zaterdag, december 9, 2023
HomeRedactioneelLopend vuurtjeLopend Vuurtje (8), 22-29 september

Lopend Vuurtje (8), 22-29 september

-

De maand augustus zit erop, september loopt op zijn eind, met alle voorbereidingen op een kakelverse competitie, oefenwedstrijden en bekerontmoetingen van dien. Het ‘echie’ is begonnen. Iedereen staat op scherp. Een heel nieuw seizoen wekelijks Lopend Vuurtje. De afgelopen weken is er proef gedraaid en hopelijk de juiste vorm van berichtgeving gevonden. Zo niet, zal er bijgestuurd worden. Laat gerust je mening weten, spaar ons je kritiek niet. LeidenAmateurVoetbal blijft de websites van ‘onze’ clubs uitpluizen, X (voorheen Twitter) op de voet volgen en Facebook dagelijks raadplegen. Lopend Vuurtje is de ‘liefdesbaby’ van LeidenAmateurVoetbal. Mis je iets in Lopend Vuurtje? Vertel het de redactie. Heb jij een voor alle lezers belangrijk sportief, grappig of anderszins feit mee te delen? Aarzel niet, stuur een e-mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl, met als het kan een foto, én met je telefoonnummer. Je krijgt altijd een reactie.

Aflevering 8 – seizoen 2023-2024 – 21-29 september

De Europese Unie verbiedt bolletjes en korrels voor kunstgrasvelden

Scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgrasvelden worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van de mens schaden. Deze zogeheten microplastics baren steeds meer zorgen. Ze worden niet afgebroken in de natuur en hopen zich hoger in de voedselketen op, om uiteindelijk ook in het voedsel te belanden. Mensen kunnen zo giftige stoffen binnenkrijgen. De grootste boosdoener is het kunstgrasveld, aldus de commissie. Over de rubberkorrels die zo’n veld soepeler en zachter moeten maken, gemaakt van bij voorbeeld gemalen autoband, sloegen bodemdeskundigen en bezorgde ouders de afgelopen jaren regelmatig alarm. Het dagelijks bestuur van de EU heeft nu besloten het zogeheten rubbergranulaat over 8 jaar niet langer toe te staan. Zo krijgen producenten van kunstgrasvelden de tijd om alternatieven te vinden.

Op een gemiddeld voetbalveld met kunstgras ligt 120.000 kilo aan rubbelkorrels, gemaakt van vermalen autobanden. Hiervoor gaan 20.000 autobanden door de vergruizer, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Première Derde Helft van SJZ sterk uit de startblokken

Met de start van de competitie, afgelopen zaterdag, was er bij SJZ na afloop van de thuiswedstrijd tegen het 1ste van Warmunda tevens de 1ste editie van De Derde Helft van het verse seizoen. De 2-0 overwinning en de eerste 3 punten in de knip waren een mooie opsteker voor een gezellige voortzetting van de zaterdagmiddag en -avond. Na de verkiezing van de spelers van-de-week bij SJZ 1, te weten Jurian de Klerk en Dave Plooij en Marc van der Velde bij SJZ 2, verzorgden Disco LT Sound en zanger Marco van Kints de verdere muzikale omlijsting. De buitentap en de verkoop van broodjes Kebab in de voor het clubhuis geplaatste tent waren een garantie voor de goed verzorgde inwendige mens. Windvlagen en flinke buien konden de pret niet drukken. Vele groen/witten vermaakten zich binnen en buiten. Toen om 22.00 uur de laatste muziek had geklonken was het einde feest. Al met al kan SJZ terugkijken op een geslaagde 1ste editie van De Derde Helft. Noteer alvast: de volgende editie staat gepland voor zaterdag 27 januari. Dan na afloop van de derby tegen Meerburg. (Bron SJZ)

Roodenburg: Piet van Hal overleden

Op Noord werd de onlangs overleden Piet van Halst herdacht. Piet was een talentvolle keeper, afkomstig uit de eigen jeugd. Van hal maakte deel uit van het bestuur in het Jubileumjaar 1967, Ro0odenburg bestond toen 40 jaar. In die tijd was Henk Uiterdijk de voorzitter en bestond het bestuur uit een mengeling van jong en oud, met een aantal bestuursleden van amper 20 jaar. Na zijn bestuurlijke loopbaan stapte Piet over naar ZLC. Hij had 2 keepers voor zich, Mat Keereweer in het 1ste elftal en Ton Rijnsburger in het 2e. Piet ging voor het hoogste, vandaar zijn overschrijving naar ZLC.

Het Roodenburg bestuur in 1967. Staand vlnr: Leo Zwart, Piet van Hal, Ruud Wiggers, Ton de Roo; zittend vlnr: Rinus de Klerk, Lau Zitman, Henk Uiterdijk, Dick en Daan Bonnet.

Kleding razendsnel uitverkocht bij ASC

De 1ste editie van de september ASC Kledingmarkt is een schot in de roos geworden. Het initiatief van de charmante en architectonisch zo geslaagde Aisha Dutrieux begon  om 09.00 uur, klokke 11.00 uur kon het bordje ‘Uitverkocht’ worden opgehangen. De kleding die werd verkocht, was het afgelopen jaar verzameld. Shirtjes, truien, vesten, noem maar op, kregen een nieuw leven. En Aisha maar glimlachen. Dat deed de penningmeester van de Commissie Evenementen ook, toen de kassa wordt opgemaakt. ‘Wat een geweldig bedrag,’ riep hij. ‘Volgend jaar weer zo’n kledingactie.’ Aisha knikte, ja natuurlijk. De kledingbak in de ontvangstruimte van ASC heeft een permanente plek gekregen. Het hele jaar kan daar ASC-kleding ingeleverd worden. ‘Lekker voetballen in de clubkleuren voor een vriendelijk prijsje’, heeft Aisha al als slogan voor 2024 bedacht.

Aisha Dutrieux in haar ASC-‘boetiek’. Wegens succes geprolongeerd in 2024.

‘Horeca-opleiding’ bij Rkvv Teylingen

Graag nodigt rkvv Teylingen alle huidige en geïnteresseerde barmedewerkers uit voor een Barmedewerkersavond. Die zal plaats vinden op dinsdag 10 oktober. Op deze avond wordt uitleg gegeven over de diverse bardiensten. Verder kan er voor uitleg in groepjes langs de verschillende apparatuur worden gegaan. Heb je ervaring? Toch komen en kennis nemen van de laatste ontwikkelingen. Update, weet je wel, is altijd goed. Doel van de ook leerzame korte ‘cursus’: alle neuzen dezelfde kant op. Precies zoals binnen de lijnen. Vanaf 19.45 uur inloop, start om 20.00 uur. Neem gerust familie, vrienden en kennissen mee, die bardiensten willen draaien.; Dat is trouwens goed voor de c.v. meld je aan: barplanning@rkvvteylingen.nl.

Aisha Dutrieux in haar ASC-‘boetiek’. Wegens succes geprolongeerd in 2024.

Lia Paling (vv Koudekerk): ‘Wie  vullen de functies in?’

Welkom en afscheid en veel bloemen tijdens de enkele dagen geleden Algemene Ledenvergadering van vv Koudekerk. Lopend Vuurtje meldde al dat de vertrekkende secretaris, tevens Lid van Verdienste Ton Nieuwpoort voor alles wat hij voor de club heeft betekend promoveerde tot Erelid. Ook Gert Jan van Stuyvenberg verliet het bestuur, hij zwaaide 6 jaar de scepter in de kantine. Bestuurslid Algemene Zaken Ben van Tongeren vond het ook welletjes . Ze werden bedankt en in de bloemetjes gezet. Dirk Vergunst trad toe tot het bestuur en wordt kantinebeheerder. Foto’s, applaus. Maar vv Koudekerk zit zonder secretaris en bestuurslid Algemene Zaken. Lia Paling roept kandidaten op zich te melden. Stuurloos is de club niet, maar anderen krijgen te veel taken op hun bordje.

Robin van Koert (NSV ’46) gaat naar Chelsea FC

Een beetje sensatie, dit kopje. Het zou wat zijn wanneer Robin van Koert, de spits van NSV ’46, getransfereerd werd naar Chelsea, de topclub van oliesjeiks. Nieuws voor de voorpagina. De reden dat de sympathieke goaltjesdief binnenkort richting London vliegt, is gelegen in het feit dat Robin het  afgelopen seizoen de meest goede uitslagen van voetbalwedstrijden heeft voorspeld. Zonder glazenbol. Aan dat feit hangt een mooie prijs: een geheel verzorgde vliegreis voor 2 personen naar een wedstrijd in de Engelse Premier League. Mogelijk gemaakt door JRM Reizen. De meestervoorspeller heeft gekozen voor een wedstrijd van Chelsea-Arsenal. Waarom dit duel? Van Koert kijkt om zich heen. Niemand luistert mee en mompelt dan: ‘Chelsea of Arsenal  wordt kampioen.’ Haha, nee Robin, dat wordt Manchester City, met 2 vingers in de neus. Hij kijkt de LAV-verslaggever aan, voelt diens pols en voorhoofd, haalt de schouders op en wandelt richting trainingsveld. Later vertelt hij de verzamelde pers: ‘Met NSV ’46 gaan we voor het kampioenschap, dit moet je ook durven uitspreken, vind ik.’ Over de spitsen-luxe bij NSV ’46 en de dienaangaande concurrentie maakt Robin van Koert zich geen zorgen: ‘Even een paar dagen weg is geen probleem, 22 oktober is een vrij weekend. Daarna sta ik gewoon weer op mijn plekkie voorin.’ Dit zou Robin weleens te optimistisch kunnen zien. Trainer Dennis Tijssen heeft genoeg spelers om uit te kiezen. Spannend.

Robin van Koert, de goaltjesdief van NSV ’46, zwaait met zijn prijs. Chelsea of Arsenal worden kampioen van de Engelse Premier Leagues.

Bernardus rekent op een nieuwe generatie bestuursleden

Evenals bij andere voetbalverenigingen ziet ook Bernardus dat meer en meer bestuursleden na een lange periode actief te zijn geweest, de finale van hun taak zien verschijnen. Ze willen een stapje terug doen. Nee, niet helemaal afstand nemen van hun club, waar ze zoveel fijne herinneringen hebben liggen. Ze voelen dat het tijd wordt, dat er een nieuwe generatie het roer overneemt. Mannen/vrouwen, met andere ideeën, nieuwe energie. In de politiek en de maatschappij is deze ontwikkeling duidelijk zichtbaar. Bij Bernardus hebben enkele sleutelfiguren aangegeven dat dit hun laatste seizoen als bestuurder zal zijn. Daar is alle begrip voor. dat betekent wel dat de plaatsen van het gestaalde kader door anderen (lees: jongeren) moet worden ingenomen. Het huidige bestuur heeft er alle vertrouwen in dat een nieuwe generatie bestuursleden zal opstaan om Bernardus richting nieuwe tijd te leiden. Een nieuw tijdperk, met een fris  nieuw bestuur, dat aantreedt – wie weet – met de opening van de nieuwe kantine.

Lola stralend middelpunt EMM/Vr 1- DoCoS/Vr 1

Wanneer zaterdag 30/9 Vrouwen 1 van EMM ’21 thuis tegen DoCoS Vrouwen 1 aantreedt, loopt er  een kittig meisje te paraderen op het veld. Niet tijdens de wedstrijd, ervoor en erna. Ze luistert naar de naam Lola du Prie, is 10 jaar jong en speelt in JO 11-2. Tot zover alles kits. Er is meer: Lola is bij 1ste thuiswedstrijd Pupil-van-de-Week. Dat is een bijzondere ervaring. Lola loopt de hele middag mee, is aanwezig bij de voorbereiding, neemt plaats in de dug-out en mag duizend-en-een vragen stellen. Zij is een fan van Ajax, maar wie zij de beste vrouw van het 1ste van EMM vindt, houdt ze, slim/wijs als zij is, voor zich. Wel wil Lola kwijt dat zij op termijn wel in het 1ste wil voetballen. ‘Veel trainen,’ krijgt al als advies. De uitslag weet Lola al: 3-1 voor EMM. Aanvang: 14.15 uur, veld 1.

Lola du Prie is pupil-van-de-week en enthousiaste mascotte bij de vrouwentopper EMM-DoCoS.

Erik Falkenburg sluit glanzende voetbalcarrière af

Hij voetbalde bij Oegstgeest, vertrok naar UVS, om vervolgens te beginnen aan een voetballoopbaan die hem langs een 7-tal clubs in de Eredivisie voerde, waaronder AZ, NEC, Go Ahead Eagles en ADO Den Haag. Bij elke club wist de geboren Leidenaar, inzetbaar als aanvallende middenvelder en spits, te scoren. Enkele maanden geleden besloot hij af te bouwen bij AVV Swift in Amsterdam en daar in dienst te treden als jeugdtrainer. Na 3 wedstrijden besloot Erik de voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. ‘Ik merkte dat mijn entree op het veld fysiek te zwaar was,’ vertelt hij, ‘dan is het beter om  te stoppen.’ Hij sloot zijn loopbaan in stijl af, Erik scoorde afgelopen zaterdag 2-0 tegen vv Hoogland. In totaal speelde Falkenburg 308 duels in de Eredivisie.

De in Leiden geboren Erik Falkenburg heeft op 35-jarige leeftijd besloten te stoppen met voetballen. Het werd hem fysiek te zwaar.

 

FC Rijnvogels: Mini’s en Kabouters vliegen weer

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Het is een waarheid als een koe. Diverse verenigingen leren de jongste jeugd al hoe leuk, gezellig en sociaal voetballen is. Al die voetbalclubs hebben de toekomst al in het vizier. Bij FC Rijnvogels zijn de allerjongsten al aan het werk gezet. Dat gebeurde heel  ontspannen, onder een stralende zonnetje. Wilma, Remco, Jesper, Maarten en Pieter maakten er een feestelijke training van voor de jongens en meisjes. Ze stonden te trappelen van enthousiasme. Er werd gezongen voor de jarige Milou, die trakteerde op fris fruit. Voor haar had de Damesafdeling voor een leuk presentje gezorgd. Aangesproken door dit aanstekelijke avontuur? Bij FC Rijnvogels zijn de kids elke zaterdagmiddag om 12.30 uur welkom.

Op de 1ste training van de Mini’s en Kabouters van FC Rijnvogels trakteerde de jarige Milou; zelf kreeg ze een leuk presentje.

Uitdagende uitnodiging van voorzitter FC Oegstgeest Pepijn Hentenaar

‘Het bestuur roept iedereen op om mee te denken om het vrouwenvoetbal op een hoger plan te brengen.’ Deze vet afgedrukte uitnodiging werd geappt, gemaild en ook nog eens op de website van FC Oegstgeest verspreid. De uitnodiging is van harte en de bijeenkomst belangrijk. Voorzitter Pepijn Hentenaar is duidelijk: op woensdag 11 oktober wil hij van 19.00 tot (max) 21.00 uur brainstormen over: ‘Hoe kunnen wij het vrouwenvoetbal van de club naar een hoger plan tillen? Pepijn kijkt uit naar de inbreng van iedereen. Ook verwacht hij betrokkenheid van de leden. Kortom, samenwerken en samen bouwen aan een sterke toekomst voor het vrouwenvoetbal van FC Oegstgeest.

Pepijn Hentenaar, vorzitter FC Oegstgeest: ‘Samen de schouders onder het vrouwenvoetbal zetten.’

Tot ziens op zondag 1 oktober bij DoCoS

Het Haring & Wittebrood Jeugdvoetbaltoernooi is een niet meer weg te denken evenement tijdens de Herdenking en Viering van Leidens Ontzet. Zondag van 09.45 tot 17.00 uur vindt dit sportieve gebeuren plaats bij gastheer DoCoS, Haagse Schouwweg. Met in de pauze een  wervelende voetbalshow door PannaKnockOut, met een demonstratie van panna’s.

Een spectaculair onderdeel van het Jeugdvoetbaltoernooi is de voetbalshow van PannaKnockOut.

‘Goed Ontzet’ voor iedere Leidenaar en iedereen van buiten de stad

Note redactie: gezien de cijfers uit het verleden van onze volgers heeft onze redactie besloten dinsdag 3 oktober vrijaf te nemen (en wil je toch op LAV kijken: terug bladeren kan altijd, b.v. middels het ‘bombardement’ aan verslagen op zondag en maandag. En woensdag 4 oktober gaan we gewoon weer verder…

Must Read