HomeZaterdagDerde klasseFC Oegstgeest wint van Sporting Leiden in kwalitatief matige wedstrijd

FC Oegstgeest wint van Sporting Leiden in kwalitatief matige wedstrijd

-

Derde klasse A (zaterdag)- Sportpark De Voscuyl was zaterdagmiddag het decor van een “derby”, de thuisclub ontving de goede buur uit de Mors. Na een veilig lijkende ruststand van 2-0 werd het na de aansluitingstreffer nog even billenknijpen voor het team van trainer Thymen Kruider, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken stond er een eindstand van 2-1 op het scorebord.

De wedstrijd was nauwelijks een halve minuut onderweg of er werd al een visitekaartje uitgedeeld. Slachtoffer Timo Lichtenbeld van de thuisploeg moest twee maal zo lang behandeld worden en strompelde uiteindelijk weer het veld in. Iedereen ging er eens goed voor zitten, want als dit een voorbode was wat zou er dan nog komen?

Het eerste gevaar kwam van de ploeg van oud FC Oegstgeest trainer Huig-Jan Heeringa, en niet geheel toevallig was daar de fysiek sterke en veel vuile meters makende spits Soufiane Boukhidous bij betrokken. Schoot hij eerst nog op de vuisten van keeper Gijs Jansen, een minuut later werd hij na een individuele actie gehaakt in de beruchte zestien meter. De meningen op de tribune waren verdeeld, het Oegstgeester en Leidse kamp waren na afloop eensluidend van mening dat dit een 100% strafschop was.

Eigenlijk vanuit het niets kwam FC Oegstgeest op voorsprong, een op het eerste gezicht niet gevaarlijke en lang onderweg zijnde voorzet vanaf de linkerkant door Roy Elkerbout werd door Bob den Hollander met het hoofd verlengd en door Abel Bormans ingeschoten. Het venijn zat hem in de eerste helft in de staart, een niet al te slimme overtreding ter hoogte van de achterlijn leidde de 2-0 in. Elkerbout met de vrije trap, wederom Bormans met het neusje voor de goal en een veilig lijkende voorsprong halverwege.

In de jacht op de aansluitingstreffer verscheen Sporting Leiden met een tweetal verse krachten aan de aftrap maar dit resulteerde niet direct in gevaar. Fysiek werd er een tandje bijgeschakeld, vaak tegen het randje maar soms ook er over en dit werd door de jonge leidsman niet altijd op waarde geschat. Na een aantal speldenprikjes verkleinde Boukhidous, na een uur spelen na een prima een-twee met een ploeggenoot, de marge, en vanaf dat moment was de thuisploeg het even kwijt.

Er sloop onrust in de ploeg en het spel werd slordig. Lange ballen, veel balverlies en ondanks dat de gasten nauwelijks kansen creëerden bleef gevaar aanwezig. De in de rust ingevallen Boudewijn Kamphues en doelpuntenmaker Boukhidous werden veelvuldig lang gezocht, ook vanuit de as waar de zijkanten waarschijnlijk een betere optie was geweest.

Sporting Leiden vergat te voetballen, de opponent bleef loeren op de omschakeling en had in de personen van invaller Sam Roelen en Lichtenbeld twee dotten van kansen maar beide keren was doelman Raymond Meijers een sta in de weg. Zo bleef het tot het einde toe spannend, al ging er best nog wel wat mis maar bleven de punten in Oegstgeest. Sporting Leiden had karakter getoond, maar voetballend gezien was het niet goed genoeg om de ietwat onterechte ruststand in de tweede helft ongedaan te maken.

Verliezend trainer Heeringa na afloop, ,,Een wedstrijd kan op details worden beslist, de penaltysituatie in het begin van de wedstrijd was daar een voorbeeld van. Als het goed is krijg ik zondag de beelden, ik wil die situatie nog wel eens terugzien. Boukhidous was er langs en is niet de persoon om zo maar te gaan liggen dus ik heb mijn twijfels. Kijken we naar onszelf, daar heb je immers wel invloed op, dan zien wij er bij de twee tegendoelpunten natuurlijk niet goed uit. Positioneel staan we niet goed, en in de laatste seconden een vrije trap op de achterlijn maken is natuurlijk ook niet echt slim. En dan is het verschil in de rust twee en in mijn ogen deed dat geen recht aan het spelbeeld. We hebben zelf nauwelijks kansen gehad, maar geven de twee doelpunten min of meer zelf weg en dat is jammer. De tweede helft probeer je dan wat opportunistischer te gaan voetballen en dan kan die best een keer goed vallen maar eerlijk gezegd waren toen de beste kansen voor de tegenstander.”

Doelpuntenmaker en man van de wedstrijd Bormans, the day after. ,,Door blessures en vakanties hebben we een wat rommelige voorbereiding gehad en zelden met dezelfde 11 spelers kunnen spelen. Hierdoor ontbreken er nog wel wat vastigheden. Er is vertrouwen in de groep, en er zijn ook een aantal directe versterkingen gehaald. Sporting Leiden was een mooie tegenstander om thuis tegen te beginnen. Een fysieke en lastige ploeg, waarbij we met name moeite hadden met Boukhidous en Kamphues. Complimenten aan onze verdediging en keeper die weinig grote kansen hebben weggegeven. In balbezit had het beter gekund, zeker in de tweede helft waren we de bal veel te snel weer kwijt. In de tweede helft hadden we de wedstrijd eerder kunnen beslissen, maar twee goede kansen gingen er helaas niet in.”

Op de vraag of hij op zijn plek zit. ,,Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij FC Oegstgeest, dit is mijn club geworden. Ik heb mijn uitstapjes gemaakt naar RCL en Katwijk maar door blessures en corona is dat niet geworden van wat ik er van had verwacht. Drie keer trainen per week is ook niet te combineren met mijn werk, dus deze club is voor mij precies de juiste combinatie tussen plezier en presteren.”

Wat de verwachting is van dit seizoen? ,,Het is lastig om te zeggen waar we staan. Top 6 zou mogelijk moeten zijn, zeker met een fitte selectie. We hebben een goede balans van jonge en oudere spelers. We staan er volgens mij prima op.”

Het slotakkoord is voor Yannick van der Meel van de bezoekers. ,,Ik vond het een wedstrijd zonder echt grote kansen, beide ploegen hadden het verdedigend goed op orde. Wij moeten na 5 minuten spelen een 1000% procent strafschop krijgen, daar is geen enkele twijfel over. Dan krijg je een hele andere wedstrijd. En in plaats daarvan, sta je nu na tien minuten met 1-0 achter na slecht verdedigen van ons. Pal voor rust werd het nog erger na een dom weggegeven vrije trap, die we uiteindelijk ook slecht verdedigen en hij net goed valt voor hen. In de tweede helft waren wij verreweg de betere, maar zat er helaas niet meer in. Wij hebben een deels nieuwe groep en moeten nog wennen aan elkaar. Wel heb ik het idee dat het een team is/kan worden. En juist dat heb ik de afgelopen jaren erg gemist bij Sporting. Wij gaan onze punten wel pakken, dat weet ik zeker. Ik zelf zit er nog niet heel lekker in, heb wel eens beter wedstrijden en tijden gekend. Maar ik doe mijn best en werk hard, dan komt de rest vanzelf wel weer. Een gelijkspel was in mijn ogen de juiste weerspiegeling geweest, want beide ploegen doen weinig voor elkaar onder. Thuis pakken we ze.”

FC Oegstgeest – Sporting Leiden 2-1 (2-0) 13. Bormans 1-0, 45. Bormans 2-0, 63 Boukhidous 2-1.

Opstelling FC Oegstgeest : Jansen, T. Lichtenbeld, Driessen, Winkelman, N. Lichtenbeld, Tas, Bormans, Driessen, Den Hollander, Elkerbout (Roelen), Nieuwenburg.

Opstelling Sporting Leiden : Meijers, Heemskerk, Mink, Van der Meel (Kloos), Boukhidous, Te Hennepe (Lardee), IJssel de Schepper (Glasbergen), Hamelink (Kamphues), Dieke, Van Egmond, Devilee.

Foto’s: Paul Lichtenbeld