Ook dit seizoen zal LeidenAmateurVoetbal wekelijks weer 1 of soms twee Krakers van de Week plaatsen. Dat kan gaan om een derby, degradatieduel, de strijd om de (periode)titel of bijvoorbeeld een burentwist. Wekelijks dient er een keuze te worden gemaakt en dat valt soms niet mee. Er is zoveel boeiends te melden en jouw club is vast het meest interessant. Alle clubs worden sowieso wekelijks meegenomen in de voorbeschouwing. Wij vragen begrip voor gemaakte keuzes, waarbij ook de overeenkomst met desbetreffende club(s) bepalend kan zijn. Deze week kozen we voor SJZ versus Koudekerk. Ook DoCoS wordt nog separaat belicht, dit later in de week.

In de vierde klasse A van het zaterdagvoetbal is Koudekerk voortvarend van start gegaan. De withemden nestelden zich door twee zeges aan kop van het klassement. Komend weekend gaan zij op bezoek bij SJZ, dat met drie punten uit twee duels in de middenmoot bivakkeert. Vorig seizoen eindigde de streekderby in een 1-2 overwinning voor de gasten. Hoe pakt de ontmoeting – helaas zonder publiek –  ditmaal uit? Mitchell Hensing (SJZ) en Sem van Aalst (Koudekerk) blikken vooruit.

De 22-jarige Hensing is normaliter een vaste waarde in de formatie van coach Arie van Duijn, maar dat is nu even niet het geval: ,,Ruim drie jaar geleden heb ik mijn debuut gemaakt in het eerste elftal. Dat was onder trainer Ludo Pistorius. Dit wordt dus mijn vierde seizoen. Alleen heb ik nu nog niet mee gespeeld in de competitie. In de voorbereiding ben ik door mijn enkel gegaan. Waarschijnlijk is mijn enkelband verrekt. Gelukkig gaat het steeds beter en hoop ik binnenkort het veld op te stappen. Het zou mooi zijn als ik tegen Meerburg, dat is volgens mij de wedstrijd na die van komend weekend, er weer bij kan zijn. Al is het natuurlijk afwachten hoe de blessure zich bij inspanning houdt.”

Door zijn kwetsuur moest de geboren en getogen Zoeterwoudenaar – van jongs af aan SJZ’er –   dus noodgedwongen toekijken hoe zijn ploeggenoten de voorbije weken presteerden: ,,De eerste wedstrijd, tegen Warmunda, verliep heel rommelig en werd zelfs even gestaakt. We verloren dan wel met 1-0, maar eigenlijk ging het gelijk op en verdienden we zeker een gelijkspel. En Kickers’69 had daarna niet veel tegen ons in te brengen. Het was van onze kant gewoon een hele goede wedstrijd, die we dik verdiend met 3-1 wonnen. Ik verwacht trouwens echt dat we minstens in de top vijf eindigen. Vorig jaar was het even wennen met een nieuwe coach:  Arie (van Duijn/NV) bleek echt een toptrainer. Hij is heel fanatiek en recht voor zijn raap. Hij ligt heel goed in de groep en past prima bij de club. En zijn visie is top. Het is verder een voordeel dat de selectie sterker is geworden. Er zijn jongens uit de A-jeugd overgekomen en daarnaast zijn Bryan Hilders en Niels van den Berg, die vorig jaar nog bij Voorschoten’97 speelden, echte aanwinsten. Bryan brengt veel rust achterin en Niels is in de voorhoede heel gevaarlijk. We zijn ook iets aanvallender gaan spelen: niet meer met twee controleurs op het middenveld, maar met twee aanvallende middenvelders achter de spitsen. Het ziet er al met al goed uit.”

Hensing is doordeweeks actief in het bedrijf van zijn vader: ,,Dat is Suntec Zonwering in Leiden. We hebben het, mede door het warme weer, de afgelopen maanden heel druk gehad. En in de winter is het ook niet rustig, hoor. Dan doen we vooral veel onderhoud, met name bij grote instanties. Ik vind het heel leuk werk.”

Zodra de Zoeterwoudenaar speelklaar is verwacht hij zijn plekje op het middenveld weer in te nemen: ,,Ik speel meestal op acht of op tien. Ik ben een echte box-to-box-speler, die hard werkt en veel vuile meters maakt. Ik hoef het niet van mijn techniek te hebben, maar inzicht heb ik wel. In de duels sta ik mijn mannetje en in de lucht ben ik vrij sterk door mijn sprongkracht en mijn 1.88 meter. En het is ook leuk dat ik mijn goaltjes meepik: vorig jaar acht of negen.”

Tegen Koudekerk zal Hensing noodgedwongen moeten toekijken: ,,Heel jammer. Het zijn altijd leuke wedstrijden met normaal gesproken aardig wat publiek. Jammer dat dat nu niet kan. Maar goed, ik verwacht een lastig potje voor ons. Zij beschikken over een sterke ploeg.  Al zeggen die twee overwinningen van ze me niet zo veel, gezien de tegenstanders. We kunnen allebei goed voetballen. Ik verwacht dan ook geen wedstrijd met veel lange ballen, maar aan een prognose waag ik me verder niet.”

De pas 17-jarige Van Aalst onderscheidde zich afgelopen zaterdag in het treffen met LSVV’70. Terwijl zijn ploeg na een rode kaart voor Ricardo van Rijswijk bij een 1-1 stand met een mannetje minder speelde loodste hij met twee goals Koudekerk naar de 3-1 overwinning. Daarnaast trof Van Aalst ook nog tweemaal het aluminium: ,,Eigenlijk had ik er nog eentje meer moeten maken. Maar goed, het gaat wel lekker zo. En dat is wel eens anders geweest. Ik heb al wat uitstapjes naar andere clubs gemaakt. Ik ben begonnen bij Koudekerk, speelde daarna een jaartje bij Alphense Boys en vervolgens bij VVC in Nieuw Vennep. Daar ben ik samen met een vriendje naar toe gegaan. Bij die club werd ik gescout door ADO Den Haag. Als linksback heb ik er één seizoen in de C1 gespeeld. Nou ja, één seizoen… In maart hield ik het voor gezien. Ik wist sowieso niet of ik na dat jaar zou mogen blijven, maar zes keer trainen in de week bleek niets voor mij. Het plezier ontbrak. Toch heb ik er geen spijt van gehad. Ik heb in elk geval ervaren hoe het was. Na ADO ben ik teruggekeerd bij Koudekerk. En dat was best even wennen, maar ik vond het weer leuk om met mijn vrienden te kunnen spelen. Wel werd er toen veel van mij verwacht. Het heeft even geduurd voor ik de vorm te pakken had.”

,,Vorig jaar werden we kampioen met de A1”, vervolgt Van Aalst. ,,En nu heb ik de overstap naar het eerste gemaakt. In de oefenwedstrijden voetbalde ik al best goed en afgelopen weekend is dat zich ook gaan uitbetalen in doelpunten. Ik was er zaterdag heel blij mee. Het was prettig voor ons dat LSVV ondanks een mannetje meer met vier verdedigers bleef spelen. Daardoor konden wij toch onder de druk vandaan komen. In de laatste fase werd ook duidelijk dat wij conditioneel beter waren. Dat betaalde zich uit.”

In het dagelijks leven is Van Aalst werkzaam bij Joost de Groot Tegel- en metselwerken in Koudekerk. ,,Het afgelopen jaar heb ik mijn havo-diploma behaald en ik neem nu een tussenjaar omdat ik echt niet wist welke opleiding ik zou gaan volgen. Daarnaast had ik ook even geen zin in school. Het bedrijf waarvoor ik nu werk is van de vader van Ivar, die ook bij Koudekerk speelt. Ik heb het goed naar mijn zin. Het is gezellig en je wordt steeds handiger.”

Handig is hij eveneens in het veld, of misschien beter gesteld: behendig. ,,Ik speel op de vleugel of op tien. Ik denk dat ik best wel balvast ben en dat ik creativiteit breng. Ik maak graag een actie. Bij het afmaken moet ik nog iets zekerder worden, maar dat gaat komen. Het is ook fijn voetballen in ons team. We vormen een uitgebalanceerd geheel van ervaren en jeugdige gasten. We spelen lekker fel en kunnen dat lang volhouden. En als er wisselspelers in komen worden wij er niet minder van. Ik vind dat we elke week voor de drie punten moeten gaan. Ook aanstaande zaterdag tegen SJZ. Het is een lastige ploeg, niet te onderschatten. Maar we moeten uitgaan van onszelf en zien de punten te pakken: met negen uit drie tanken we ook vertrouwen voor de lastige wedstrijden erna. Het streven is om bovenin mee te doen. Het zou mooi zijn als we een klasse hoger kunnen gaan spelen. Hoe dan ook, ik heb het hier enorm naar mijn zin en zal de komende tijd zeker niet verkassen”, besluit Van Aalst.

Foto’s Koudekerk: met dank aan Ron van Welzen

2 REACTIES

 1. Redactie,

  Ik ben mijn redelijk grote verzameling voetbalboeken (en wielrenboeken) van enkele honderden exemplaren aan het ‘opschonen’ en uitdunnen.
  Een boek – zeker een sportboek – gooi je uiteraard nooit weg. Graag doe ik anderen er een plezier mee.
  Is dit een bericht waard op Leiden Amateur Voetbal? Ja, dan wil ik graag meer informatie verstrekken.

  Ik ben benieuwd naar de reactie.

  Gerard van der Hoeven
  Zoeterwoude
  Ho.even@casema.nl

  • Goedemorgen Gerard, zeker is dit mogelijk. Wellicht hebben we zelf interesse. Stuur maar door dan zullen wij een en ander plaatsen.
   Met vr groet, Hennie

Comments are closed.