zaterdag, december 9, 2023
HomeZaterdagDerde klasseKrakerrr van de week: Koudekerk – Blauw Zwart

Krakerrr van de week: Koudekerk – Blauw Zwart

-

Deze week is de keuze gevallen op Koudekerk- Blauw Zwart als Krakerrr van de Week. Een duel om naar uit te kijken in de derde klasse A op zaterdag.

Koudekerk-verdediger Ricardo van Rijswijk was afgelopen zaterdag één van de uitblinkers tijdens de ontmoeting van zijn team met VVSB. Mede dankzij zijn inbreng ging de promovendus op sportpark De Boekhorst met drie punten aan de haal (1-3). Zo kwam het puntentotaal van de withemden op zes. Komend weekend ontvangen zij Blauw Zwart, koploper met één puntje meer.

De 27-jarige Van Rijswijk behoort al geruime tijd tot de vaste waarden van het Koudekerkse vlaggenschip: ,,Ik voetbal nu zo’n zes, zeven jaar hier in het eerste elftal. Na mijn juniorentijd heb ik twee seizoenen bij ARC gespeeld. Tijdens de eerste jaargang maakte ik steeds deel uit van het standaardteam. Daarna zat ik regelmatig op de bank. Tijdens die periode vroeg Alex Redel, die toen trainer was bij Koudekerk, of ik iets voor een overstap voelde. Dat heb ik dus gedaan. En daar heb ik nooit spijt van gehad. Al is het natuurlijk wel leuk om een beetje op niveau te spelen. Wat dat betreft was de promotie van afgelopen seizoen zeker welkom. We hadden ons eigenlijk al op de nacompetitie ingesteld en waren ons daarop via onder meer conditietesten al aan het voorbereiden. En toen ging de koploper – Teylingen – dus in de voorlaatste wedstrijd bij SJZ onderuit en werden wij op doelsaldo kampioen.”

Tijdens de winterstop van de voorbije jaargang maakte Van Rijswijk spannende dagen mee: ,,Mijn moeder komt uit Brazilië en zelf heb ik ook een Braziliaans paspoort. Tijdens onze vakantie in dat land is mijn blindedarm geknapt. Ik had daarvan natuurlijk geen idee, maar na twee, drie dagen buikpijn werd mij geadviseerd om toch maar eens een ziekenhuis te bezoeken. Dat heb ik toen gedaan. Het was net op tijd. Ik werd meteen geopereerd en heb er toen drie dagen moeten blijven.”

In het dagelijks leven is de in Gouda woonachtige Van Rijswijk werkzaam bij Regiebouw in Alphen aan den Rijn: ,,Ik houd me er onder meer bezig met marketing, systeembeheer en met het maken van rapportages. Het is een leuke, drukke baan. Buiten mijn werk maak ik veel tijd vrij om te sporten. Ik heb er veel voor over om optimaal fit te zijn. Dat ben ik nu ook, mede doordat ik zo’n vier keer per week in de sportschool actief ben. Ik heb ook nog wel de ambitie om het als voetballer nog een keer hogerop te proberen. Eens zien waar mijn plafond ligt. Dat zou toch wel leuk zijn. Maar dat hoeft niet per se bij een andere club te zijn, hoor. Hoe leuk zou het zijn als we met Koudekerk stappen konden maken.”

 

De promotie naar de derde klasse pakte tot nu toe voor de formatie van de coaches Jarno Verweij en Gert Labots in elk geval goed uit. ,,We begonnen met een niet verwachte, maar wel terechte nederlaag bij Aarlanderveen. Zij zaten er bovenop, wij niet. Maar daarna hebben we ons hersteld tegen Van Nispen. En afgelopen zaterdag boekten we een knappe overwinning bij VVSB. Zelf speelde ik ditmaal als centrale verdediger en dat ging best lekker. Vorig seizoen stond ik ook regelmatig op die plek. Je moet dan veel corrigeren en de opbouw verzorgen. Wanneer ik als linksachter word opgesteld vind ik het leuk om langs de lijn de aanval te zoeken. Ik moet het van mijn snelheid en mijn inzicht hebben. En ik heb links een goede trap. Met mijn rechter komt een bal over vijf of tien meter nog wel aan, maar verder niet. Om me als voetballer nog verder te ontwikkelen heb ik aan het begin van het seizoen met Gert een gesprek gevoerd. Hij wees me er onder andere op dat ik soms wel erg druistig was. Dat gaat nu al wel een stuk beter. Ik ben nu rustiger aan de bal. Met Jarno praat ik regelmatig over balans in ons spel, over tactiek dus”, vertelt Van Rijswijk.

,,Aan het begin van de competitie hebben we als selectie een sessie gehouden, waarbij we uitvoerig spraken over de verwachtingen betreffende het nieuwe seizoen. Een aantal ploegen kenden we al wel, maar niet allemaal natuurlijk. We kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat het mogelijk zou moeten zijn bij de bovenste vijf of zes mee te draaien, met hopelijk een nacompetitieplek.“

Bij een overwinning komende zaterdag zou Koudekerk al in de bovenste gelederen belanden. ,,Ik verwacht een zware wedstrijd. De verschillen zullen klein zijn, maar ik reken toch op een overwinning. We zijn aan ons eigen kunstgras gewend en dat is toch een voordeel. Daarnaast worden we thuis altijd gesteund door onze vaste aanhang. Ik vind trouwens sowieso dat we elke pot voor drie punten moeten gaan”, besluit Van Rijswijk.

Foto’s: met dank aan VV Koudekerk

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read