vrijdag, september 29, 2023
HomeNacompetitieStompwijk’92 bereikt via Maasdijk tweede ronde in nacompetitie

Stompwijk’92 bereikt via Maasdijk tweede ronde in nacompetitie

-

Nacompetitie 3e/4e klasse- Het schot van de Braziliaan Kaka was onhoudbaar; de bal zou met honderd procent zekerheid in de kruising verdwijnen. En dan was er opeens de hand van Maarten Stekelenburg. Met een redding die later tot beste redding van een Nederlandse keeper ooit werd verkozen hield hij  Nederland in de race, de 2-0 was dodelijk geweest. De safe van Jesper van Leeuwen in de tweede helft was niet helemaal vergelijkbaar, laten we niet overdrijven, maar zijn uiterst knappe redding voorkwam dat Maasdijk op gelijke hoogte kwam en wie weet wat er dan was gebeurd. Nu wonnen de Stompwijkers uiteindelijk met 3-1 en bereikten de tweede ronde van de nacompetitie.

Tot aan de drinkpauze halverwege de eerste helft had Maasdijk de teugels in handen. De bezoekers voetbalden slimmer en aanzienlijk gevarieerder dan Stompwijk’92. Die zochten bijna uitsluitend de aanval met lange ballen van achteren richting de spitsen, terwijl Maasdijk nadrukkelijk via korte combinaties en over de flanken op zoek was naar de openingstreffer. De thuisploeg had het moeilijk, en ontsnapte toen Daan Kaarsemaker van dichtbij over de bal maaide in plaats van rustig in te tikken.

Een fraai staaltje voetbal schonk de mannen van Erik van Manen toch een voorsprong. Nick Ammerlaan voorzag de sprintende Lorenzo Korte van een fraaie steekpasje die vervolgens het leer knap langs de Maasdijkse doelman schoot: 1-0. In de minuten daarop had Stompwijk’92 het duel kunnen, eigenlijk moeten beslissen. Ammerlaan, Korte en Joeri van der Salm kregen juweeltjes van kansen, maar ze kregen de bal niet tegen de touwen. De 1-0 ruststand bleef een wankele basis, want Maasdijk bleek een gelijkwaardige opponent.

Maasdijk ging in het tweede deel van de ontmoeting vanzelfsprekend opportunistischer spelen om de gelijkmaker af te dwingen. Stompwijk’92 moest alle zeilen bijzetten om onheil te voorkomen. Gelukkig bleek Van Leeuwen een niet te nemen hindernis en hadden de Stompwijkers altijd nog Ammerlaan in de gelederen. Na balverlies aan Maasdijkse zijde bleek de spits weer eens met scherp te kunnen schieten als dat nodig is. Via de binnenkant van de paal liet hij de 2-0 aantekenen.

Vlak voor tijd slaagde Robin ven der Ende de alleszins verdiende 2-1 te scoren en de spanning was volledig terug. Lang hoefde de Stompwijkse aanhang niet te nagelbijten: Kite Beuvink pegelde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied tegen de onderkant van de lat waarop het leer weer het veld in stuiterde. De grensrechter wees gedecideerd naar het midden waarop het feest losbarstte op sportpark Meerhorst. (zie filmpje onderin, met dank aan Robin van der Weijden).

Doelman Van Leeuwen erkende dat Maasdijk aanvankelijk de bovenliggende partij was: ,,Ze lieten aanvankelijk meer zien dan wij. Het tweede deel van de eerste 45 minuten waren wij weer juist sterker. Zonde dat wij het dan niet afmaken, want zo maak je het jezelf lastig. Een 1-0 voorsprong blijft wankel. Het was op een gegeven moment vrouwen en kinderen eerst en kijken wat we eruit kunnen slepen. Tja en die redding, zag die er zo uit als die van Stekelenburg? Nee toch haha. Ik kon er net bij en dan spreekt mijn lengte in mijn voordeel. Van meevoetballen moet ik het niet zo hebben, maar ik sta toch onder de lat om ballen eruit te halen toch?”

Van Leeuwen roemt de vechtlust van zijn team: ,,Vorige week speelden we tegen de nummer twee van de competitie Aarlanderveen en sleepten daar een gelijkspel uit het vuur. Vandaag lieten we ook zien dat knokken tot de laatste minuut een niet te onderschatten kracht van ons is. Volgende week Hermes DVS en dan zien we wel waar het schip strandt. Dit was al mooi en misschien wordt het nog mooier.”

Lang was Stompwijk’92 het lelijke eendje in de vierde klasse, maar de ploeg herstelde zich net op tijd. Tekenend is natuurlijk de de ploeg maar een thuisoverwinning boekte. Dit was dan nummer twee, maar het was wel een heel belangrijke.

Stompijk’92-Maasdijk 3-1 (1-0).  25. Korte 1-0, 71. Ammerlaan 2-0, 86. Van der Ende 2-1, 89. Beuvink 3-1.

Basisopstelling Stompwijk’92: Van Leeuwen, Van Benten, Kemna, Van Santen, De Haan, Van der Arend, Ammerlaan, Korte, Van Veen, Van der Salm, Knijff.

Basisopstelling Maasdijk: Veenman, Zuidgeest, Van Vliet, Laan, Gardien, Krouwer, Van den Berg, Bruinen, Dekker, Van der Ende, Kaarsemaker.

 

Ruud Fraij
Ruud Fraij
Verslaggeving sinds 2012. Ex-docent. Humorist. Werkte ook voor ZZ Leiden, tegenwoordig breed inzetbaar, LAV is zijn passie geworden, ruud@leidenamateurvoetbal.nl. Af en toe een reisje, niets mis mee. Af en toe terrasje, ook prima!

Must Read