Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Deze openingsregel uit een beroemd gedicht van Herman Gorter is op voetbalgebied zeker van toepassing in de tulpendorpen Roelofarendsveen en Oude Wetering, waar momenteel hard wordt gewerkt aan de ontluiking van een bloeiende voetbalclub. Uit een onderzoek van enkele jaren geleden betreffende een mogelijk intensievere samenwerking tussen de ongeveer even grote buurverenigingen, DOSR heeft 430 leden en WVC 420 leden, kwam naar voren dat een fusie tussen beide clubs voor alle partijen het meest wenselijk zou zijn.

In voortvarend tempo werden diverse werkgroepen geformeerd en in september 2019 stemden de leden van beide clubs met ruime meerderheid voor een samensmelting van beide verenigingen. De nieuwe club zal met ingang van de komende voetbaljaargang (seizoen 2021/2022) onder de naam E.M.M. ’21 officieel van start gaan. E.M.M. staat voor Eendracht Maakt Macht. De naam is een historische verwijzing naar het samengaan tussen de voormalige veilingen in de Roelofarendsveen. LeidenAmateurVoetbal ging op bezoek in de Veen en sprak met voorzitter Erik van Rijn en vice-voorzitter Pim van der Meer van de kersverse fusieclub.

Waar anno 2021 er van enige vorm van animositeit tussen DOSR en WVC geen enkele sprake is en  de voorbereidingen voor de fusieclub in goede harmonie gaan, was het in het verleden niet altijd koek en ei tussen de buren. DOSR en Alkmania (in 2015 samen met SVOW opgegaan in WVC, SN) stonden vroeger niet bepaald op goede voet met elkaar. Het stevig afgesloten hek tussen de velden van de beide clubs stond symbool voor de vertroebelde verhoudingen in die tijd.

 

Pim van der Meer (links op de foto) en Erik van Rijn (rechts op de foto)

Van der Meer:,, In het verleden was er een rivaliteit tussen DOSR en Weteringse Boys (de voorloper van Alkmania), die inderdaad weleens te ver ging. De dorpen lagen naast elkaar, maar verder was er nauwelijks enige binding onderling. Dat had ook te maken met het feit dat de Veen van oorsprong een katholiek dorp is en Oude Wetering voornamelijk protestants gezind was.  Kinderen uit de Veen gingen echt niet bij Weteringse Boys, en later Alkmania , voetballen en andersom was dat ook zo. Ik kan mij nog herinneren dat de spelers van DOSR hun biertje dronken bij Café Hogenboom, terwijl  de leden van Weteringse Boys na afloop van de wedstijd naar Café Jan Punt gingen. Je haalde het toen echt niet in je hoofd om bij de kroeg van de rivaal naar binnen te gaan, want dan was er gegarandeerd bonje. Tsja, vroeger ging dat zo, maar gelukkig ligt die tijd ver achter ons en kunnen we er nu om lachen. Nee, vroeger was dus beslist niet alles beter’’, aldus oud- DOSR-voorzitter Pim  van der Meer, zelf in het verleden  een zeer verdienstelijk eerste elftal speler van DOSR en het Leidse LDWS.

Het eerste elftal van de fusieclub zal in de komende competitie in de zondag tweede klasse uitkomen. E.M.M. ‘21 sloot zich onlangs aan bij LeidenAmateurVoetbal , waardoor de verrichtingen van het vlaggenschip met ingang van het nieuwe seizoen wekelijks op deze site te volgen zullen zijn.

Waar de laatste jaren diverse clubs (zoals gemeentegenoten Kickers ’69 en MMO) overstapten van de zondag naar de zaterdag als vaste speeldag, ligt een switch van wedstrijddag  bij de nieuwe Kaag en Braassem-club overigens niet in de lijn der verwachtingen.

Van Rijn:,, We hebben  recent bij de spelersgroepen van beide clubs onderzoek gedaan naar een mogelijke verhuizing van de zondag naar de zaterdag , maar de spelers blijven de voorkeur houden voor de zondag als speeldag. Daarnaast hebben we een vaste supportersschare voor wie de zondagmiddag echt een uitje naar de voetbal is en als bestuur willen we dit ook graag  blijven faciliteren. De voetbalclub heeft ook een sociale functie en wat ons betreft wordt de E.M.M ’21-kantine het warme hart voor alle inwoners van de dorpen. Toen de fusieplannen pas bekend werden gemaakt, was er bij een klein gedeelte van de leden wat weerstand tegen het samengaan, maar dat is in de laatste periode steeds minder geworden.  Vrijwilligers die van plan waren om te stoppen melden zich nu toch weer aan. We zien bij het overgrote deel van de leden veel  enthousiasme om wat voor E.M.M.’21 te gaan betekenen en daar zijn we als bestuur natuurlijk erg blij mee. Ook de sponsoren staan positief tegenover het samengaan van de clubs. De Businessclub van DOSR (40 leden)  gaat ook in zijn geheel mee in de nieuw te vormen Businessclub van E.M.M.’21’’, aldus Van Rijn.

De locatie van de kantine van de fusieclub is overigens ook al bekend. Het verouderde onderkomen van DOSR gaat (op termijn) tegen de vlakte en de fusieclub zal na de zomer haar intrek nemen in de huidige WVC-kantine. Deze kantine wordt binnenkort helemaal opgepimpt  in de clubkleuren van  E.M.M.‘21. Ook een gloednieuwe kantine behoort nog tot te mogelijkheden, maar de besprekingen daarover met de gemeente Kaag en Braassem, als onderdeel  van de herinrichting van het Veense Sportpad, zijn nog in volle gang. E.M.M. ’21 hoopt uiteindelijk over vier kunstgrasvelden te kunnen beschikken.

Vervolgend: ,,Natuurlijk is het jammer dat we door de coronaperikelen onze leden niet in de kantine hebben kunnen ontvangen om hen persoonlijk te informeren over de voortgang van de fusieplannen, maar door voortdurende communicatie op de websites van beide clubs zijn de leden toch goed op de hoogte van alle ontwikkelingen gebleven. Al met al is het mooi om te zien dat uit de vroegere rivaliteit nu bij een ieder een bereidheid is  voortgekomen om gezamenlijk te bouwen aan een prachtige club’’, aldus de Veense preses tot besluit.