HomeOverigKNVB nieuwsVerzwaarde degradatieregelingen in komende 2 seizoenen

Verzwaarde degradatieregelingen in komende 2 seizoenen

-

De voetbalpiramide voor selectieteams gaat vanaf het seizoen 2023/2024 veranderen, meldt de KNVB. Tijdens de halfjaarlijkse ledenraadsvergadering heeft een meerderheid van de leden met de plannen ingestemd. De belangrijkste aanpassing is een vermindering van het aantal teams in de eerste, tweede en derde klasse.

De voetbalpiramide, het competitiesysteem van de KNVB waarin clubs kunnen promoveren en degraderen, was volgens de nationale voetbalbond aan verandering toe. Daarom zijn er in november aanpassingen aan de leden voorgelegd. Het afgelopen half jaar is er bij de achterban gekeken wat die van de plannen vindt.

De ledenraad amateurvoetbal bestaat uit dertig vertegenwoordigers van het amateurvoetbal. Samen met de directeur amateurvoetbal van de KNVB, Jan Dirk van der Zee en de Raad van Toezicht, is de ledenraad verantwoordelijk voor de koers van het amateurvoetbal.

Belangrijkste argument van de KNVB voor de aanpassingen is een sterkere, smallere en gelijkwaardige (sub-)top in het amateurvoetbal. De afgelopen seizoenen zijn er volgens de bond te veel teams die in de eerste, tweede en derde klasse uitkomen. waardoor de piramide te breed werd.

Verzwaarde degradatie door inkrimping 

Door meer ploegen te laten degraderen in de seizoenen 2022/2023 en 2023/2024 wordt het aantal poules in de eerste klasse teruggebracht van elf naar acht. Voor de tweede klasse wordt de huidige 22 poules teruggebracht tot zestien. Voor de derde klasse wil de bond teruggegaan van 42 poules naar 32 poules.

(Bron: KNVB)

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read