vrijdag, april 19, 2024
HomeTweede klasseInterviews ROACTopdag bij en voor ROAC

Topdag bij en voor ROAC

-

Tweede klasse (zondag)- Het was Super Sunday op het Hertogspark in Rijpwetering. Gratis koffie, gratis thee, gratis gevulde koeken. En nog meer gratis: een prachtige, zonovergoten herfstdag. Super Sunny. Het was goed toeven langs de lijn bij ROAC, gezellig druk. Het halve dorp was uitgelopen voor de polderderby tegen Altior.

En na twee keer 0-0 in de voorgaande competitiewedstrijden haalde de thuisclub zondag de eerste overwinning binnen. Altior werd met 2-0 verslagen. Beide doelpunten kwamen op naam van Thijs van Seggelen, de 35-jarige routinier. Geboren, getogen en woonachtig met vrouw en twee jonge zoons in Rijpwetering. Sinds zijn zestiende vaste basisspeler bij ROAC, op een jaartje bij Noordwijk na. En sinds enkele seizoenen een pedagogische mentor voor de doorbrekende Ripse jeugd. Zijn goals betekenden de eerste voor ROAC in dit seizoen in de tweede klasse B. En de nul voor de derde keer op rij. Door de puike zege haakte ROAC aan bij de kopgroep. Na drie speelronden staat de ploeg van trainer Bart Jansen knap vijfde.

,,Wij kwamen vrij rap op voorsprong’’, keek Van Seggelen terug. Na 185 minuten doelpuntloos competitievoetbal was het eindelijk raak voor ROAC. Zijn vrije trap op de punt van de zestien in de vijfde minuut werd door doelman Jeroen Sassen van Altior verkeerd beoordeeld, 1-0. ,,Jeroen is doorgaans een goede, betrouwbare keeper’’, verdedigde Altior-aanvoerder Tom van der Weijden zijn ploeggenoot. ,,Hij gokte bij die vrije trap helaas op de verkeerde hoek.’’ De vroege goal bracht rust bij de thuisclub die in de eerste helft uitstekend voor de dag kwam. Het controleerde het eenzijdige duel en kwam nooit in gevaar. ,,Altior speelde vrijwel alleen de lange bal’’, zag Van Seggelen. ,,Speelde met twee man voorin en was nooit bij machte onze verdediging aan het bibberen te brengen.’’

Zeker niet na de 2-0 in de 35e minuut. Een lucky, gaf de maker eerlijk toe. Zijn vrije trap vanaf veertig meter werd onderweg van richting veranderd, waardoor de bal via de onderkant van de lat in het net caramboleerde, ongrijpbaar voor de vergeefs grabbelende Sassen. De voorsprong vormde een reële afspiegeling van de krachtsverhouding binnen de lijnen op de hobbelige grasmat.

,,Na die tweede treffer konden we op onze verdediging gaan leunen’’, wist Van Seggelen. ,,Dat is het sterkste segment van ons elftal.’’ Zijn trainer was het daarmee eens. Al had de Hillegommer graag gezien dat zijn ploeg de wedstrijd vroeg in de tweede helft op slot had gegooid met een derde treffer. ,,Onze eerste helft was gewoon goed’’, benadrukte Jansen.

,,In de tweede hoefden wij niet meer en kon Altior ons nooit verontrusten.’’ ROAC werd een tikkeltje gemakzuchtig waardoor de 3-0 uit bleef. En Altior? ,,Wij kregen een les in volwassenheid’’, verzuchtte trainer Arjan van der Laan. ,,ROAC was over alle onderdelen beter. We verloren vrijwel alle duels, waren fysiek minder.’’ Zijn aanvoerder wees op het gebrek aan ervaring in zijn ploeg. ,,Er zijn nogal wat ervaren jongens weggegaan. Die routine komen we nu te kort.’’ Zo stopte Thijs Noordzij met voetballen door werk en schoolverplichtingen. Zijn broer Ed, de beoogde spelverdeler, vertrekt op 19 oktober naar de VS om zijn pilotenopleiding af te ronden. ,,Tegen ROAC dwongen we niets af. We lieten ons aftroeven in de duels. We moeten snel volwassen gaan voetballen. Anders wordt het een moeilijk seizoen.’’

De thuisclub heeft het oog gericht op de toekomst. Jansen heeft als opdracht de jeugd klaar te stomen voor het eerste. Het huidige elftal telt vier dertigers, de rest is begin twintig. De trainer slaagde er in drie talenten die de voorkeur gaven aan het vierde elftal (een vriendenteam), over te halen terug te keren in de selectie. Tegen Altior stond een van die drie, Koen van Klink, in de basis. ,,Koen is goed in de kleine ruimtes’’, weet Jansen. ,,Die konden we tegen Altior goed gebruiken.’’ Rick Zandvliet is geblesseerd en Matty van Benten is al uitgegroeid tot een vaste waarde in het centrum van de verdediging. ,,Die jongen schakelt wekelijks de sterkste aanvaller van de tegenstander uit op een manier alsof hij dat al jaren doet’’, lacht Jansen. ,,Ik kijk er met heel veel plezier naar.’’

Blije gezichten bij Dammes van der Poel, die weer de nul hield, en tweevoudig doelpuntenmaker Thijs van Seggelen.

In het veld is Van Seggelen zijn verlengstuk. De linkerspits, in het dagelijks leven leidinggevende op een middelbare school in Alphen aan den Rijn, is verbaal zeer vaardig en bezit de eigenschappen zijn jonge medespelers bij te staan in hun ontwikkeling. Bijkomend voordeel is dat ROAC een warme dorpsclub is met allemaal vrienden. ,,Iedereen kent iedereen. Het proces van aanhaken en ontwikkelen gaat bij ons op vriendschappelijke wijze.’’ Zelf voelt de middendertiger zich fitter dan ooit. Of hij nog lang doorgaat, weet hij nog niet. ,,Dat is afhankelijk van de thuissituatie. Twee jonge zoons van zes en drie, een vrouw die werkt. Dat vraagt overleg.’’

Het is ROAC er alles aan gelegen zich te handhaven in de tweede klasse. ,,We willen niet bij de laatste zes eindigen’’, zegt Jansen. ,,Er degraderen er drie en de drie daarboven gaan de nacompetitie in. Dat willen we absoluut voorkomen.’’  En Altior? Altior weet dat het volgend seizoen op de zaterdag gaat spelen. Het gaat horizontaal over. Dus naar de tweede klasse en, in het ergste geval, naar de derde klasse. Dat vinden ze best in Langeraar.
In Rijpwetering blijven ze op zondag voetballen. Dat wil het dorp, dat de Super Sunday op het Hertogspark afsloot met een super sunny lange derde helft met live muziek.

ROAC – Altior 2-0. 5. Van Seggelen 1-0, 35. Van Seggelen 2-0.

ROAC: Dammes van der Poel, Van der Meer, Van Benten, Boere, Heemskerk, Wessel van der Poel, Hogenboom (69. Helvensteyn), Wagter (69. Koek), Van Klink, Van der Geest (78. Van As), Van Seggelen.
Altior: Jeroen Sassen, De Regt, Van Vliet (76. Blommestijn), Van Veen, Janssen, Taha (72. Joost Sassen), Van der Weijden, Van den Berg, Keijzer, Heikoop (52. Hartveld), Den Haan (46. Bozkurt).

Must Read