zaterdag, april 27, 2024
HomeZaterdagDerde klasseAndy van der Meulen (Sporting Leiden): ,,Het knaagde toch weer even"

Andy van der Meulen (Sporting Leiden): ,,Het knaagde toch weer even”

-

Sporting Leiden won afgelopen zaterdag met 1-2 van FC Oegstgeest. Leuk en aardig om zo winnend het seizoen af te sluiten, maar er was ook enig sentiment. Bepaalde spelers verlaten de club uit de Morsch. Nog lang niet alles is zeker op dat gebied, maar van Sipan Khalid is wel duidelijk dat de aanvaller overstapt naar de buren (DoCoS). Doelman Andy van der Meulen stopt er echter helemaal mee. Voor hem is het genoeg, hoewel de goalie in het laatste thuisduel (voorlaatste speeldag) en op De Voscuyl toch wel weer wat twijfels kreeg. ,,Het voetbal blijft nu eenmaal aan mij knagen, maar ik zet nu door. Tijd voor andere zaken.”

Voor onze redactie genoeg reden om even over het hoe en waarom te praten met de vlot verhalende keeper. Dat doen we een dag na de jaarlijkse Kater Cup bij Sporting Leiden. ,,Ik heb daar een werelddag gehad, maar ben op tijd huiswaarts gegaan want ons zoontje was jarig. Wel hadden we al vastgezet dat we dat zouden vieren op Tweede Pinksterdag. Ik denk overigens dat het weer drukker was dan in andere jaren. Ondanks het gegeven dat het weer niet geheel meewerkte. Het zegt veel over hoe deze club leeft.”

Maar goed, zaterdag dus die winstpartij. En het einde van Van der Meulen als man tussen de palen. ,,Dat heeft te maken met fysieke ongemakken. Dit seizoen heb ik drie keer een spierblessure gehad en dat hielp mee aan mijn beslissing. Ik ben 38 en het stopt ook een keer. Je kunt ook doorgaan tot het echt niet meer kan, maar je moet ook geen verschutting worden voor je cluppie. Onze zoon voetbalt ook en bij hem kijk ik ook graag. Daarnaast heb ik trainersdiploma’s gehaald en zo kan ik andere clubs helpen als de behoefte er is aan een keeperstrainer. En om eerlijk te zijn; een trainingsbeest ben ik zelf nooit geweest.”

Raymond Meijers zal nu de doelman worden van Sporting Leiden. ,,Hij heeft dit seizoen al vaker gekeept en dat ging prima. Daar maak ik me geen zorgen over. Toch waren het wel momentjes hoor voor mij in die laatste wedstrijden. De kids waren er ook bij en dat deed me wel wat. Ik heb ook vanaf mijn vijfde onder de lat gestaan, toen nog bij De Sleutels. Daarna ben ik bij Roodenburg terecht gekomen. Keepen was echt mijn ding. Misschien moet je daar een beetje gek voor zijn, maar ach ook een linksback of rechtsbuiten kunnen gek doen. Wel is het zo dat je veel in je eentje staat. Als er gescoord wordt, zie je dat van een afstandje aan. Maar toch heb ik me altijd onderdeel gevoeld van het team waarin ik speelde.”

Van der Meulen is al een paar jaar verbonden aan DoCoS als keeperstrainer. ,,Dat bevalt me goed. En volgend seizoen ga ik op donderdag wat doen bij DWO. Daar gaat Dennis Olman heen dus dat een-tweetje kreeg snel gestalte. Een aantal clubs heeft verder gevraagd of ik als vangnet wil optreden als dat nodig is. Ik weet nog niet of ik dat ga doen. Echt, het keepen is leuk en ik wil mensen c.q. clubs helpen, maar ik heb deze beslissing niet voor niets genomen.”

Zoonlief is wel veldspeler geworden en balt bij UVS in de JO11-1. ,,Mijn pa was ook keeper dus het zit wel in de genen. Maar dat wordt nu dus doorbroken. Uiteraard is dat niet erg. Als hij maar plezier heeft met wat hij doet.”

Sporting Leiden is volgend seizoen ook derdeklasser en de zondagtak zal niet meer prestatief voor de dag komen. Juist nu zijn er twijfels of er spelers zijn die de club verlaten. ,,Dat zou ik heel triest vinden. Er is laatst wel een groepsgesprek geweest, maar daar kon ik niet bij zijn. Aan enkele spelers wordt getrokken. Ook door hoger spelende clubs. Ik gun iedereen een positieverbetering, maar hoeveel garantie is er om daar dan in 1 te komen als je van en derdeklasser komt? Vaak zijn tweede teams vriendenteams tegenwoordig dus daarvoor hoef je niet weg te gaan. En voor een Onder23 zijn bepaalde spelers te oud. Dus laten ze er goed over nadenken. Er komen ook goede spelers over van de zondag en er loopt ook talent rond bij deze club. Her en der werden ze al ingepast dit seizoen en dat ging niet verkeerd. De club doet er van alles aan om het iedereen naar de zin te maken. De voorzitter en zijn vrouw steken elke vrije seconde in deze club. Huig Jan en Cor (Heeringa en Varkevisser) brengen de club veel energie. Echt toptrainers. Dus nee, ik zou vetrekkende spelers niet toejuichen. Dat verdienen deze mensen niet. En kijk ook hoe we voor de dag zijn gekomen na de winterstop. Deze groep kan als het gretig is ook volgend seizoen verder potten gaan breken. Zonder mij weliswaar, maar ik vergeet niet de fijne tijd die ik hier had.”

Stan van der Meel was j.l. zaterdag aanwezig bij de derby en zette Van der Meulen terecht in het zonnetje. Dus hierbij nog een serie foto’s met Andy in de terechte hoofdrol.

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read