Voor RCL kwam het vertrek van Andrew Bontje als een donderslag bij heldere hemel. Hij kreeg ‘an offer he couldn’t refuse’ van Feyenoord. Bij deze grote club kan hij jonge keepers gaan opleiden en die functie was eenvoudigweg niet te combineren met die van sluitpost bij een tweedeklasser. Een maatschappelijke carrière die je kunt combineren met je favoriete bezigheid is natuurlijk een droom. Vanzelfsprekend zat men in Leiderdorp toch enigszins met de handen in het haar. De tijd was erg kort om een minimaal gelijkwaardige opvolger te vinden. Het netwerk van Hein van Heek bracht uitkomst.

,,Van Heek is mijn docent spel op de HALO die ik volg”, zo legt Joe van Heusden uit. ,,Hij wist kennelijk, dat ik bij ARC steeds verder in de keepers hiërarchie opklom. Vorig jaar was ik eerste jaars senior, begon in de B-selectie, maar mocht al snel bij de A-groep meetrainen. Ik heb in de O23 gekeept, maar ook in het eerste meegespeeld tijdens oefenwedstrijden. Als ik ergens aan begin dan gá ik er ook echt voor. Fanatiek en ambitieus? Twee keer ja. Daarom hoefde ik ook niet lang na te denken toen RCL mij benaderde.”

Van Heusden beseft dat er een behoorlijk verwachtingspatroon is. ,,Ik heb gehoord dat Bontje geen middelmatige doelman was. Hij was soms niet te passeren en pakte regelmatig de punten voor de club. Dat maakt mij echter niet onzeker. Ik weet wat ik kan en blijkbaar wist dat men bij mijn nieuwe club ook, anders hadden ze me niet gevraagd. Dit is voor mij een kans die ik met twee handen aanpak.”

Met zijn 19 jaar staat de nieuwe keeper van RCL nog aan het begin van zijn carrière. ,,Wie weet”, zo vervolgt de Alphenaar, wat de toekomst brengt? Mijn vader heeft in ieder geval een aardig rondje gemaakt.” Arjan van Heusden, ook keeper, speelde jarenlang in Engeland, werd later bij FC Lisse landskampioen om zijn loopbaan te beëindigen bij ARC. Of iets dergelijks ook in het verschiet ligt voor Joe zal de toekomst uitwijzen. ,,Zo ver kijk ik niet vooruit. Eerst volgend seizoen maar eens laten zien dat ik qua niveau in de voetsporen van Bontje kan treden.”

Met de komst van Van Heusden haalt RCL een keeper in huis die hoge eisen aan zichzelf stelt en dat ook verwacht van anderen. Aan zijn trainingsintensiteit en inzet zal het zeker niet liggen. Nog wel de concurrentie weten af te schudden natuurlijk.