HomeRKVV TeylingenInterviews RKVV TeylingenMark van der Vlugt (Teylingen) doet SJZ pijn

Mark van der Vlugt (Teylingen) doet SJZ pijn

-

Vierde klasse A (zaterdag)- Mister Teylingen wil kampioen worden. Geen twijfel over mogelijk. Hij wordt 37 in april. Is vader van twee kinderen met de derde op komst en heeft het razend druk als bloementeler. Mark van der Vlugt is bijna toe aan zijn 400e wedstrijd in het eerste van Teylingen. Na drie seizoenen in vriendenelftallen keerde hij op verzoek van trainer Rob Jonkman terug op het hoogste niveau. Met broer Tom en vriend Martin van Eeuwijk, ook dertigplussers en kinderen van de club. Met één missie: het kampioenschap in de vierde klasse A.

Dus moest er zaterdag hoe dan ook gewonnen worden van SJZ. De achterstand van één punt op koploper Meerburg mocht niet oplopen. Toen de meer gangbare doelpuntenmakers in de erbarmelijke omstandigheden niet thuis gaven, nam Mark van der Vlugt de honneurs maar zelf waar. Hij scoorde twee keer en had een leeuwenaandeel in de 3-2 overwinning. Een even fortuinlijke als zwaarbevochten zege, waarbij de factor geluk een doorslaggevende rol speelde.
Het was zaterdagavond op de Roodemolen ijs- en ijskoud. Een zuidwesterstorm van windkracht 7 ging gepaard met ferme slagregens. De spelers liepen vooral in de tweede helft te trillen en bibberen van de kou. ,,Dit was niet leuk’’, vertelde Mark van der Vlugt. Hij had een kwartier onder de douche gestaan maar trilde nog van de kou. ,,Er liepen spelers in het veld bij wie de kou op de spieren sloeg en die nauwelijks nog konden lopen. Die waren totaal verkleumd.’’

Trainer Rob Jonkman van Teylingen was van oordeel dat de wedstrijd afgelast had moeten worden. ,,Dit kan niet gezond zijn. De omstandigheden waren erbarmelijk. Bovendien speelde de factor geluk in zo’n wedstrijd een doorslaggevende rol.’’

Met de wind tegen was Teylingen in de eerste helft heer en meester. Het had 80% balbezit, combineerde soepel en speelde verzorgd. Het reeg de mogelijkheden om de score te openen aan een. ,,We kwam er regelmatig goed door heen’’, zag Jonkman, ,,maar de scherpte om voor de goal te komen was er niet.’’

Daarnaast vond Jonkman dat SJZ zich strategisch goed opstelde. ,,Wij hadden moeite met hun 4-4-2.’’ SJZ startte ondanks de storm in de rug bewust behoudend. ,,Wij kennen hun individuele kwaliteiten’’, gaf trainer Arie van Duijn aan. ,,Bovendien hadden we wat tegenvallers in de aanloop. Marc Griffioen had corona, Mitchel Hensing een knieblessure en in de warming-up haakte doelman Gijs Brinks af, waardoor Oscar Koek zijn plaats innam.’’

Toch oogde SJZ timide in de eerste rondgang. ,,Vond ik ook’’, aldus Van Duijn. ,,We waren slordig aan de bal en kwamen daardoor vaak in hachelijke situaties terecht.’’ Teylingen had in die fase uitgebreid op voorsprong moeten komen. Van Eeuwijk, Pascal de Ridder en Tom van der Vlugt hadden allen drie een of meer momenten om de score te openen maar misten killersinstinct. Aan de andere kant raakte Jari van Kampen voor SJZ twee keer van grote afstand de lat. Op slag van rust kwamen de jongens van Sint Jan uit Zoeterwoude toch aan de leiding. Een lage corner van Ricardo Rietkerken verdween via de benen van Mark van der Heijden achter de verbouwereerde doelman Wessel Zonjee, 0-1.

Tien minuten na de rust maakte Mark van der Vlugt op identieke wijze gelijk. Een lage corner vloog door alle benen achter Koek, 1-1. De tweede helft werd een kwelling voor de spelers. De temperatuur liep terug naar twee graden boven nul, de storm nam toe en de slagregens gijzelden de kou kleumende spelers. ,,Ik heb mijn spelers een groot compliment gemaakt’’, aldus Van Duijn, ,,voor hun inzet en vechtlust.’’

SJZ kwam tegen de wind in veel beter voor de dag. Het hield Teylingen uitstekend in bedwang. Toch nam de thuisclub door een mazzeltje een voorsprong. Een mislukte voorzet van Wesley Ritzen viel pardoes achter Koek in het net, 2-1. ,,Koek stond duidelijk verkeerd opgesteld’’, bromde Van Duijn, ,,die goal had nooit mogen vallen.’’

Zes minuten later maakte Bryan Hilders uit een corner gelijk, 2-2. Bij die gelegenheid stond Van Eeuwijk zo provocerend te juichen dat scheidsrechter Jager hem zijn tweede gele kaart gaf. ,,Typisch Van Eeuwijk’’, aldus Mark van der Vlugt. ,,Hij kon zich niet beheersen. Na afloop bood hij in de kleedkamer wel zijn excuses aan.’’

Met elf tegen tien ging SJZ op jacht naar de winnende treffer. Die viel aan de andere kant. Zes minuten voor het einde mikte Mark van der Vlugt een vrije trap vanaf de punt van de zestien in de bovenhoek achter Koek. Een parel van de doelpunt.
,,Lang geleden dat ik twee doelpunten in een wedstrijd maakte’’, keek hij terug. ,,Moet in mijn jeugd geweest zijn. Zo’n twintig jaar geleden. In deze competitie had ik er nog niet een gemaakt. Dus deze vallen vandaag bijzonder goed.’’

In blessuretijd verzuimde Hilders bij een vogelvrije kopkans een punt mee te nemen naar Zoeterwoude. ,,We hadden wel recht op een punt, vond de verdediger. ,,Het geluk viel de kant van Teylingen op.’’

Teylingen – SJZ 3-2. 45. Rietkerken, 53. Mark van der Vlugt 1-1, 66. Ritzen 2-1, 69. Hilders 2-2, 84. Mark van der Vlugt 3-2. Rode kaart: 69. Van Eeuwijk (Teylingen, 2x geel)

Opstelling Teylingen: Zonjee, Mark van der Vlugt, Van der Heijden (63. Vooijs), Van den Nouland, Heemskerk (81. Mansour Baker), Prange, Van Eeuwijk, Hoogkamer (63. Van der Zon), Ritzen, Tom van der Vlugt (87. Gorter), De Ridder.

OPstelling SJZ: Koek, Van Hoorn (88. Plu), Hilders, De Klerk, Plooij, Van Rijn, Wansink, Versteegen, De Goede (58. De Boer), Rietkerken (75. Berg), Van Kampen.

Foto’s: met dank aan Peer Compeer