In Nederland spelen in totaal 2.407 veldvoetbalclubs in de verschillende competities, die bij elkaar met 2.421 teams in een standaardcompetitie spelen. Dat zijn er 31 minder dan in het seizoen 2019-2020. Van die 2.407 clubs rekenen we er 50 tot de profclubs (inclusief de semi-professionele Tweede Divisie), zijn er 1.156 clubs actief op zondag, 933 op zaterdag en zijn er 141 clubs met een eerste elftal in zowel de zaterdag- als zondagcompetitie. 127 clubs hebben geen seniorenteam in de standaardklasse.

Het aantal teams in de zaterdagcompetitie is per saldo gestegen met 36 en het aantal teams in de zondagcompetitie afgenomen met 67. In alle districten zijn ook het afgelopen seizoen clubs overgestapt naar de zaterdag, die steeds populairder wordt als speeldag. De afname van 31 standaardelftallen komt door fusies, samenwerkingsverbanden en doordat clubs worden geroyeerd, opgeheven of niet meer uitkomen met een team in de standaardklasse.

Van die laatste categorie zijn er 127 clubs. Dat zijn clubs die geen (mannen)elftal in  standaardcompetitie hebben, maar wel in de reserve-afdelingen. Of clubs met enkel een vrouwen- of jeugdafdeling.  Anders dan fusieclubs zijn er dit seizoen geen nieuwe verenigingen bijgekomen.

Met dank aan voetbalarchieven.nl