vrijdag, augustus 19, 2022
HomeColumnColumn: De wereld op zijn kop...

Column: De wereld op zijn kop…

-

Dat het hele voetbalwereldje een aparte omgeving is waarin opportunisme en empathie niet bovenaan de woordenlijst staan, was mij al bekend. Echter, de zaken waar ik nu tegenaan loop verontrusten mij hevig. Dat in het betaald voetbal burgemeesters worden bedreigd als zij een wedstrijd of huldiging verbieden in het algemeen belang, is al niet meer om van op te kijken. Daarbij de kern maar direct genoemd: we kijken er al niet meer van op en vinden bedreigingen dus acceptabel. Veiligheid voor mens en omgeving is ondergeschikt geworden aan vechten met elkaar en slopen van andermans eigendom. Dit alles is al erg genoeg, maar het is nog veel kwalijker geworden, het sijpelt langzaamaan door naar het, door mij zo geliefde, amateurvoetbal. Het zakt de voetbalpiramide in.

11 kinderen

De zogenaamde moeder der derby´s, zowel in Spakenburg als in Katwijk, zijn verworden tot het terrein van ordinaire onruststokers die geen ontzag meer hebben voor elkaar en wat veel erger is, niet voor anderen. Bij een wedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys raakten onlangs 11 kinderen gewond doordat, in jaren gerekend zogenaamd volwassenen en jong volwassenen, maar dan wel met een ernstig lek in hun hersenpan, vuurwerk naar elkaar afschieten. Lees nogmaals heel goed: 11 kinderen gewond. En hoe wordt daar op gereageerd? Nou gewoon bagatelliseren en weer overgaan tot de orde van de dag. Twee weken later spreekt menigeen er alweer schande van dat de burgemeester van Katwijk de wedstrijd Katwijk – Quick Boys zonder publiek laat spelen. “Dat mens snapt er niks van”, is de vrij algemene opvatting. Ze zal waarschijnlijk ook wel weer bedreigd zijn en kan volgens menig ‘voetballiefhebber’ beter opkrassen. Volgens mij is dat de wereld op z’n kop en is deze burgemeester juist één van de gene die het wél snapt.

Ouwe lul

De feiten: deze wedstrijd moeten spelers met een bus onder begeleiding van veel politie verplaatst worden van Nieuw Zuid naar de Krom, omdat ze anders waarschijnlijk niet ongeschonden aan zouden komen. Er is op die drie kilometer meer politie op de been dan Duitse toeristen op het Katwijkse strand in de maand juli. De pers lijkt ervan te smullen, beschouwt het als een happening op zich, doet live verslag en geeft gaarne een podium. Toevallig was de chauffeur van de bus de dag daarna de chauffeur van onze spelersbus bij Quick, de man was nog steeds aan het bijkomen. Maar het gaat verder: een inderdaad aller schattigst meisje komt op TV West vertellen dat vechten er nou eenmaal bij hoort. Zij denkt dat ook echt en weet niet beter, het is dus al zover dat kinderen denken dat vechten bij een voetbalderby hoort. Ik zal wel een ouwe lul zijn, maar ik snap hier helemaal niets van. Het meisje kan hier zelf niet zoveel aan doen, zij reageert op haar omgeving en wat je op die leeftijd ervaart is je realiteit. Maar de reacties in sociale media van ‘volwassenen’ zegt genoeg;  “Dat meisje snapt het helemaal en de burgemeester kan beter opgenomen worden in een kliniek. Waar haalt zij het recht vandaan om hun weekend af te pakken?!”

Harde kern

Weer twee weken later gaat het mis bij HFC tegen Rijnsburgse Boys, er vliegen meer stoelen door de lucht dan ballen. Klappen worden ook uitgedeeld. Allemaal als reactie van het gedrag van anderen uiteraard. Maar de “Harde Kern Rijnsburg” meende dat ze toch ook wel iets van zich moesten laten horen. En ging bereidwillig op de provocaties in. Ik moet zeggen dat het bestuur van Rijnsburgse Boys snel en adequaat reageerde door de hele boel op te doeken en ook nog te komen met stadionverboden. Het enige verwijt dat je ze zou kunnen maken is dat ze überhaupt hebben toegestaan dat ‘supporters’ die zich Harde Kern Rijnsburg noemen werden gefaciliteerd door de club. In mijn ogen zijn ‘voetbalsupporters’ die zich harde kern noemen al op voorhand verdacht. Dat zijn over het algemeen mensen die meer letten op de supporters van de tegenpartij dan wat er zich op het veld afspeelt.

Podium

De reactie van deze groep, die daar weer een uitgebreid podium voor kreeg in het Leids Dagblad, was wat dat betreft veelzeggend. De heren waren zeer ontstemd dat het bestuur zo handelde.  Met argumenten  als “Rijnsburgse Boys wil het liefste jongetje van de klas zijn” en “het bestuur heeft zelf gefaald door tijdens Rijnsburgse Boys – Quick Boys onvoldoende afstand te creëren tussen de supportersgroepen”. Als ook de opmerking dat er geen hele groep kan worden gestraft door het wangedrag van 6 tot 10 mensen kwam ter sprake.

Liefste jongetje

Wat betreft de eerste opmerking zou ik het volgende willen zeggen; wat is er op tegen te streven om het liefste jongetje van de klas te zijn? Om er naar te streven dat een voetbalwedstrijd weer gaat waarover het moet gaan, namelijk voetbal en niet over zichzelf niet in de hand hebbende meestal onder invloed verkerende zichzelf supporter noemende toeschouwers.

Het tweede argument is zo niet nog absurder, het bestuur van Rijnsburgse Boys krijgt min of meer de schuld van het feit dat er 11 kinderen gewond zijn geraakt omdat zij niet goed hadden berekend welke afstand afgestoken vuurwerk en/of gegooide fakkels kunnen overbruggen. 11 kinderen zijn gewond geraakt door afgestoken vuurwerk/fakkels en deze mensen zijn niet in staat in de spiegel te kijken, maar proberen de schuld en verantwoordelijkheid bij het bestuur neer te leggen. De wereld op z´n kop. Een betere onderbouwing voor het bestuursbesluit om deze bende te ontbinden is er mijns inziens niet.

Agenda

Wat betreft het derde argument dat een hele groep gestraft wordt voor het gedrag van enkelen zegt veel over het gebrek aan zelfreinigend vermogen binnen dit soort groepen. Ik zou zeggen: zorg ervoor dat er binnen je groep geen individuen zitten of komen die er andere agenda’s op na houden.  Maar als je jezelf Harde Kern noemt verbaast het me niet. De doelstelling van zo’n groep zit al opgesloten in de naam.

Supportersgroepen en verenigingen zijn wat mij betreft fantastisch en een meerwaarde voor een club en het voetbal, maar dan moet het wel gaan om supporters en niet om raddraaiers die feitelijk meer interesse hebben in het gebeuren rond het veld dan in het veld.

Hulde

Wat mij betreft hulde aan het bestuur van Rijnsburgse Boys. Hun slagvaardigheid, moed en principiële uitgangspunten in deze zaak verdient een zeer groot compliment. Ook burgemeesters die de veiligheid van hun gemeente en inwoners belangrijker vinden dan het ‘plezier’ van een groepje doorgedraaide agressievelingen krijgen, voor wat het waard is, mijn steun.

Niet weg lopen

Hou het (amateur)voetbal schoon van allerlei bedreigende randzaken, vergroot het zelfreinigend vermogen in clubs en laat het niet afglijden naar een ongecontroleerde immorele bende. Gemeenten, de KNVB, clubbesturen, pers, trainers, spelers en supporters hebben hier allen een eigen verantwoordelijkheid in. Neem deze en loop daar niet voor weg, ook niet onder externe druk van destructieve randfiguren.

Paul van der Zwaan

Paul Van der Zwaan
Paul Van der Zwaan
Al jaren trainer van Quick in Den Haag. Ex-trainer van diverse regionale clubs. Voetbalanalist ,columnist. Bevlogen trainer, vaak succesvol (geweest). Docent bij KNVB. Geeft graag lezingen voor trainers.

1 REACTIE

  1. Rake column van Paul van der Zwaan waarin heel veel aspecten benoemd worden die door de tijdgeest als “normaal” gezien gaan worden maar die niet normaal zijn. Niet roepen wij zijn vroeger toch ook jong geweest want de “sociale druk” die er nu heerst is van een totaal ander kaliber dan 20, 30 of 40 jaar geleden. Het zeilfreinigend vermogen is totaal zoek en niemand durft elkaar meer aan te spreken op (on)gewenst gedrag.

Reacties zijn gesloten.

Must Read