maandag, mei 20, 2024
HomeDerde klasseASCKrakerrr van de Week: ASC- DoCoS

Krakerrr van de Week: ASC- DoCoS

-

De keuze was weer reuze. Op de slotdag staan er weer hele leuke wedstrijden op het programma. Alle LAV clubs worden uiteraard weer belicht middels een voorbeschouwing. Als Krakerrr van de Week lichten we dit keer twee tweedeklasser uit: ASC en DoCoS.

Het voetballen op zaterdag lijkt ASC tot nu toe prima te bevallen. De roodzwarten, die vorig seizoen in de zondagse tweede klasse als tiende eindigden, draaien nu keurig mee in de subtop. Komend weekend ontvangen zij op sportpark Overveer het tot nu toe tegenvallend presterende DoCoS. Een vooruitblik met ASC´er Jelle de Bruin en DoCoS-speler Tycho Douwes.

Met zeventien punten uit tien duels bezetten de Oegsgeestenaren thans de vierde plek op de ranglijst. De achterstand op het in het klassement leidende ESTO bedraagt slechts drie punten. De koploper verhuisde net als ASC afgelopen zomer naar de zaterdag, na een seizoen waarin de Bodegraafse club maar ternauwernood degradatie kon voorkomen. ,,Ik had verwacht dat de overgang een flinke stap zou zijn. Er wordt vaak gezegd dat het zaterdagvoetbal van een hoger niveau is dan dat van de zondag, maar daar hebben wij in elk geval niets van gemerkt”, vertelt de 22-jarige De Bruin. ,,Qua niveau is het verrassend vergelijkbaar. Wel merk je dat het bij de clubs iets levendiger is. En voor wat de competitie betreft: in onze klasse verspeelt elke club behoorlijk wat punten. Dat was in onze afdeling vorig jaar wel anders. Toen stak HBC er duidelijk bovenuit.”

De in Gouda geboren De Bruin is pas sinds een paar jaar lid van de Ajax Sportman Combinatie: ,,Ik heb in de jeugd altijd bij Jodan Boys gespeeld en ik maakte er ook nog een jaartje deel uit van het tweede elftal. Vanwege mijn studie ben ik toen op kamers gaan wonen in Leiden. Ik heb hier m’n bachelor bestuurskunde behaald en volgend jaar wil ik in Amsterdam mijn master economie zien te halen. Bij Jodan Boys trainden we drie keer in de week en dat vond ik vanuit Leiden, ook vanwege de tijd die het zou kosten, niet te combineren met het studentenleven. Via een aantal medestudenten ben ik bij ASC beland en ik heb het hier prima naar mijn zin.”

De momenteel bij de in Utrecht gevestigde Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen werkzame De Bruin is in het team van coach Jesper Neuteboom een vaste waarde in de defensie: ,,Ik speel samen met Diederik Bertels centraal achterin. Wij voelen elkaar goed aan en vormen het slot op de deur. En wij hebben genoeg te doen, want wij leunen redelijk vaak op onze defensie. Als de centrumspits bij Diederik in de buurt komt neemt hij hem voor zijn rekening en komt-ie vlak bij mij dan doe ik dat. Die samenwerking verloopt uitstekend. Tot nu toe pakt alles ook prima uit. Wij hebben pas elf doelpunten tegen, waarvan zes in twee wedstrijden. Toen zakten we eventjes door het ijs. In die overige negen potjes incasseerden we nauwelijks tegentreffers. Afgelopen zaterdag tegen RVC gaven we ook weer bijna niets weg. En zelf kwamen we door twee rake strafschoppen van Alex Iliopolous wel tot scoren. We willen als het enigszins mogelijk is wegblijven van de onderste zes plekken. Want die houden in dat je degradeert of in de nacompetitie moet spelen. ”

Het komende duel met de Leidse opponent ziet De Bruin hoopvol tegemoet: ,,Wij pakken thuis veel punten. Dat komt wellicht omdat wij gewend zijn om op ons eigen gewone grasveld te ballen en de tegenstanders vaak op kunstgras spelen. Ik ken DoCoS eerlijk gezegd helemaal niet, maar wij zijn de laatste weken goed op dreef. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat wij de winst gaan pakken en zo met een goed gevoel de winterstop in kunnen gaan.”

Een zege zou voor DoCoS ook zeer welkom zijn.  De equipe van trainer Edwin Vurens behaalde uit tien wedstrijden evenzoveel punten, met een twaalfde plaats als gevolg. Die plek leidt aan het einde van de rit tot rechtstreekse degradatie. En daar wil Leidenaar Douwes niets van weten: ,,We zijn volgens mij de grootste vereniging van de stad en dan moet je er toch niet aan denken dat we zouden degraderen. Het zal duidelijk zijn dat het seizoen voor ons niet verloopt zoals we hadden verwacht. We dachten er aanzienlijk beter voor te staan dan nu het geval is. We hebben een paar keer met grote uitslagen verloren, maar er zijn ook aardig wat wedstrijden geweest die we onnodig uit handen gaven. Dan zat het niet mee of waren we even te slap. En kansen creëren we genoeg. Die benutten we alleen veel te weinig. We hebben in deze competitie pas acht keer gescoord. Afgelopen weekend speelden we thuis tegen ESTO een prima wedstrijd, waarin wij net als zij drie goede scoringsmogelijkheden kregen. Het verschil was dat zij ze alle drie benutten en wij slechts één. Wat we moeten doen om dat te verbeteren weet ik echt niet.  Gelukkig zitten alle ploegen nog wel vrij dicht bij elkaar. De puntenverschillen zijn klein. Ik weet ook dat we veel beter kunnen spelen dan we tot nu toe hebben gedaan. Daarom heb ik er ook alle vertrouwen in dat het voor ons nog goed zal komen, al zullen we echt aan de bak moeten.”

 

De twintigjarige Douwes, werkzaam in de gehandicaptenzorg bij de ’s Heeren Loo Zorggroep in Oegstgeest, is bij de Morsclub bezig aan zijn vierde jaargang: ,,Ik ben ooit begonnen bij VV Leiden en maakte daarna de overstap naar UVS. Daar heb ik tot de Onder 17 gespeeld. Via een jaartje bij RCL ben ik vervolgens bij DoCoS beland, net als mijn tweelingbroer Xander. Hij maakt ook deel uit van de selectie. Inmiddels is het mijn vierde seizoen bij de club. En het bevalt me hier uitstekend. DoCoS is een gezellige club. Het is nu mijn doel om een vaste waarde in het eerste elftal te worden en veel minuten te maken, zodat ik echt gewend raak aan het seniorenvoetbal. Ik sta altijd op het middenveld. Aanvallen is niet zo mijn ding. Ik hoef echt niet voor het doel van de tegenstander te komen, want scoren doe ik zeker niet. Dat lukt me alleen soms op de training. Ik ben dan ook vooral verdedigend ingesteld, waarbij vechtlust wel mijn kwaliteit is. Ik  Van onze driemans middenlinie ben ik dan ook de meest verdedigende speler.”

,,Tegen ASC zullen we er alles aan doen om met drie punten de eerste seizoenshelft af te sluiten”, vervolgt Douwes. ,,Tegen clubs die niet gewend zijn om op natuurgras te voetballen hebben zij thuis misschien een voordeel, maar dat is nu uiteraard niet het geval. Wij spelen op de Mors immers ook op gewoon gras. Ik verwacht dat het een fysieke wedstrijd zal worden, met veel kansen. En ik heb het idee dat het komende zaterdag voor ons wel eens goed kan uitpakken.”

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read