Ook dit seizoen zal LeidenAmateurVoetbal wekelijks weer 1 of soms twee Kraker(s) van de Week plaatsen. Dat kan gaan om een derby, degradatieduel, de strijd om de (periode)titel, topper op papier of bijvoorbeeld een burentwist. Wekelijks dient er een keuze te worden gemaakt en dat valt soms niet mee. Er is zoveel boeiends te melden en jouw club is vast het meest interessant. Alle clubs worden sowieso wekelijks meegenomen in de voorbeschouwing. Wij vragen begrip voor gemaakte keuzes, waarbij ook de overeenkomst met desbetreffende club(s) bepalend kan zijn. Deze week kozen we voor een duel van Valken’68. De ploeg van Alan Campfens speelt thuis tegen VELO. Aan het woord de afgelopen zaterdag sterk begonnen Joshua (Ryan) Cooper.

Joshua Cooper was nadrukkelijk aanwezig op bezoek bij AFC. Bij alle goals was de middenvelder betrokken..

 

Premier League tickets

Zijn achternaam is niet echt Hollands te noemen en dat klopt. Joshua’s vader is Engelsman. De middenvelder van Valken’68 kwam afgelopen zondag over van FC Lisse. Daar speelde hij, op 1 jaar na, vanaf zijn vijfde. De geboren Lissenaar was toe aan iets nieuws en streek neer op ’t Duyfrak.

Nieuwe uitdaging

,,Ik heb altijd met veel plezier gespeeld bij een echte dorpsclub. In de B’tjes stapte ik even uit naar Alphense Boys, maar dat heeft maar één seizoen geduurd. Uiteindelijk miste ik de sfeer die ik altijd heb gevoeld op Ter Specke. In Alphen was het net wat onpersoonlijker. Vervolgens heb ik nog twee seizoenen in de A gespeeld en daarna sloot ik aan in het tweede van ‘Lis’. In het afgelopen seizoen heb ik een keer op de bank gezeten bij de hoofdmacht en toen kwam je weet wel. Ik voelde aan dat mijn kansen klein zouden zijn voor het eerste en ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Ik ben op zoek gegaan naar een leuke club op niveau en na een gesprek bij Valken’68 was ik er snel achter dat dit mijn nieuwe club zou worden.”

Een doelpunt in de maak, Cooper maakte er ‘anderhalf’ in de hoofdstad

Waardevol

Spijt heeft Cooper allerminst van zijn overstap. ,,Het is ook een fijn aanvoelende dorpsclub en ik heb mijn kans gekregen voor het eerste elftal. Bij FC Lisse had ik sowieso niet meer voor de O23 mogen uitkomen, want dat ben ik bijna (geboortedatum 17 oktober 1998, HK). Dat ik in Valkenburg ben uitgekomen, had ook met mijn moeder te maken. Zij kent Theo Scholte, die hier assistent-trainer was. Zo is het balletje gaan rollen. Mijn gevoel zegt nu dat dit een goeie stap was en gelukkig kon ik in het openingsduel tegen AFC uit van waarde zijn.”

Keerpunt

De bescheiden overkomende medewerker van Accountantsbureau Van Velzen uit Warmond keerde terecht met een uitstekend gevoel terug uit Amsterdam. Hij zorgde voor de assist bij de 1-1 van Marc Langeveld, scoorde de tweede en het derde doelpunt kwam min of meer half op zijn conto want een AFC’ er werkte mee. Je kunt hoe dan ook minder aan een seizoen beginnen. ,,Het was sowieso een leuke pot en halverwege het duel, het stond 1-1, had ik al het idee dat we een resultaat zouden kunnen boeken. Dat kwam uit in de tweede helft waarbij het kantelpunt, de trainer stelde dat ook bij jullie, zat in de door Joris van Harmelen gekeerde strafschop. Daarna liepen wij weg naar 1-3 en dat is natuurlijk een lekker resultaat om mee te beginnen.”

Het kantelmoment in beeld. Joris van Harmelen stopt een pingel van de roodzwarten

Graag op ’10’

Voor Cooper was er een basisplaats weggelegd, maar garanties heeft de speler die op 6,8 of 10 kan spelen niet. ,,Dat heeft de trainer (Alan Campfens, HK) eerlijk aangegeven. Ik zal als nieuweling gewoon moeten knokken voor mijn plaats op het middenveld. Ik speel zelf graag op ’10’ omdat ik graag aanvallend speel en voor het doel van de tegenstander wil komen. Daar ligt mijn kracht omdat ik een diepgaande speler ben. Verder heb ik wel spelinzicht en kan ik een assist geven. Daar staat tegenover dat ik sterker aan de bal moet worden. Ik ben niet heel groot en zal mijn lichaam beter moeten benutten. Er is genoeg kwaliteit in de ploeg en dat geldt ook voor het middenveld. Dus we moeten allemaal knokken voor ons stekkie. Sammy Zandbergen was er zaterdag niet bij en Jan de Bruin deed het prima in deze linie. We moeten elkaar in elk geval scherp houden en daar is niets mis mee. De week hiervoor zat ik een helftje op de bank. Ik had echter wel het gevoel dat ik tegen AFC in de basis zou spelen en ik ben blij dat ik goed voor de dag kwam. Maar ik besef mij dat ik er niet ‘zomaar’ in sta omdat ik van FC Lisse kom.”

Marc Langeveld, zelf ook doelpuntenmaker, is ‘gek met’ Cooper

Happening

Zaterdag komt VELO op bezoek en Cooper is zich al aan het verheugen op de eerste thuiswedstrijd. ,,Ik heb begrepen dat ze er een leuke happening van willen maken en dat is de club wel gegeven. Tuurlijk speel je graag voor eigen publiek en met drie punten in de pocket wacht nu een ongetwijfeld leuk duel met VELO. Nee, ik ken die ploeg niet. Omdat ik bij FC Lisse speelde, volgde ik vooral andere clubs. Mede door LAV is dat nu wel anders, want er valt veel te volgen over tegenstanders en regionale clubs. Ook vraag ik medespelers wat zij van de opponenten weten.”

Duidelijkheid

VELO won ook j.l. zaterdag. In Wateringen werd Voorschoten’97, tamelijk verrassend wel, met 3-1 geklopt en die zege kwam de thuisploeg toe. Valken’68 kan dus vol aan de bak, maar Cooper is er klaar voor. ,,De voorbereiding verliep niet geheel vlekkeloos, maar dat wel door aanwijsbare redenen. Afgelopen zaterdag hadden we een helder plan. Dat zal nu niet anders zijn. Dat kan je wel aan de trainer overlaten, want deze man ademt, slaapt en drinkt voetbal zeg maar. Hij is ook in de 1 op 1 duidelijk en het is fijn werken met hem.”

En als toetje een fotoreportage van het duel tussen AFC en Valken’68. Dit met grote dank aan Saam de Mooij, huisfotograaf van de Valkenburgers.