woensdag, oktober 5, 2022
HomeKoudekerkInterviews KoudekerkKrakerrr van de Week: Koudekerk-Bernardus (plus promo)

Krakerrr van de Week: Koudekerk-Bernardus (plus promo)

-

In de vierde klasse A staat voor komend weekend de clash tussen Koudekerk en Bernardus op het programma. In het voortijdig afgebroken seizoen ’19-’20 eindigde de burenruzie in een simpele 4-0 zege voor de withemden. Of de hooggenoteerde thuisclub zaterdag opnieuw een makkie heeft is de vraag. Ruben van den Berg (Koudekerk) en Bernardus-captain Jeffrey van den Heiden blikken vooruit.

Met 25 punten uit elf duels bezet Koudekerk op dit moment de derde plek in het klassement. De achterstand op koploper Meerburg bedraagt vijf punten. Die ploeg slaagde er als laatste in de formatie van de coaches Jarno Verwey en Gert Labots te kloppen. Na die nederlaag (4-1) op 16 oktober – de tweede al van de nog prille jaargang – volgde een reeks waarin de withemden uit acht duels 22 punten verzamelden. Een fraaie serie. ,,In het begin van het seizoen waren we niet compleet. Daarnaast moesten we ook even wennen aan elkaar. Diverse spelers die vroeger in de selectie speelden maakten nu weer hun opwachting. Bij mij begon het zo ook opnieuw te kriebelen. Maar goed, het liep aanvankelijk dus nog niet. We creëerden bijvoorbeeld ook nauwelijks kansen. Maar langzamerhand ontstonden de automatismen. We weten nu wat we van elkaar kunnen verwachten”, aldus de 30-jarige Van den Berg.

In zijn loopbaan als voetballer maakte de geboren Koudekerker diverse uitstapjes: ,,In de jeugd heb ik tot tweemaal toe bij Alphense Boys gespeeld. Als tweedejaars E-junior werd ik gevraagd om daar te komen spelen, maar ik was toen nog wat onzeker en heb er eerst een jaartje alleen maar meegetraind. Daarna kwam ik een seizoen voor de D1 uit en vervolgens had ik het er wel gezien. Ik heb toen bij Koudekerk met vrienden onder andere in de B1 gespeeld met Jarno Verwey als trainer. Dat hij nu met Gert het eerste ging trainen was voor mij mede een reden om de draad weer op te pakken. Enfin, na de B1 werd ik door Henk van Hof, die het echt in mij zag zitten, gevraagd of ik toch niet terug wilde keren bij Alphense Boys en dat heb ik destijds ook gedaan. Na twee seizoenen keerde ik weer terug bij Koudekerk en op een gegeven moment vroeg Henk mij weer of ik niet wat hogerop wilde voetballen bij de club waar hij toen actief was: Nieuwkoop. Dat leek me leuk en dat was het ook. We hadden een mooi team en promoveerden naar de eerste klasse. Toen de club besloot om voor het zaterdagvoetbal te kiezen, wat inhield dat het eerste weer in de vierde klasse zou gaan uitkomen, ben ik teruggekeerd naar mijn oude cluppie: Koudekerk dus. Ik was even klaar met het selectievoetbal en koos voor het vierde elftal met een aantal vrienden. En nu is dat dus weer voorbij.”

Van den Berg, in het dagelijks leven assistent-accountant bij Administratiekantoor Fransen in Hazerswoude-Rijndijk, heeft geen spijt van zijn rentree: ,,Het bevalt me goed. We trainen prima en we zijn heel fit. En ook het niveau mag er zijn. Zelf ben ik door de trainers op het middenveld geposteerd. Ik kan aardig dribbelen en heb best wel overzicht. Mijn schot zou beter kunnen, maar toch heb ik al viermaal gescoord. We hebben ons vanaf het begin op een plek in de nacompetitie gericht. We willen graag promoveren. En dat kan, al moeten we wel de focus vasthouden. Ook tegen Bernardus. Dan heb ik er alle vertrouwen in dat wij winnen. En bijzonder: ik speel dan wel voor Koudekerk, maar ik woon op loopafstand van Bernardus. Dat wordt straks nog een probleem als ons zoontje Xavi straks op voetbal wil…”

Zie hier de promo van Koudekerk (waarvoor dank!)

Opponent Bernardus bevindt zich op plek zeven in de middenmoot. De Rijndijkers behaalden uit hun elf ontmoetingen dertien punten. ,,Het streven is om in het linkerrijtje te eindigen. Het is in elk geval van groot belang dat we niet bij de laatste drie eindigen, want dan zouden we naar de nieuw te vormen vijfde klasse degraderen en dat willen we absoluut niet”, vertelt Van den Heiden. ,,We hebben dit seizoen een beetje pech met veel blessuregevallen. Zo zijn bijvoorbeeld Roel van der Zon en Remko van der Werff er al lange tijd uit. Zij vormen normaal gesproken het centrale duo. Het zijn belangrijke spelers voor ons met hun ervaring. Roel is al langer uit de roulatie en Remko is langzaam aan het terugkomen. Hij valt af en toe in. Dit seizoen kent voor ons z’n ups en downs, maar de laatste tijd draaien we best redelijk. Het scorend vermogen is een beetje ons probleem. Het is zoeken naar een centrumspits die doelpunten maakt. Ron Paling, onze trainer, heeft de laatste weken Koen Schellingerhout op die plek geposteerd en dat pakte tot nu toe niet verkeerd uit. Koen is een boom van een kerel en hij scoorde ook afgelopen weekend weer.  We hebben nu drie wedstrijden op rij niet verloren. Daarin behaalden we vijf punten. Het was sowieso geweldig om de voorbije weken na lange tijd weer met publiek te kunnen spelen. Na afloop is het dan bij ons altijd gezellig. Elke zaterdag groot feest.”

De 24-jarige Van den Heiden, geboren en getogen in Hazerswoude-Rijndijk en momenteel  woonachtig in Alphen aan den Rijn, is echt een kind van de club: ,,Ik ben op mijn vijfde lid geworden en heb daarna alle jeugdelftallen doorlopen. Na de JO-19 ben ik bij het eerste elftal betrokken en nu ben ik al geruime tijd een vaste waarde. Meestal als aanvallende middenvelder. Ik geef me elke wedstrijd voor honderd procent. Dat is vooral mijn kracht. Ik kan door blijven gaan en daarbij pik ik af en toe een goaltje mee. Dit seizoen tot nu toe vier maal. Als aanvoerder ben ik ook een soort doorgeefluik van onze trainer. Dat wil niet zeggen dat ik boven de groep sta, hoor. We doen het met z’n allen en we zijn allemaal gelijk.”

De bij Randstad Uitzendbureau in Alphen aan den Rijn als intercedent werkzame Van den Heiden heeft veel zin om zaterdag met zijn team de Oude Rijn over te steken en de strijd aan te gaan: ,,Ik heb het nog even nagezocht. Voor de ellende met covid begon speelden we in oktober 2019 voor het laatst tegen ze. Toen verloren we met 4-0. Er waren toen wel zo’n 700 toeschouwers. Het zou mooi zijn als dat ook nu weer zo is. Alhoewel zij hoger staan dan wij verwacht ik toch dat het alle kanten op kan gaan. Ik reken op een wedstrijd met veel strijd en spanning waarin alles mogelijk zal zijn. Als we er echt voor gaan en we ons aan de gemaakte afspraken houden zijn we zeker niet kansloos.”

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read