donderdag, maart 28, 2024
HomeOverigKNVB nieuwsBuitenspeltechnologie bewijst meerwaarde in eerste seizoenshelft

Buitenspeltechnologie bewijst meerwaarde in eerste seizoenshelft

-

In de veertien speelronden die voor de winterstop in de Eredivisie zijn afgewerkt, heeft de Video Assistant Referee (VAR) in 126 wedstrijden 44 keer ingegrepen. Deze VAR-ingrepen resulteerden 34 keer in een juiste beslissing van de scheidsrechter.

Dat is gemiddeld vrijwel gelijk aan het gemiddelde van afgelopen seizoen. De dit seizoen nieuw ingevoerde buitenspeltechnologie en zestienmetercamera’s zijn bijna vierhonderd keer gebruikt. Dertien keer leidde dat tot herziene beslissingen.

De 44 ingrepen door de VAR leverden acht keer niet de juiste beslissing op. Enkele keren omdat het VAR-advies niet juist was, andere keren omdat de scheidsrechter een juist VAR-advies onterecht niet overnam. Zes keer greep de VAR niet in, waar dat wel had gemoeten. De VAR greep in één op de drie wedstrijden in, dat is vrijwel gelijk aan de afgelopen twee seizoenen en komt overeen met de internationale tendens.

De VAR in cijfers: https://www.knvb.nl/downloads/bestand/24741/de-var-in-cijfers012021

De VAR in relatie tot: https://www.knvb.nl/downloads/bestand/24742/de-var-in-relatie-tot012021

Zestienmetercamera’s

Hoewel elke fout er één te veel blijft, zijn we nog altijd op de goede weg
Het gebruik van de nieuwe zestienmetercamera’s leverde dertien extra ingrepen op. Zonder die camera’s was het aantal VAR-ingrepen lager geweest dan voorgaande jaren. In 29 van de 44 gevallen ging de scheidsrechter naar het scherm langs het veld voor een zogenaamde On Field Review, wat neerkomt op ongeveer één keer per vier wedstrijden.

“Hoewel elke fout er één te veel blijft, zijn we nog altijd op de goede weg”

,,Hoewel elke fout er één te veel blijft, zijn we nog altijd op de goede weg”, zegt coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond. ,,In de eerste competitiehelft zijn er veertien echte fouten gemaakt. We hebben inmiddels de ervaring dat de scheidsrechter en de VAR ondanks het gebruik van de beelden onvermijdelijk toch inschattings- en beoordelingsfouten blijven maken. Duidelijk is wel dat de VAR het totale aantal fouten aanzienlijk beperkt. Mooi in de eerste seizoenshelft is verder dat de buitenspeltechnologie en de zestienmetercamera’s hun meerwaarde meteen bewezen. Door de inzet daarvan hebben we veel buitenspelsituaties beter kunnen beoordelen. Overigens blijkt daaruit wel dat de assistent-scheidsrechters hun werk erg goed doen. Ze hoeven maar zelden te worden gecorrigeerd.”

VAR-ingrepen

De meeste VAR-ingrepen vonden plaats bij strafschopsituaties (22). Elf strafschoppen werden na VAR-advies terecht toegekend, zes strafschoppen werden na VAR-advies terecht teruggedraaid. Bij rode kaartsituaties werd dertien keer ingegrepen. Zeven rode kaarten werden na VAR-advies terecht toegekend. Eén rode kaart werd na VAR-advies terecht teruggedraaid. De VAR greep negen keer in bij doelpunten. Acht treffers werden na VAR-advies terecht afgekeurd, één doelpunt werd na VAR-advies terecht toegekend.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read