woensdag, april 17, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseHet zit hard werkend ROAC wederom niet mee

Het zit hard werkend ROAC wederom niet mee

-

Eerste klasse A (zondag)- Werden eerder dit seizoen de Rippers met 6-0 huiswaarts gestuurd vanuit Alkmaar, ditmaal wist AFC’34 met een minimale zege het Hertogspark te verlaten. Met wat meer geluk had er toch zeker minimaal een gelijkspel in gezeten maar de wetten van het voetbal blijven keihard. Zo bleef ROAC deze wedstrijd puntloos en heeft het nog drie wedstrijden om zich richting een p/d- plek te knokken.

Het was warm op deze zonnige dag op de thuishaven van de ploeg van Gidon Reinders Folmer. Op dit soort dagen prijs je je zeker voor de spelers op het veld nog extra gelukkig dat er nog clubs zijn die hun wedstrijden op natuurgras afwerken. Het sportpark in Rijpwetering was wat lastiger te bereiken dan anders in verband met de Leidse Marathon (onderdeel van het parcours), maar het hield de toeschouwers niet tegen om de wedstrijd te bezoeken.

Het Alkmaarse AFC’34 was reeds in bezit van een periodetitel en aangezien de bovenste plaats buiten bereik is, speelden zij eigenlijk nergens voor. Het tempo lag bij de ploeg niet al te hoog maar toch lieten zij regelmatig zien dat zij vooral op het middenveld over technisch handige spelers beschikken. Het compact spelende ROAC verweerde zich kranig en pas na twintig minuten moest de thuisploeg pas voor het eerst bijna passen.

Het gevaar kwam vooral van Daliel Afouzar. De eerste maal op aangeven van deze speler miste spits Amin Charik en vlak daarna moest Dammes van der Poel handelend optreden op een versnelling van Afouzar. Mogelijkheden kreeg ROAC ook in de eerste helft. Een voorzet van Loek van As was net de kort waardoor de kopbal van Van Seggelen niet voor het grote gevaar kon zorgen. En vlak daarna was er een uitbraak van Van As, Djimmy Wagter en Bart Hogenboom, maar deze strandde in de verdediging van de Alkmaarders. Er werd te weinig gedaan met de geboden ruimte.

Na een half uur kreeg AFC’34 een hoekschop. Er was wat twijfel of de bal niet via een Alkmaars been over de achterlijn ging maar arbiter Koene bleef bij zijn besluit. De corner werd door de boomlange Charik snoeihard binnen gekopt. Dat dit dan uit een al dan niet onterechte hoekschop moest gebeuren, was erg zuur voor de hekkensluiter uit 1A. Vlak voor rust twijfelde Hogenboom wellicht iets te lang bij een uitbraak waardoor de bal niet bij de vrijstaande Cas Hoogenboom (met extra o) terecht kwam en strandde deze aanval zodat de 0-1 in tact bleef.

Na rust werd Wagter diep over rechts gestuurd en kon de aanvaller de zestien binnen dringen maar helaas was zijn voorzet op Hogenboom niet zuiver genoeg. Het enige echte wapenfeit in de tweede helft van AFC’34 was een mooi lobje van Brouwer dia via de deklat over ging.

Na een uur leek AFC’34 het wel best te vinden getuige de wissel van vier spelers tegelijk. ROAC-trainer Reinders Folmer reageerde ook meteen en bracht de van vakantie teruggekeerde Jacco den Hollander in de ploeg. Den Hollander zou eigenlijk al in de basis starten maar hij bleek nog iets teveel last van een jetlag te hebben.

ROAC rook bloed en het besef dat de punten ook in Rijpwetering konden blijven, bleek door te dringen bij de Rippers. Een gevaarlijke vrije trap van Den Hollander kon ternauwernood tot corner verwerkt worden. Inmiddels werd ook aanvoerder Freek Heemskerk naar de voorste stellingen gestuurd om meer gevaar te stichten.

De grootste mogelijkheid ontstond na wederom een gevaarlijke vrije trap van Den Hollander. Via een verdediger kwam de bal voor de voeten van Thijs van Seggelen terecht. Zijn vlammende en wellicht iets te gehaaste schot vloog via de lat over. Dit was de ultieme kans om de verdiende gelijkmaker op het scorebord te krijgen. Vlak daarna moest de Alkmaarder goalie ook handelend optreden. Voordat ROAC gevaarlijk kon worden wist hij de bal met een ultieme redding weg te werken.

De stand bleef dus op 0-1 steken maar in de wetenschap dat Legmeervogels niet kon profiteren en de marge op twee punten bleef, is er nog hoop voor ROAC om directe degradatie te ontlopen in de komende drie wedstrijden.

Na afloop kwam Floris Hupkes aan het woord. ,,We spelen uit tegen ze op het kunstgras en dan ga je er met 6-0 af. En nu ben je zoveel later in het seizoen en speel je thuis op het eigen gras. Die gasten spelen nergens meer echt voor. Ze hebben de periode al binnen. We wisten dat ze een beetje de teugels zouden laten vieren en dat er gaten zouden vallen.  Ik had het er net met mijn teamgenoten nog over. Op de een of andere valt ie gewoon niet. Het is altijd bovenkantje lat of buitenkantje paal. Het was al vervelend en het begint steeds vervelender te worden. We vechten tot het bittere eind en tot de laatste minuut en dan gaan we daarna wel de balans opmaken. Elke wedstrijd moeten we gewoon knokken en de puntjes sprokkelen. Zo gaan we elke wedstrijd gewoon nog in.”

Opstelling ROAC: Dammes van der Poel, Koek (79. Helvensteyn), Boere, Heemskerk, Hupkes, Cas Hoogenboom (60. Den Hollander), Wessel van der Poel, Van Seggelen, Van As, Wagter (87. Joost van der Geest), Bart Hogenboom.

Wim Masmeijer
Wim Masmeijer
Vlagger bij Valken'68, voetbaldier, veel gevolgde twitteraar in de regio. Scherp als een mes en altijd de knipoog. LAchen is gezond, de derde helft ook..

Must Read