zaterdag, april 20, 2024
HomeRedactioneelLopend vuurtjeLopend Vuurtje, aflevering 6 (8-15 september)

Lopend Vuurtje, aflevering 6 (8-15 september)

-

De maand augustus zit erop, september is alweer half op streek, met alle voorbereidingen op een kakelverse competitie, oefenwedstrijden en bekerontmoetingen van dien. In september begint het om het ‘echie’. Iedereen staat op scherp. Een heel nieuw seizoen wekelijks Lopend Vuurtje. De afgelopen weken is er proef gedraaid en hopelijk de juiste vorm van berichtgeving gevonden. Zo niet, zal er bijgestuurd worden. Laat gerust je mening weten, spaar ons je kritiek niet. LeidenAmateurVoetbal blijft de websites van ‘onze’ clubs uitpluizen, X (voorheen Twitter) op de voet volgen en Facebook dagelijks raadplegen. Lopend Vuurtje is de ‘liefdesbaby’ van LeidenAmateurVoetbal. Mis je iets in Lopend Vuurtje? Laat het weten. Heb jij een voor alle lezers belangrijk sportief, grappig of anderszins feit mee te delen? Aarzel niet, stuur een e-mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl, met als het kan een foto, en met je telefoonnummer. Je krijgt altijd een reactie.

Aflevering 6 – seizoen 2023-2024 – 15 t/m 21 september

Gerard van der Hoeven zet twee kanjers in de zon

Hij is welbespraakt en heeft een gouden pen. Gerard van der Hoeven van SJZ, ooit zelf een begenadigd voetballer die tot op de dag van vandaag Sint Jan Zoeterwoude trouw is. Onder het alles zeggende pseudoniem HO-EVEN strooit Gerard uitbundige lofzang over zijn club, alsof het pepernoten zijn. Ook zijn er momenten dat hij verdrietige mededelingen moet doen, die hij zo verpakt dat er veel positiefs uit te halen valt. Zoals nu. De club, dus ook Gerard moet een afscheidsstukje schrijven over een coryfee die node afscheid neemt. Om te voorkomen dat ook de LAV-reporter tegen tranen moet vechten, krijgt Gerard hier alle ruimte. Er is ook zonnig nieuws over een cyclist, die verrassende prestaties levert op de fiets met dunne tubes. Gerard gaat los over Mirelle Zwetsloot (sniksnik) en Ben Versteegen (‘Jaaaah, als een speer over de finish’).

Met dank aan Mirelle’.

SJZ is nog een van de weinige voetbalverenigingen in de hele regio die wekelijks een papieren versie van het clubblad uitbrengt. Daar zorgt een heel team voor en die vrouwen en mannen doen dat al jaren. Vanwege een verhuizing naar buiten Zoeterwoude is Mirelle Zwetsloot nu gestopt. Ze heeft 13 jaar meegewerkt aan het innemen en verwerken van de kopij, zodat die op maandagmorgen drukklaar is. Mirelle zegt zelf met veel plezier terug te kijken op de werkzaamheden voor het clubblad. ‘Ik ben begonnen toen Frans Zandbergen nog actief was bij SJZ. Soms kreeg ik wel kromme tenen van het werken in Word, omdat Word nooit deed wat ik wilde. Alle kopij verwerken, soms hier en daar wat aanpassen of toevoegen voor de digibeten… Fie, Jan, Will en Clemens waren regelmatig mijn SJZ-collega’s. Vooral Jan wilde nogal eens op het laatste moment wat aanpassen. Ik deed het altijd met plezier. Ik vind SJZ echt een mooie club met fijne mensen om mee te werken. Ik wens de club uiteraard veel succes.’ SJZ dankt Mirelle voor haar jarenlange trouwe inzet. Het clubblad van 20 september 2010 was haar eerste klus voor SJZ. We zijn nu 13 jaar en circa 500 clubbladen verder… De grote vraag is wie haar plaats wil innemen om te voorkomen dat een te kleine groep vrijwilligers te veel moet regelen. Kom eens op maandagavond (vanaf 7 uur) naar het clubhuis en oriënteer je.’

Vrijwilliger Ben Versteegen 20x de wereld rond.

‘Zoveel maal de wereld rond? Zulke verre uitwedstrijden heeft SJZ toch niet? Klopt! Ben Versteegen draait bardienst bij SJZ en is tevens een zeer fervent fietser. Onlangs heeft de redactie van het maandblad van buurthuis De Weipoort Ben gevraagd hoeveel kilometers hij heeft gefietst. Nou dat heeft Ben globaal op een rijtje gezet en daarbij kwam hij uit op 20 (ja, je leest het goed: twintig) keer de wereld rond. Is dat niet wat veel? Nee! Al 35 jaar lang fietst Ben naar zijn werk, dat is 7500 km per jaar. Wielrennen is zijn grote passie. Hij heeft ontelbare routes gereden en die kent hij dan ook nog eens uit zijn hoofd. Dat Ben ook echt hard kan fietsen, bewijst zijn Zoeterwoudse erelijst. Hij stond op het podium van de Ronde van Zoeterwoude, werd kampioen veldrijden, zegevierde in Knakenraces en was actief bij het Zoeterwoudse kampioenschap dat bestond uit 3 onderdelen. Hij behoorde tot de winnende formatie van de ploegentijdrit en reed ritten in binnen- en buitenland. Dat Ben jarenlang deel uitmaakte van Wielercomité Zoeterwoude zal niemand verbazen. En zo iemand is dus actief bij SJZ. Ik heb het niet gevraagd, maar ik weet zeker, dat Ben vanuit de Weipoort op de fiets naar sportpark Haasbroek blijft komen…’

Ben Versteegen op het hoofdveld van SJZ

FC Rijnland – 1997-1998 – kampioen 5e klasse KNVB

Op de kop af 25 jaar geleden werd FC Rijnland met voorsprong kampioen in de 5e klasse KNVB. Daar werd Lopend Vuurtje op attent gemaakt, met het verzoek de kampioenen nog eens voor het voetlicht te brengen. ‘Daar zaten zulke geweldige knapen bij,’ werd erbij verteld, ‘hun namen mogen de revue best weer eens passeren.’ Staand vlnr: Ad van Kaam, Peter Slingerland, Wim Ouwehand, Aad Benning, Farouk, Bert-Jan de Ridder, Ronald Mink, Robert Dros, Sjaak Kamphues, Martijn Storsbergen, Wim Pikaar, Piet van Hal, Ton Brakhoven, Karel de Wolf, Renzo Candido, Bram Bronsgeest; gehurkt vlnr: André Zonneveld, Henk Scheepmaker, Zivco Vucovic, Marcel Schouten, Marcel Gubler, Anrico v/d Hoed, Marco Kamphues, Danny Minnema. Wat een prachtige, hechte groep, de droom van iedere trainer. Machtig dat er zoveel vriendschappen zijn gesmeed. Voor het leven. Het samengaan met vv Leiden en doorgaan onder Sporting Leiden bewijst dat fusieclubs wel degelijk succesvol kunnen zijn.

25 jaar geleden, wat een mooi moment en wat een namen die nog altijd tot de verbeelding spreken

ROAC en de verenigingsoptocht in Roelofarendsveen

Natuurlijk doet ROAC dit jaar ook weer mee met de verenigingsoptocht bij de Kermis in Roelofarendsveen, die op donderdag 21 september plaatsvindt. De optocht is een heel spektakel en vraagt een gedegen voorbereiding. Dat kun je de club wel toevertrouwen.

  • Van de voetballeden loopt alle jeugd mee t/m JO-14
  • Geen training voor wie op deze dag trainen
  • De leiders zorgen voor ROAC kleding
  • De leiders zelf trekken ook een ROAC (wind) jack aan
  • Alle jeugdleden ontvangen 2 vrijkaartjes per persoon voor de kermis
  • Zorg dat je om 18.45 bij de Westmeerlaan bent
  • Lees meer op de website

Wie van optochten en kermis houdt, komt – zeker 21 september – naar Roelofarendsveen

Alcoholverbod in sportkantines? Wat een betutteling!

Het is alweer enige tijd terug dat staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, een balletje opwierp om een alcoholverbod in sportkantines in te voeren. Daarvoor moet het Preventieakkoord uitgebreid worden. Daarin staat hoe overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik kan worden tegen gegaan. Op zichzelf een goed idee. Maar geen biertje meer in de sportkantine stuitte op hevig verzet. ‘Betutteling’ werd er geroepen. Afijn, hevige tegenstand. Men vindt zo’n besluit ‘veel te ver’ gaan, het woord ‘drooglegging’ viel. Vanuit het Kabinet kreeg de staatssecretaris ook op zijn falie, met de woorden: ‘Een biertje in de sportkantine hoort er gewoon bij.’ De algemene mening: ‘Als je na een wedstrijd calorieën hebt verbrand, mogen daar best een paar glaasjes bier tegenover staan.’ En zo is het maar net. Het onderwerp is van de lijst afgevoerd en Van Ooijen verlaat de politiek. Kan hij ergens anders gaan betuttelen.

Als het aan staatssecretaris Maarten van Ooijen had gelegen zou bier in sportkantines verdwijnen

Van Wees steekt bestuur en zaterdagstaf in het nieuw

Onder de kop ‘Van Wees schenkt presentatiekleding’, laat Voorschoten ’97 enthousiast weten dat Van Wees Herenmode het bestuur en de staf van de zaterdagselectie in het nieuw heeft gestoken. Kijk ze eens zitten, trots op deze eenduidige presentatie. Terecht trots. Een sportieve spijkerbroek, wit overhemd en colbert beide voorzien van V97 logo. Dit ensemble wordt gedragen tijdens officiële wedstrijden van de  zaterdagselectie. Dat iedereen van Voorschoten ’97 blij is met deze hoogstaande en sportieve uitstraling, is zeker. Het tekent de al jaren uitstekende samenwerking van de club met Van Wees Herenmode, van wie sinds kort aan de overzijde van veld 1 ook een bord langs het terras hangt.

Uniform, eenduidig, magnifique. Zo wordt bij Voorschoten ’97 op zaterdag bij officiële wedstrijden naar buiten getreden. Met dank aan Van Wees Herenmode

Hergebruik van clubkleding

Dit wervend affiche hangt her en der bij RCL in sportpark De Bloemerd. Hier wordt een goed idee onder de aandacht gebracht. Kleding te klein? Kleding te groot? Gestopt met voetballen? Wanneer shirts, broekjes en kousen voor anderen nog bruikbaar zijn, lever ze in, je kunt een ander er een groot plezier mee doen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de rood/witte club van Leiderdorp. Iedere vereniging kan deze actie oppakken. Recycling op zijn best en lekker goedkoop voor de nieuwe gebruiker.

DoCoS: Sponsorloterij ’23 met winnaar Jos Pijnacker

De DoCoS-sponsorcommissie organiseerde voor de zomer ’23 DE LOTERIJ, waarbij diverse prijzen gewonnen zijn. Met plezier licht de sponsorcommissie een van de gelukkigen uit: Jos Pijnacker. Hij had meerdere loten gekocht en wat bleek… Jos had twee plafondplaten gewonnen.

Wat is een plafondplaat (Club van 100)? Bij DoCoS kun je voor een sponsoring van € 100 per jaar een plafondplaat in de kantine laten bedrukken, met bij voorbeeld je (bedrijfs) naam.

Welke bedrukking kiest Jos? Jos nam contact op met de sponsorcommissie en vertelde beide plafondplaten met een ‘goed doel’ te laten bedrukken. De sponsorcommissieleden werden er stil van, vinden dit een mooi gebaar. Namens Jos is er nu in de kantine van DoCoS aandacht voor 2 belangrijke doelen: Sanquin bloedvoorziening (bloedbank) en KWF Kankerbestrijding. Iedereen kan deze doelen steunen, ga naar: www.kanker.nl en www.sanquin.nl/redlevens

Wat een geweldig idee en uitstekende geste van Jos Pijnacker, een van de gelukkigen van ’23 De Loterij van DoCoS

Voetbalschoenen voor vluchtelingen

‘Wij zoeken voetbalschoenen in kleine en grote maat,’ dat zegt Henk Harens op de website van Foreholte. Henk geeft op vrijdag voetbaltraining aan statushouders in Oegstgeest. Vooral aa kleinere maten is behoefte. Alle voetbalschoenen kunnen op zaterdagmorgen ingeleverd worden bij ‘Winkeltje in de kantine van Foreholte. ‘Voetballende vluchtelingen zijn er dolblij mee,’ aldus Henk. Meer hierover op foreholte.nl

Trainer Henk Harens van Foreholte wil alle voetballende vluchtelingen voetbalschoenen geven. Help hem!

 

ASC: Cursus Assistent Scheidsrechter groot succes

In goed anderhalf uur heeft Champions League Assistent Scheidsrechter Johan Balder het belangrijkste uitgelegd voor clubassistenten. Dat staat te lezen op de ASC-website. ‘Gewoon over de lijn (in/uit) over het doelgebied en waar je als Assistent Scheidsrechter loopt.’ Die uitleg tijdens een korte cursus was nodig, want het grootste deel van de aanwezige geïnteresseerden had nog nooit gevlagd. Deze instructieavond – de 4e op rij alweer – was bedoeld juist voor een eerste kennismaking en steuntje naar een debuut langs de lijn als Assistent van de Scheidsrechter. Een aantal onderwerpen werd besproken: je taken, wisselbeleid, vlag signalen, positie kiezen, samenwerking met de scheidsrechter, lijnbewaking en voorbereiding wedstrijd. Alles met elkaar: een uitstekende avond onder leiding van Johan Balder en Vincent Konings, namens arbritageonline.nl

Nog even en dan staat de kermis weer voor de deur. Natuurlijk is voetbal het leukste wat er is, maar één keer per jaar is het kermis in de Veen en staat voetbal even op de 2e plaats, ook bij EMM’21

Schrijf je in voor TiquiTaca trainingen

Ook in het nieuwe seizoen verzorgt TiquiTaca weer techniektrainingen op de velden van ASC. De trainingen vinden plaats op vrijdagmiddag en zijn toegankelijk voor enthousiaste jongens en meiden van 6 t/m 13 jaar. Het zijn kwalitatief goede en uitdagende voetbaltrainingen met veel aandacht voor technische vaardigheden. De cursus van 10 sessies start op vrijdag 22 september. Er wordt meet kleine groepjes aan de slag gegaan om vaardigheden te verbeteren. De sessies duren 60 minuten. Er is plaats voor een beperkt aantal spelers/speelsters. De trainingstijden zijn van 16.00-17.00 en van 17.15-18.15. groepsindeling zal op leeftijd en voetbalniveau plaatsvinden, aan verzoeken om vrienden/vriendinnetjes bij elkaar te plaatsen wordt waar mogelijk voldaan. De kosten van de cursus van 10 lessen bedragen € 125,00, inclusief TiquiTaca voetbalshirt.

Verkuylen sluit sponsorcontract met UVS

De sponsorcommissie van UVS is verheugd om aan te kondigen dat Technisch Installatieburo Verkuylen bv zich heeft verbonden aan UVS.  Jaren geleden waren Sjaak en Jan Verkuijlen met hun bedrijf een niet weg te denken sponsor van de blauw/witten. De onderneming heeft alle vertrouwen in de nieuwe organisatie bij UVS en hoopt dat de kikkerpolderbewoners de weg terug omhoog weten te vinden. Het contract is voor 3 jaar aangegaan. In die periode moeten stappen voorwaarts worden gemaakt. Hans Verkuijlen: ‘Mooi zou het zijn wanneer bedrijven die net als wij in het verleden sponsor waren, zich geroepen voelen om bij te dragen UVS naar de top terug te brengen.’

Hans Verkuijlen tekent onder toeziend oog van Sjaak Verkuijlen (uiterst rechts), Kevin Beerenfenger (uiterst links) en Lucas Riethoven (voorzitter a.i.) het contract
Pim Sloos (voorzitter Jeugdbestuur, tevens lid van de UVS-bouwcommissie) overhandigt bloemen aan Hans (links) en Sjaak Verkuijlen

Aanstaande maandag belactie LV Roodenburg

Geld inzamelen voor de jeugd en het onderhoud van het sportcomplex. Dat zijn de doelen die Roodenburg wil halen met de belactie van maandag 18 september, in samenwerking met de VriendenLoterij. Op die dag kun je tussen 18.30 en 22.00 uur een telefoontje verwachten van een van de vrijwilligers van Roodenburg. Hij/zij doet een oproep mee te spelen in de VriendenLoterij voor Roodenburg. Minimaal 40% van de inleg van elk lot komt ten goede aan Roodenburg. Bij de VriendenLoterij is het alle dagen prijs. Uit de maandelijkse trekking wordt elk uur een winnaar bekend van € 1000,00, elke dag gaat er € 10.000,00 uit, elke week € 100.000,00 en iedere maand zelfs € 1 MILJOEN iedere maandtrekking maak je kans op prachtige prijzen, zoals stedentrips, luxe cadeaubonnen en keuzeprijzen. Als deelnemer in de VriendenLoterij ontvang je een VIP-kaart, daarmee heb je onder meer gratis toegang bij ruim 135 musea en ontvang je 50% korting bij musicals, dierenparken, films en andere uitjes. Wil je niet gebeld worden? Stuur dan een mail naar administratie@lvroodenburg.nl

 

Must Read