Na vier speeldagen heeft Football Factory nog geen punt binnen. Van Koudekerk werd bij de opening van het seizoen ruimschoots verloren (1-7). Op bezoek bij SJC ging het beduidend beter, maar de Noordwijkers wonnen wel met 4-2. Ook het tweede thuisduel leverde een nederlaag op. MMO vertrok met een 2-3 zege op zak en tegen en in Woubrugge werd met 3-1 verloren. De door de wol geverfde trainer Ruud Fortman, de Leiderdorper wordt geassisteerd door Youcef Boukhedmi, Wessel van Sels en Pieter van Schie, is er de man niet naar om in de stress te schieten van de resultaten.

,,Wij werken met een leuke groep spelers, maar is nog wel erg veel te doen. Voor mij is dit een nieuwe club en dat betekent dat je aan elkaar moet wennen. Zoals bekend mag worden verondersteld, is Football Factory een club waar het ook nog wel eens een komen en gaan van spelers is. Zo werken we met buitenlandse studenten. Soms spelen die langer voor de club en soms zijn ze weer gevlogen. We hebben er sinds kort weer twee spelers bij en zij trainden al mee. Zij kunnen zeker een meerwaarde worden voor het team. Vooral in defensief opzicht is er werk aan de winkel. Het werkt eigenlijk heel simpel. Hoe vaker je de nul kan houden, hoe groter de kans dat er gewonnen wordt. Dat we echter nog niet zo ver zijn als gewenst, was wel te voorzien. We zijn eigenlijk pas twee maanden onderweg. Het helpt niet dat het voetbal nu weer stil ligt, maar geloof me dat er hard wordt gewerkt om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken.”

Fortman heeft een stap terug gedaan bij Rufoclean, het bedrijf die hij in 1990 heeft opgericht en die nu wordt voortgezet door zijn zonen Sidney en Noël. Betrokken is de trainer van diverse regioclubs in het verleden nog steeds, maar zonder voetbal bleek Fortman niet te kunnen. Ook onze boot maakt deel uit van mijn leven en is een geweldige hobby, maar het voetbalspelletje kon ik niet missen. Ik woon in de buurt van de Bloemerd en er gebeurde wat met mij als ik dan met onze witte herder daar wandelde en ik hoorde de geluiden van de velden. Bewust liep ik wel eens een andere route om maar niet geconfronteerd te worden met datgene wat ik miste. Op een zeker moment benaderde Pieter van Schie mij voor Football Factory en ik had daar wel trek in. Wel een andere klus dan ik gewend was, maar de basis blijft het zelf. Werken met spelers die een andere taal spreken, is voor mij geen probleem. Het maakt de uitdaging zelfs groter.”

Terug naar de al gespeelde wedstrijden met de bevlogen spreker. ,,Tegen Koudekerk werden we afgedroogd. Dat was pijnlijk, maar dan weet je ook meteen dat er nog veel moet gebeuren. Bij SJC was het al veel beter en we kwamen zelfs op 0-1 en 2-2. Na de 3-2 van de thuisploeg zijn we alles of niets gaan spelen. Het werd niets, maar hier konden we serieus verder mee. Ons spel tegen MMO was weer beduidend minder, maar we gaven alsnog wel vlak voor tijd een punt weg. Dat mag op een zeker moment niet meer gebeuren. Zeker niet tegen tegenstanders die niet per se beter zijn. Op bezoek bij Woubrugge stond het wel weer beter. Helaas werd er een doelpunt van ons afgekeurd en we incasseerden een rode kaart. Dan maak je je het zelf alsnog weer onnodig lastig. We zijn ons ervan bewust dat de KNVB heeft gesteld dat er in dit seizoen gedegradeerd kan worden en die dans willen we ontspringen. We hebben echter meer tijd nodig om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ik ben echter al zo’n dertig jaar trainer en ik heb er alle geloof in dat dit zal lukken.”

De oefenmeester benoemt wel wat pijnpunten. ,,Vijf jongens komen uit Den Haag en zij trainen geen twee keer in de week. Dat is niet ideaal want je wilt met zoveel mogelijk spelers aan de slag om zaken te kunnen verbeteren. Dat is inmiddels vanwege de stilstand ook niet te doen. Afgelopen zaterdag zouden we tegen Roodenburg hebben gespeeld. Die wedstrijd wilde ik laten opnemen om zo beelden te kunnen laten zien waar het mis gaat. je kunt zaken trachten duidelijk te maken maar wanneer je dat visueel kunt maken, is de kans groter dat spelers fouten gaan inzien. Dit plannetje viel dus ook in duigen voor nu. Toch blijf ik positief, ofschoon ik ook wel eens moedeloos kan worden. Basiselementen worden soms vergeten of afspraken niet nagekomen en dat maakt het lastig. Wel ben ik ervan overtuigd dat wanneer iedereen zijn stinkende best blijft doen dat het tij gaat keren. Wanneer er resultaten worden geboekt, zal het vertrouwen groeien en dan hoeven wij niet bij de onderste ploegen te eindigen.”

Tot slot: ,,Ik wil altijd winnen. Verliezen kan en mag op zich, maar dan moet je er wel alles aan hebben gedaan. Nu spelen er nog teveel randzaken en dat gaat ten koste van het voetbal. De club is wel heel druk doende om stappen te maken. Qua sponsoring, reclame, betrokkenheid en noem maar op. Dat zijn prima ontwikkelingen. We blijven er keihard aan werken om Football Factory een ander seizoen te laten beleven dan in de voorbije seizoenen. Vooralsnog was de ploeg te lief en dat moet eruit. Daar blijven we mee bezig, hoe moeilijk de situatie ook is.”