dinsdag, april 23, 2024
HomeZaterdagDerde klasseStrijdbaar Sporting Leiden in slotfase onderuit tegen nu koploper Alphia

Strijdbaar Sporting Leiden in slotfase onderuit tegen nu koploper Alphia

-

Derde klasse A (zaterdag) – Op een goed bezocht sportpark De Bijlen vond zaterdag de wedstrijd tussen Alphia en Sporting Leiden plaats. Sporting Leiden had met nog drie wedstrijden te gaan nog een paar puntjes nodig maar was al zo goed als zeker van lijfsbehoud in de derde klasse.

,,Deze punten hadden we vorige week al tegen Lugdunum kunnen halen”,  sprak trainer Huig-Jan Heeringa. Echter maakte Lugdunum dankbaar gebruik van een aantal opzichtige fouten aan onze kant. Overigens ben ik trots op wat we het afgelopen seizoen hebben bereikt. Samen met mijn staf zijn we met de groep hard aan de slag gegaan om een ieder ervan te doordringen dat het belang van selectievoetbal is opgebouwd uit drie lagen: club, team en persoonlijk. Met deze instelling hebben we het voor elkaar gekregen om drie wedstrijden voor het einde zo goed als veilig te zijn”, sprak Heeringa zichtbaar trots.

De uitwedstrijd tegen Alphia was wederom een kans om het gat met de onderste regionen groot genoeg te maken om lijfsbehoud te garanderen. Geen gemakkelijke opgave tegen een sterke tegenstander die nog volop meedoet voor de titel. Uiteindelijk stond Sporting Leiden na 90 minuten voetbal met lege handen. Gelukkig kwam er vanuit de andere velden goed nieuws waardoor Sporting Leiden met zekerheid ook volgend seizoen in de derde klasse uitkomt. Een prestatie van formaat.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jager was zichtbaar wat de intenties van beide ploegen waren. Een fanatiek aanvallend Alphia dat veel gevaar vanaf de zijkanten stichtte tegen een verdedigend Sporting Leiden dat wachtte op de omschakelmomenten en vanuit daar het leven van Alphia lastig wilde maken. Alphia kreeg in de beginfase direct een aantal grote kansen om op voorsprong te komen. Het was aan keeper Andy van der Meulen te danken dat de brilstand nog op het scorebord stond.

Na ruim acht minuten voetballen kwam Sporting Leiden voor het eerst gevaarlijk door. Dit resulteerde direct in een penalty voor de bezoekers uit Leiden. Het cadeautje werd koelbloedig door Renaldo van den Berg uitgepakt (0-1). Na deze treffer veranderde het spelbeeld nauwelijks. Alphia viel aan maar had het lastig tegen het goed georganiseerde Sporting Leiden. Sporting Leiden wist de Alphense aanvalsdrift goed te pareren waardoor het zonder kleerscheuren aan de thee ging.

Na de rust een onveranderd beeld. Alphia drong aan en Sporting Leiden vocht vanuit een gesloten verdediging voor wat het waard was. In de 51e minuut wist Alphia dan toch de Leidse vesting te doorbreken. Een scherpe voorzet belandde pardoes op het hoofd van aanvoerder Daniël Buijnink en hij liet sluitpost van der Meulen kansloos (1-1). Na de gelijkmaker ontstond een boeiend schouwspel.

De ruimtes werden groter en Sporting Leiden kwam er zo nu en dan gevaarlijk uit. Sipan Khalid werd met nog twintig minuten te spelen goed in stelling gebracht maar zijn actie werd met een uiterste krachtinspanning onschadelijk gemaakt. In het laatste kwartier was duidelijk zichtbaar dat de krachten bij Sporting Leiden aan het wegvloeien waren. De ruimtes werden groter en de Leidse ‘muur’ vertoonde steeds meer haarscheurtjes. Helaas duurde de wedstrijd voor Sporting Leiden net iets te lang. In de 88e minuut schoot de sterk spelende Donovan Olivieira de bal snoeihard in het doel (2-1).

In de resterende minuten kon Sporting Leiden geen vuist meer maken. En zo stond het na negentig minuten spelen met lege handen en heeft het na tweeëntwintig wedstrijden zevenentwintig punten bij elkaar gespeeld. Na de wedstrijd was de sterk spelende verdediger Jordy Heemskerk duidelijk in zijn analyse: ,,We begonnen matig aan de wedstrijd. De strafschop bracht ons in het zadel en vervolgens hebben we vanuit een goed georganiseerde verdediging gegokt op onze snelle voorwaartsen. Zuur dat de gelijkmaker uit een vrije trap viel. Daarna hoop je dat een tweede tegentreffer uitblijft. Dat Alphia uiteindelijk vlak voor tijd scoorde was jammer maar ik moet eerlijk bekennen dat het wel verdiend was.”

Met nog twee wedstrijden te spelen heeft Sporting Leiden zes punten voorsprong en een veel beter doelsaldo dan Gouda en kan het aanstaande zaterdag tegen het al gedegradeerde FC VVC de klus definitief klaren waardoor het ook volgend seizoen in de derde klasse mag uitkomen. Niemand twijfelt daar nog aan.

Doordat CVC Reeuwijk FC Oudewater klopte, is Alphia nu de nieuwe leider. Marcel Vondeling over de wedstrijd en de huidige stand van zaken. ,,Een onwerkelijk scenario, maar het is echt waar. We hebben op tien punten gestaan van de koploper en waren niet bezig met het kampioenschap. Nu staan we opeens eerste en het mag duidelijk zijn dat we die schaal nu ook willen pakken”, aldus de nog wel voorzichtige trainer. De vijftiende overwinning van het seizoen kwam niet makkelijk tot stand. ,,Het moest uit de tenen komen, maar als je zo’n kans alsnog krijgt dan ga je daar volledig voor. We hadden al wel binnen vijf minuten op een 2-0 voorsprong kunnen staan en ook gedurende de eerste helft kwamen er nog genoeg kansen. Helaas hebben we er vaak veel nodig. Sporting kreeg een onterechte strafschop (Renaldo van den Berg scoorde, HK) en toen moesten we nog meer aan de bak. Gelukkig bleef het geloof aanwezig en dat betaalde zich uit.”

Alphia – Sporting Leiden 2-1 (0-1). 8. Van den Berg 0-1, 51. D. Buijnink 1-1, 88. Olivieira 2-1.

Basisopstelling Alphia: Vet, Wentink, F. Buijnink, Duurham, Egberts, D. Buijnink,  Fennich, Olivieira, Van Rijn, Hoogervorst, Yaacoubi.

Basisopstelling Sporting Leiden: Van der Meulen, Dieke, Heemskerk, Mink, Hamelink, Khalid, van der Meel, Arnoldus, Taib, van den Berg, Devilee.

Foto’s: met dank aan Stan van der Meel