVoorbeschouwing vierde klasse A (zaterdag), 19 september

Voorbeschouwing vierde klasse A (zaterdag), 19 september

-

Veel regionaler dan de vierde klasse A op zaterdag kan het bijna niet. Maar liefst negen van de veertien verenigingen in deze competitie zijn dit seizoen aangesloten bij Leidenamateurvoetbal.nl. Onze verslaggevers mogen eindelijk op pad en zullen regelmatig te vinden zijn op de voetbalvelden van Zoeterwoude-Rijndijk en-Dorp, Hoogmade, Warmond, Koudekerk en natuurlijk Leiden. Maar eerst.. de voorbeschouwing op de eerste speelronde van het nieuwe seizoen. De eerste competitiewedstrijd sinds meer dan een half jaar.

Roodenburg treedt op eigen veld aan tegen SJC, dat voor de coronacrisis uitbrak aan de leiding stond in 4A. Was de competitie niet onderbroken, dan waren de Noordwijkers waarschijnlijk kampioen geworden. Begin maart bedroeg de voorsprong op nummer twee Hazerswoudse Boys al zeven punten met nog negen duels te gaan. Het promotieverzoek dat SJC afgelopen mei bij de KNHB indiende, werd niet gehonoreerd. De reden: er was te weinig ruimte in de derde klasse. Alleen LMO uit Rotterdam mocht promoveren omdat die club betere cijfers kon overleggen. Aan de Lageweg in Noordwijk wordt dit seizoen de jacht opnieuw geopend. Promotie is het doel.

Bij Roodenburg liggen de verwachtingen iets minder hoog, hoewel de selectie deze zomer flink is versterkt met de nieuwe trainer Wim Fillipo aan het roer. Calvin Rijsdam (Leidsche Boys), Aymen Mizab (Sporting Leiden), Mohammed Matoug (UVS), Abdel Ali El Baroudi (Lugdunum) zijn nieuw, geen enkele speler vertrok. De Leidenaren hopen op een beter seizoen, nadat ze in maart voorlaatste stonden op het moment dat de competitie werd stilgelegd. De resultaten in de bekerduels zijn hoopgevend. Weliswaar werd er met 5-1 verloren van het sterker geachte Quick Boys 2, maar de 1-1 tegen derdeklasser TAVV was meer dan verdienstelijk. De 3-1 zege van afgelopen zaterdag op vierdeklasser Moordrecht lag wel een beetje in de lijn der verwachtingen. Roodenburg staat er beter voor dan vorig seizoen en dat zal de aanstaande tegenstander SJC wellicht gaan merken. Op 30 november 2019 speelden de twee teams voor het laatst tegen elkaar. SJC won destijds met 5-1.

Football Factory wil eveneens een beter seizoen gaan draaien. De laatste competitiezege van de studentenploeg dateert alweer van meer dan een jaar terug. Op de laatste speeldag, 25 mei 2019, werd een 3-1 overwinning geboekt op Kickers’69. Sindsdien pakten de Leidenaren slechts één punt in competitieverband, tegen Warmunda 1-1. Toch staan de gezichten deze zomer wat vrolijker na de 8-0 bekerzege op Ammerstol en de 1-2 oefenwinst tegen Blauw-Zwart. De andere bekerwedstrijden tegen FC Rijnvogels 2 en Lugdunum gingen beide ruim verloren (3-0 en 4-0). Koudekerk is voor Football Factory zaterdag een mooie tegenstander om te meten waar de ploeg nu werkelijk staat. Datzelfde geldt uiteraard voor de Koudekerkers, die de stap naar de derde klasse willen maken met het relatief jonge en onervaren trainerskoppel Jarno Verweij (37) en Gert Labots (32). ,,Er wordt wat van ons verwacht’’, zei het duo een aantal weken geleden. ,,We zullen er alles aan doen het publiek een mooi seizoen voor te schotelen.” Dat belooft veel goeds.

Naast Football Factory-Koudekerk staan er dit weekend nog drie andere regioderby’s op het programma. Te beginnen met FC BoshuizenMMO. Twee ploegen die waarschijnlijk gelijkwaardig aan elkaar zijn. De club uit Leiden-Zuidwest stond in maart op plek tien, de Hoogmadenaren op plaats elf met allebei zeventien punten uit zeventien competitieduels. Vorig seizoen speelden MMO en Boshuizen overigens twee keer tegen elkaar. MMO won het uitduel in Leiden met 1-2. In Hoogmade eindigde het in 1-1.

Op papier is ook WarmundaSJZ een gelijkwaardige pot. Hoewel de Warmonders tot maart vorig seizoen elf punten minder verzamelden dan de Zoeterwoudenaren, zal het verschil in kwaliteit van de selecties niet zo groot zijn. Zeker omdat Warmunda sterke spelers heeft aangetrokken voor de vierde klasse. Sohrab Safi (FC Boshuizen), Sjoerd Winkelman (FC Boshuizen), Sepehr Safi (Teylingen), Sam Witkamp (Teylingen) en Pepijn Vis (Ter Leede) zijn de nieuwe gezichten. SJZ versterkte zich met twee sterkhouders van de zondagtak van Voorschoten’97: Bryan Hilders en Niels van den Berg. Eindigt het weer in een gelijkspel evenals de 2-2 afgelopen seizoen? Of gaat een van beide teams met de drie punten aan de haal?

LSVV’70Meerburg is wat dat betreft ook een interessante confrontatie. Want ook tussen die twee ploegen zit normaal gesproken weinig verschil, getuige de voorgaande twee edities. In Leiden werd het 2-2, in Zoeterwoude-Rijndijk won de thuisploeg met 3-2. De Leidse studentenploeg begint waarschijnlijk met iets meer vertrouwen aan de competitie na de goede bekercampagne met overwinningen op Gouderak (4-1), Duindorp (1-2) en Sporting Leiden (0-2). Meerburg kreeg in de beker nederlagen te verwerken tegen DWO (6-1) en Schipluiden (2-1). Alleen tegen GSV werd met 1-1 gelijkgespeeld. Kunnen de Rijndijkers zich herpakken op het moment dat competitie begint?

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read