vrijdag, april 19, 2024
HomeVierde klasseSporting LeidenRien van Staveren gaat nu voor kwaliteit thuis

Rien van Staveren gaat nu voor kwaliteit thuis

-

Het seizoen zit er op enkele duels in de nacompetitie na op, maar in de hogere klassen gaan de spelers al bijna weer starten. Daaronder is er meer rust de komende tijd en her en der richt de staf zich op volgend seizoen. Dat is bij Sporting Leiden niet anders. In die staf zal er op zeker wel een overbekend gezicht gemist gaan worden in het komende seizoen. Rien van Staveren heeft besloten zijn tijd anders in te gaan vullen en gaat zich meer op de achtergrond begeven na decennia lang zijn stinkende best te hebben gedaan binnen de club die is opgebouwd uit FC Rijnland en VV Leiden (waar hij het overgrote deel van zijn tijd doorbracht).

De bal ging voor Van Staveren rollen op zijn twaalfde. Dat was nog op het Pomona complex van VV Leiden in ’73. Hij speelde jarenlang in diverse jeugdteams. Vanuit de toen nog A-junioren werd hij op zijn zeventiende al bij het eerste gehaald. Daarin kwam hij een jaar uit, maar door blessures werd hij teruggeworpen naar het tweede team. Hij kan zich nog herinneren dat hij in een doordeweekse wedstrijd in een lager elftal een doodschop kreeg met de nodige gevolgen. Al met al kreeg Van Staveren te maken met een enkel-en beenbreuk en zijn knie lag aan gruzelementen. Het leidde zelfs tot een knieprothese. Als actief voetballer was hij gezien.

,,Ik wilde niet in een zwart gat vallen en iets blijven doen in de voetballerij. Doodzonde natuurlijk dat ik niet meer kon voetballen, maar daardoor kreeg ik de kans om tal van taken op me te nemen. Er kwam een voorstel om een cursus sportmassage te gaan doen. Lau Honsbeek, helaas overleden inmiddels, heeft me daarbij in het zadel geholpen. Vervolgens ben ik twintig jaar verzorger geweest. Wel kreeg ik steeds meer betrokkenheid in de begeleiding. Daarbij moet je denken aan stabilteitsoefeningen en werken met spelers. Dat rolde zo door naar begeleiding van de selectie en ik heb daar altijd veel plezier aan beleefd. Ik stond middenin de groep en zo werd ik een van hen. Onder Cees van Tongeren werd ik assistent-trainer. Een geweldige ervaring. Vervolgens kwam corona en werd er een trainer aangesteld wat niet zo’n succes werd. Een mindere periode moet ik helaas stellen.”

Vervolgend: ,,Corona heeft er wel ingehakt. Bij lagere elftallen werd er heel weinig gespeeld en dat heeft gevolgen gehad en dat tast dan weer een hele club aan want je moet gaan schuiven. Gelukkig kon dit seizoen worden afgemaakt en Sporting Leiden kan terugkijken op een heel behoorlijke tweede seizoenshelft. De club was druk bezig met de toekomst en nog. Helaas, en daar ben ik doodziek van, hebben diverse spelers besloten om weg te gaan. Dat heeft met centen te maken. Een jammerlijke ontwikkeling en ontzettend lullig voor Huig Jan (Heeringa) en Cor (Varkevisser), die hun ziel en zaligheid hebben gegeven aan deze club. Zij zullen nu nog meer moeten inzetten op de aanwezige jeugd. Gelukkig komen er wel spelers terug die lager waren gaan spelen. Maar goed, ik had mijn beslissing om te stoppen al genomen. Ik wil enkel maar aangeven dat alles wat de club aangaat, mij bezig hield en zal houden. Enkel zal ik meer afstand nemen en ik sta achter die beslissing. Thuis werd mij gevraagd of ik dit wel moest doen, maar het is goed zo voor mij. Elke zaterdag was ik weg en ook doordeweeks zat ik uiteraard veel op de club. Dat is nooit een probleem geweest, maar het stopt wel een keer.”

Afsluitend: ,,Ik ga veel van het voetbal en alles er omheen missen, daar kan ik niet onderuit. Aan de andere kant wordt het wel zorgelozer. Het was altijd een deel van de kwaliteit van mijn leven, maar kwaliteit vind ik ook thuis en we gaan daar van genieten. Tuurlijk, zal ik best nog eens een wedstrijdje bezoeken. Ik zal betrokken blijven als bestuurslid voetbalzaken en de club blijf ik een warm hart toedragen. Op termijn hoop ik dat de tweede klasse er nog in zit. Dat verdienen de mensen die er keihard aan werken.”

Foto 1: Rien met Cees van Tongeren en Ed Immink

Foto 2: Rien met Rene van Giezen (komt als keeperstrainer)

Foto 3: Rien met Cor Varkevisser en Huig Jan Heeringa

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read