donderdag, mei 19, 2022
HomeZaterdagHoofdklasse en eerste klasseDammes van der Poel: ,,ROAC is echt nog niet gezien"

Dammes van der Poel: ,,ROAC is echt nog niet gezien”

-

Onlangs oefende ROAC nog uit bij SV Castricum. Beetje ritme blijven houden en elkaar zien. De Rippers verloren met 1-0 na een zeer matige eerste helft, maar een veel betere tweede rondgang. Het tripje was volgens Dammes van der Poel in elk geval nog even gezellig en dat zal de komende weken anders zijn. De doelman kan dus op zijn gemakje terugblikken op de eerste reeks wedstrijden en de betrouwbare sluitpost hoopt dat de stilstand niet al te lang gaat duren en is er van overtuigd dat zijn ploeg geen laatste zal worden. Momenteel staan de paarswitten wel genoteerd als rode lantaarndrager. Drie puntjes uit acht wedstrijden.

Niet verwacht

,,We wisten dat het lastig zou gaan worden. Natuurlijk kenden we de kracht van de tegenstanders niet, maar we waren wel bekend uiteraard met het gegeven dat wij er zelf niet per se op vooruit waren gegaan. Dat we nu als laatste de winterstop zijn ingegaan, had ik niet verwacht. Het blijkt dat we moeilijk tot scoren komen en dan wordt winnen nu eenmaal lastig. Dat is naar niemand een verwijt. Iedereen doet zijn stinkende best. In het gros van de duels hadden we in elk geval niet als verliezer van het veld hoeven te stappen. Hier en daar hadden we ook botte pech.”

Geen engeltje op schouder

Van der Poel bladert terug. ,,Bij AFC’34 hadden we niets te vertellen en zijn we weggespeeld. Dat is evenwel meteen de enige keer dat we oprecht kansloos waren. Tegen Fortuna Wormerveer, ook een hoogvlieger, hadden we voor de rust niets te vertellen. Daarna pakten we het op en raakten we de paal en werd de bal een keer of vier van de doellijn gehaald. Dan heb je dus geen engeltje op de schouder zitten. En zo waren er wel meer partijen waarin het kwartje ook onze kant op had kunnen vallen. ROAC heeft een bepaalde speelwijze waarin we niet altijd de bal hebben, maar van daaruit komen we dus zeker wel tot kansen. Ik kan me trouwens wel voorstellen dat een aanvaller soms net niet scherp genoeg is als hij bij wijze van spreken even niet heeft meegedaan in het spel. Maar goed, we zijn pas acht wedstrijden onderweg en er zijn wel meer mindere broeders in deze klasse. Tegen vijf ploegen hebben we überhaupt nog niet gespeeld.”

Aanstormend talent

Dat ROAC het moeilijk heeft, is ook niet verwonderlijk. Zo meent ook Van der Poel: ,,Bij diverse clubs lopen spelers rond die bij een BVO hebben gespeeld. Of een hogere klasse in het amateurvoetbal. Daar is bij ons geen sprake van. Wij lobbyen ook niet en doen het met de eigen kweek en spelers die hier wonen. Incidenteel komt er iemand aangewaaid, maar het is altijd nog zo dat iemand hier moet passen. Dat neemt niet weg dat wij strijdbaar zijn en blijven. Er wordt hard getraind en niet zelden spatten de vonken er vanaf. Het geeft geen donder om een stapje harder te lopen om te compenseren. Dat heeft ons in de voorbije jaren ook geholpen en ik ga er nu ook vanuit dat het ons lukt om boven te komen drijven. Het is mooi om te zien dat er steeds meer spelers van een jaar of 17 worden ingezet. Okay, ze moeten nog meer body krijgen maar het voetballende vermogen is er zeker wel. Ik noem bijvoorbeeld een Jort Knijber, die al minuten maakte in competitieverband. Ook een Rens van der Poel. Een ‘mug’ maar wel met voetbalgogme. Ze krijgen de kans en kunnen straks aanhaken. Dat hoort ook bij de club ROAC.”

Veel voorwaarden

Er lopen ook meer ‘belegen’ jongens rond bij de formatie van Gidon Reinders Folmer. ,,Ik denk dat mannen als Freek Heemskerk en Thijs van Seggelen er nog wel een jaartje aanplakken. Ook zij hebben het nog goed naar hun zin. Er wordt niet enkel naar de resultaten gekeken. Als ze wel stoppen dan volgen er misschien meer. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat ik dan ook stop of vertrek. Zo simpel werkt dat niet voor mij. Wel heb ik altijd gezegd, en dat weten ze op de club, dat ik eventueel open sta voor een andere club. Maar let wel; ik bied mezelf nergens aan. En als ik de krans zou krijgen dan moet ik ook het gevoel hebben dat ik veel ga spelen. Het moet ook een club zijn die bij mij past en in de regio vallen er dan genoeg af. Natuurlijk spreek ik wel eens met ex-medespelers en zo hoor je af en toe wat. Voorlopig zit ik hier echter prima. Voor mij is de wedstrijd vanzelfsprekend het belangrijkste en ik speel het liefst nog een potje op zondag. Als het nodig is, help ik een ander team. De derde helft hoort er voor mij volledig bij. Als die er niet of nauwelijks is dan valt een andere club sowieso al af. In die zin gaat er weinig boven ROAC.”

Bij Noordwijk deed Van der Poel een tijdje terug al de nodige ervaring op en met zijn 26 jaar heeft hij nog wel even te gaan. ,,Daarom sluit ik een vertrek dus ook niet uit, maar er kleven bij mij veel voorwaarden aan zoals geschetst. Ik ben nu nog in goede vorm en fit, hoewel de pandemie dus nu weer roet in het eten gooit. Dat is voor geen enkele speler een voordeel.”

Geeft biertje weg

Of Reinders Folmer blijft is nog niet zeker. ,,Ik verwacht dat er voor de feestdagen meer bekend gaat worden. Hij is vanzelfsprekend ook binnen de groep aan het polsen wat er leeft en wie er op zeker blijft of twijfelt. Volstrekt logisch dat een trainer daar rond deze tijd mee bezig is. Ik zou het mooi vinden als hij hier door gaat, hoewel ik weet dat hij uit een andere regio komt en daar wellicht meer kansen liggen. In mijn optiek is het een trainer die werkt met veel energie en passie. Hij heeft oog voor de jongere gasten. En niet onbelangrijk; hij geeft ook een biertje weg en doet gezellig mee.”

Geen brand

Op de tweede dag van het nieuwe jaar gaat ROAC op pad. Albufeira is de locatie waar een zo ongeveer 50-koppig gezelschap zich gaat voorbereiden op de tweede seizoenshelft. ,,Vrijwel iedereen gaat mee. We betalen het uit eigen zak en iedereen heeft er veel zin in. Bij Noordwijk destijds ging dat financieel anders, maar deze clubs mag je dan ook niet vergelijken. Dit is ook ROAC en dat bevalt me nu juist zo. We speelden daar eerder een oefenpot tegen een derde divisionist en dat was echt gaaf en dat gaat nu ook weer gebeuren. Op 6 januari komen we terug en hopelijk kunnen we dan snel weer gaan trainen met de groep. Niemand die het nog weet. Wat ik wel weet is dat wij geen laatste worden en we kunnen ons handhaven. Lukt dat alsnog niet dan staat de club niet in brand.”

ROAC in cijfers:

Ranglijst: 8-3-5-19 (14e)

Thuis: 4-3-3-5 (13e)

Uit: 4-0-2-14 (14e)

Grootste nederlaag: AFC’34 (6-0)

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read