Jarno Verweij (37) en Gert Labots (32) vormen dit jaar het trainersduo van vv Koudekerk (VVK). Een verrassing van de plaatselijke VVK om twee onervaren trainers aan het roer te zetten of toch niet? In de gloednieuwe bespreekruimte, die één en al voetbal uitademt, stellen beide bevlogen trainers zich aan u voor en blikken vooruit op het nieuwe seizoen.

Beide trainers hebben een mooie voetbalachtergrond, maar moesten helaas vanwege zware blessures te vroeg stoppen. Jarno (foto hierboven) heeft meer dan 10 jaar in het eerste van VVK gespeeld en Gert voetbalde bij ARC, Sportlust ’46 en FC Rijnvogels. Het ‘trainersgevoel’ was bij Jarno al snel aanwezig echter was het vanwege zijn werk niet mogelijk actief op het veld te staan. Gert had daarentegen meer tijd nodig om te verkennen wat hij in de voetbalwereld wilde gaan doen. Uiteindelijk zijn beide vrienden onder de veilige vleugels van de ervaren trainer Ronald Rosdorff beland. ,,We kregen van Ronald veel vrijheid om onze ideeën in te brengen en kregen de smaak te pakken.”

Twee kapiteins op een schip. Gaat dit werken? Beide heren zijn ervan overtuigd dat dit gaat werken. ,,We hebben afgesproken dat we dit samen gaan doen maar dat het trainerschap nooit tussen onze vriendschap in mag komen te staan. Daarnaast vullen we elkaar goed aan.” Volgens Gert is Jarno tactisch en organisatorisch heel sterk. Volgens Jarno kijkt Gert meer naar de details, komt rustig over en heeft het vermogen om zowel tussen- als boven de groep te staan.

Op de vraag wat beide heren van hun eigen trainers hebben meegenomen in de rugzak hoeven ze niet lang na te denken. ,,Teamafspraken leg je niet op maar moeten uit de spelers zelf komen. Liever vijf goede afspraken in plaats van twintig lege hulzen. We vinden het ook belangrijk om onszelf kwetsbaar op te stellen en gebruik te maken van de ideeën die uit de groep komen. Ook wij zijn niet alwetend.”

Zodra uw verslaggever het onderwerp ‘voetbalvisie’ aansnijdt, beginnen de ogen van beide voetbaldieren nog meer te glinsteren en volgt een gedetailleerde uiteenzetting. ,,Verdedigend moet het staan als een huis. Uiteindelijk willen we er naartoe dat we veel druk vooruit gaan zetten. Dan moet het achter de bal (de restverdediging) wel goed staan. De posities moeten goed bezet zijn. Dit zien we als een voorwaarde om het individu te laten renderen. Binnen deze kaders geven we onze spelers veel vrijheid om hun eigen creativiteit in te brengen. Er is nog veel werk aan de winkel. De komende twee weken hebben we nog hard nodig om vastigheden in te slijpen. Conditioneel zijn we goed op schema en qua blessures hebben we ook niet te klagen.”

Zowel Jarno als Gert hebben een echt VVK verleden. ,,VVK is een warme vereniging met veel vrijwilligers en een vaste kern aan betrokken supporters. De kantine zit op zaterdag vol en er is veel aandacht voor zowel recreatief- alsmede prestatief voetbal. Deze gemoedelijkheid zien we ook nog wel terug in de spelersgroep. Soms zijn ze nog te lief voor elkaar. Wat ons betreft is het belangrijk dat spelers het vermogen hebben elkaar te corrigeren en dit ook te accepteren.”

Dat de TC voor deze twee jonge ambitieuze trainers heeft gekozen zegt wellicht wel iets over de koers die de komende jaren bij VVK gevaren gaat worden. Met een brede en talentvolle selectie hoopt de vereniging de stap terug naar de derde klasse te maken. ,,Er wordt wat van ons verwacht sluiten Jarno en Gert af. We zullen er alles aan doen het publiek een mooi seizoen voor te schotelen.” Over twee weken opent VVK de competitie uit tegen het Leidse Football Factory. Vorig seizoen eindigde deze tweestrijd in een 2-5 zege voor de Gruttolaan-bewoners.