HomeVijfde klasseFootball FactoryVerwachte winst levert Meerburg meer dan alleen een periodetitel op

Verwachte winst levert Meerburg meer dan alleen een periodetitel op

-

Vierde klasse A (zaterdag)- Het verhaal is bekend. Na de degradatie uit de tweede klasse zondag is er bewust gekozen voor de overstap naar de zaterdag met als doel om binnen een aantal jaren terug te keren naar de ‘Leidse’ tweede klasse. De afgelopen jaren heeft echter laten zien dat promoveren uit de sterke vierde klasse niet eenvoudig is, sterker nog De Rijndijkers kwamen niet eens in de buurt van een prijsje. Met een nieuwe koers, een nieuwe staf en een verjongde ploeg begon het seizoen onwennig, maar na een sterke reeks in de tweede periode ligt de periodetitel voor het oprapen. Het Leidse Football Factory, deze competitie voor veel ploegen kanonnenvoer, was de laatste horde en deze werd met veel pijn en moeite genomen. De prijs was echter een feit.

Na amper twee minuten spelen had Julian van Haaster het aluminium al getest boven keeper Gijs Minnema, de vraag was bij velen dan ook niet of het doelpunt zou vallen maar wanneer. Na iets meer dan tien minuten brak Barry Verboon, na een uitstekende crossbal van Simon Hazenberg, de ban en het scorebord werd zo in werking gesteld. Nog voor de rust werd de voorsprong vergroot. Christiaan Laan zorgde voor de 2-0 en via een halve omhaal was het Hazenberg die het verschil op drie bracht en zo leek de wedstrijd gespeeld.

De Factorianen hadden in de eerste 45 minuten niet heel veel in de melk te brokkelen en mochten de handen dichtknijpen dat er niet een nog groter verschil op de borden stond. De formatie van trainer Huig-Jan Heeringa speelde de tweede helft wat krampachtiger, logisch misschien ook want gezien de stand was het moeten er wel een beetje af. Het moest na een uur spelen wel een tegendoelpunt toestaan. Maxim van Delft passeerde doelman Patrick Bom. Nauwelijks tien minuten later werd de topscorer bij de thuisploeg, Richard Versteden, neergelegd in de zestienmeter en hij mocht zelf aanleggen en faalde dit keer niet. Bij andere kansen in de wedstrijd had de aanvaller minder fortuin of scherpte.

Het verschil werd dus weer drie, maar toch gaven de studenten zich nog niet gewonnen want het was Ivan Chvalovsky die de 4-2 binnenschoot en vlak hierna mocht aanleggen vanaf de strafschopstip maar Bom redde bekwaam. Het ‘wat en als’ was na afloop onderwerp van gesprek. Feit was wel dat 4-2 de eindstand was en dat de zwartenwitten de tweede periodetitel pakten. Vaak zijn wedstrijden waarin wat behaald kan worden niet al te spectaculair en dat was bij deze wedstrijd ook het geval. Meerburg had vooraf maar één doel, het winnen van de tweede periode en dat is gelukt en zeker een felicitatie namens LeidenAmateurVoetbal waard.

Een opvallende invalbeurt aan de kant van de thuisploeg was die van Simon Olders. In de ochtend nog actief als leider van een jeugd (selectie) team, daarna scheidsrechter bij de JO19-1 om vervolgens in de middag nog twee minuten te mogen invallen. Als een soort van Oeuvre prijs mocht hij de tegoedbon voor ‘Man of the Match’ in ontvangst nemen. Of was dit omdat het twee geweldige minuten waren en hij foutloos speelde? ,, Ik heb in het verleden ooit wel eens in het eerste bij UDO gespeeld en ik weet dat er op dit moment een spelerstekort is dus toen mij afgelopen week werd gevraagd om op de bank plaats te nemen heb ik hier geen moment over getwijfeld. Het is vandaag maar voor twee minuten, volgende keer misschien iets meer en wellicht kan ik in de nacompetitie een hele wedstrijd spelen”, zei hij glimlachend.

Trainer Heeringa grossiert inmiddels in (periode) titels, maar plaatst deze toch wel in het rijtje heel bijzonder. ,,Heel knap dat wij vandaag de periode pakken gezien de voorgeschiedenis, het inzetten van een andere koers waarbij afscheid is genomen van een aantal oudere spelers en wij de jeugd een kans hebben gegeven. De wedstrijd op zich was matig vanaf onze kant. We belonen ons te weinig in de eerste helft maar we winnen uiteindelijk wel verdiend en pakken ook volkomen terecht deze periode”. Voor Heeringa was het dubbel feest, zijn charmante vrouw mocht namelijk een kruisje achter haar naam en leeftijd zetten.

Gaan we terug naar de kop van dit artikel. Het eerste elftal leeft weer binnen de vereniging. Meer publiek, een vollere kantine waar gisteren zelfs tot in de late uurtjes nog gefeest werd en er heerst een positievere sfeer. De voorzitter glundert weer dus dit laat zien dat als het vlaggenschip presteert dit de gehele vereniging goed doet. En zo is het natuurlijk ook, in dit geval zijn de Rijndijkers er straks bij als het toetje nacompetitie gaat beginnen.

Tenslotte nog een beetje goed nieuws voor de gasten uit Leiden. Thom Derks traint sinds twee weken weer mee na een ernstige knieblessure van een jaar. De verwachting is dat hij op korte termijn weer de eerste speelminuten kan maken.

Meerburg – Football Factory 4-2 (3-0) 12. Verboon 1-0,  35. Laan 2-0, 41 Hazenberg 3-0, 61. Van Delft 3-1, 69. Versteden 4-1, 78. Chvalovsky 4-2. Scheidsrechter Straver.

Opstelling Meerburg : Bom, Hazenberg, Laan (62. Abbach), Van de Ven, Van der Meer, Versteden, Verboon (90. Olders), Van Haaster, Weijers, Van Zijp (62. Henssen), Sierat

Opstelling Football Factory : Minnema (48. De Gouw), Peters, N. den Otter, Narcisio, Gillert, D. den Otter, McKeever, Van Delft, Sutton (46. Kadlec), Chvalovsky, Den Broeder.