donderdag, mei 19, 2022
HomeZaterdagHoofdklasse en eerste klasseChris de Lange: ,,Voetbal en Valken'68 nog steeds magie voor mij"

Chris de Lange: ,,Voetbal en Valken’68 nog steeds magie voor mij”

-

Valken’68 tikte als vijfde aan bij de eerder afgebroken eerste seizoenshelft. De verschillen met de clubs daaronder zijn uitermate gering, terwijl de distantie ten opzichte van de beteren in deze klasse aanzienlijk is. Verdediger Chris de Lange blikt terug en is realistisch. ,,Ik geloof er niet in dat wij naar beneden hoeven te kijken. We zullen er wel keihard voor moeten werken en als we voor deze plek kunnen spelen, is dat zeker niet beroerd te noemen. Alles daarboven is nog een bonus voor ons.”

Net als alle andere clubs zoekt men op ’t Duyfrak naar alternatieven op voetbalgebied. ,,We hebben zaterdag nog getraind en ook op dinsdag kan er eerder worden getraind. Dat is meer vrijblijvend, want niet voor iedereen is dat haalbaar vanwege werk en andere verplichtingen. Het is voor elke speler belangrijk om zichzelf fit te houden. Het is mooi dat de club dat blijft faciliteren en voor het overige moet je dat zelf doen. Eigen verantwoordelijkheid.”

Onlangs werd bekend dat Derek van der Plas na dit seizoen voor de groep staat. Even gevraagd naar de mening van de routinier over zijn komst. ,,We zijn keurig op de hoogte gesteld. Ik ken hem persoonlijk niet. Voor nu was het even onderwerp van gesprek, maar de focus voor ons staat op de tweede seizoenshelft. Tegen die tijd zie ik wel wat voor trainer hij is. Ik ben daar nu niet mee bezig. Van mij had Alan (Campfens, red.) hier door mogen gaan. Een prima trainer en kerel. We weten echter allemaal dat hij niet de vereiste papieren heeft. Aan hem de keuze om op een lager niveau te gaan acteren of dat papiertje te halen. In elk geval gooit hij allerminst de handdoek en we gaan op voor een goede klassering. Daarna komt het hoofdstuk Van der Plas.”

Vorig seizoen vergaarde Valken’68 zeven punten uit de eerste vier duels. Daarna ging de lucht uit de bal. ,,Daardoor hadden we geen goed beeld van onze mogelijkheden. Gelukkig zijn we nu al verder en kunnen we constateren dat het redelijk gaat. Ik geloof niet dat we hoger hadden moeten staan of zo. Natuurlijk heb je wel eens het idee gehad dat er meer te halen viel, maar het is vooral zaak om lering te trekken uit fouten. We hebben zeker niet elke week hetzelfde niveau gehaald. Tegen Die Haghe bijvoorbeeld hadden we de grootste moeite om tot kansen te komen en het gelijke spel was teleurstellend. Een week later deden we het uitstekend tegen Zwaluwen’30. We speelden met veel power en wonnen eenvoudig. Met de 3-0 hebben we ze behoorlijk gespaard. In die pot creëerden we juist wel veel kansen en zo zie je dat de ene wedstrijd de andere niet is. We hebben nu nog niet iedereen gehad. Zo ook niet koploper WV-HEDW. Zij wonnen alles tot nu toe. Ik ben wel benieuwd hoe sterk zij zijn.”

Over zijn eigen spel: ,,Ik ben tamelijk tevreden en bovenal best fit. Natuurlijk heb ik zo nu en dan wel pijntjes, maar door mijn leeftijd leer je daar naar te luisteren. Eigenlijk had ik meer blessures aan het begin van mijn loopbaan dan nu al jaren het geval is. Laatst vertilde ik mij en daardoor had ik wat rugklachten, maar al met al mag ik niet mopperen hoe het gaat. Ik probeer de defensie te sturen en we zijn heel behoorlijk op elkaar ingespeeld. Veel jongens zitten ook al langere tijd bij deze groep.”

De Lange ziet de toekomst positief in. ,,Ik denk aan een reguliere herstart. Iedereen is er bij gebaat om te blijven sporten. Ons programma ter voorbereiding op deel twee is niet anders ingedeeld dan in de voorbije jaren. We gaan ook naar dezelfde plek in Nederland en spelen daar ons jaarlijkse potje tegen een leuke tegenstander. Als team moet je ervoor zorgen dat je er straks weer klaar voor bent, op welk moment dat ook is. Wanneer je op min zoveel begint dan loop je meteen achter de feiten aan. Maar wij hebben een trainer in huis die dat op zeker niet laat gebeuren.”

De Lange is 31 en denkt nog niet stoppen. ,,Ik zit hier op mijn plek en zolang ik nog fit ben, wil ik dolgraag blijven spelen. Als het kan tot mijn 35ste of zo. Ik heb geen ambities meer richting een andere club. Valken’68 is the place to be. Ik wil mijn basisplaats zien te behouden. Op dit moment lukt dat prima, maar Alan is niet van de garanties. Ik vind het spelletje nog steeds machtig mooi en bij de aftrap van elk seizoen heb ik een soort van magisch gevoel. Lekker ballen en een doel nastreven als team. Moet er niet aan denken dat dit op een zeker moment klaar is.”

Valken’68 in cijfers:

Ranglijst: 9-12-16-15 (5e)

Thuis: 5-7-11-9 (7e)

Uit: 4-5-5-6 (7e)

Grootste zege: Zwaluwen’30 (3-0)

Grootste nederlaag: Nootdorp (3-0)

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read