Het splinternieuwe kunstgrasveld van voetbalvereniging SJZ uit Zoeterwoude-Dorp is donderdag officieel goedgekeurd. Het oude ‘gras’ was platgelopen en de rubberen korrels waarmee het veld opgevuld was vervuilden het milieu. De nieuwe mat is gevuld met kurk, wat milieuvriendelijker is. Burgemeester Fred van Trigt en sportwethouder Ruud Bouter mochten na de goedkeuring het veld als eerste in gebruik nemen. De geplande festiviteiten voor leden van de vereniging zijn, als gevolg van de coronacrisis, uitgesteld.

Trots

SJZ voorzitter Tom van der Meer is blij dat het kunstgrasveld vervangen is. “Ik mag het eigenlijk niet zeggen maar zelfs de scheidsrechters klaagden wel eens over de staat van het speelveld. Dan schaam je je wel een beetje,” bekent Van der Meer. “We hebben nu weer een mooi kunstgrasveld, waar we trots op zijn. Ik hoop dat mensen na afloop weer zeggen dat we een ‘lekker’ speelveld hebben.”

Mileu

Onderzoek van het RIVM en de KNVB wijst uit dat de rubberkorrels (granulaat), die sinds 2001 op veel kunstgrasvelden in Nederland zijn gebruikt, het milieu zwaar belasten. Spelers nemen de korrels mee onder hun schoenen waarna er giftige stoffen in de grond terecht komen. “Het is overigens niet gevaarlijk om op zo’n veld te spelen”, stelt Bouter de spelers van de in Zoeterwoude-Rijndijk gevestigde voetbalvereniging Meerburg gerust. “Zij hebben nog twee velden met rubberkorrels. Die zullen binnenkort ook voor kurk worden vervangen”, belooft Bouter. Ondanks dat kurk het milieu niet belast, heeft SJZ kantplanken rondom het veld laten aanbrengen die de verspreiding van de korrels moeten tegengaan.

Winterstop

Oorspronkelijk stond de vervanging van het veld gepland tijdens de winterstop (14 december 2020 tot 9 januari 2021). “De werkzaamheden duren twee weken. Omdat we dan geen veld hebben kun je dat het beste plannen op een moment waarop er niet gespeeld wordt”, verklaart SJZ voorzitter Tom van der Meer. Doordat de competitie, als gevolg van de coronamaatregelen, als sinds oktober stilligt kon de vervanging eerder plaatsvinden. “Elk nadeel heb zijn voordeel”, citeerde Bouter voetballegende Johan Cruijff tijdens de oplevering van het veld.

Bron: mediapartner Sleutelstad.nl