maandag, december 4, 2023
HomeRedactioneelLopend vuurtjeLopend Vuurtje, aflevering 7, 15- 22 september

Lopend Vuurtje, aflevering 7, 15- 22 september

-

De maand augustus zit erop, september is alweer een eind op streek, met alle voorbereidingen op een kakelverse competitie, oefenwedstrijden en bekerontmoetingen van dien. Binnen enkele dagen begint het om het ‘echie’. Iedereen staat op scherp. Een heel nieuw seizoen wekelijks Lopend Vuurtje. De afgelopen weken is er proef gedraaid en hopelijk de juiste vorm van berichtgeving gevonden. Zo niet, zal er bijgestuurd worden. Laat gerust je mening weten, spaar ons je kritiek niet. LeidenAmateurVoetbal blijft de websites van ‘onze’ clubs uitpluizen, X (voorheen Twitter) op de voet volgen en Facebook dagelijks raadplegen. Lopend Vuurtje is de ‘liefdesbaby’ van LeidenAmateurVoetbal. Mis je iets in Lopend Vuurtje? Laat het weten. Heb jij een voor alle lezers belangrijk sportief, grappig of anderszins feit mee te delen? Aarzel niet, stuur een e-mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl, met als het kan een foto, én met je telefoonnummer. Je krijgt altijd een reactie.

Aflevering 7 – seizoen 2023-2024 – 15-22 september

Dammes van der Poel, beste doelman seizoen 2022-2023

Voor het duel FC Rijnvogels tegen rkav Volendam (1-1) ontving Dammes van der Ploeg uit handen van Remco Mentink (LAV) twee prijzen. Een terechte beloning voor Dammes’ verdiensten in het seizoen 2022-2023 bij ROAC. De goalie werd nummer één in het Spelersklassement van LeidenAmateurVoetbal, speelde zich daarmee zo in de kijker dat FC Rijnvogels hem inlijfde (alle andere prijzen werden eerder al aan toppers uitgereikt). De sympathieke doelman maakt stevige stappen in zijn carrière. Van der Poel bleek ingenomen met de trofee (‘Die krijgt een ereplaats’) en de P1 Travel Card, die korting geeft op een vliegreis (‘Dat komt goed uit, binnenkort ga ik een thuiswedstrijd van Liverpool bekijken’).

Een mooi moment. Succesdoelman Dammes van der Poel neemt zijn dik verdiende prijzen in ontvangst. Met de felicitaties van LAV’s Remco Mentink.

Stagelopen is mogelijk bij Stompwijk ‘92

Stompwijk ’92 is een door SBB erkend leerbedrijf voor de opleiding Sport en Bewegen. SBB staat voor Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Hierdoor kan de club stageplaatsen aanbieden voor deze opleidingen die worden gegeven op verschillende scholen in de regio. Stompwijk ’92 is altijd op zoek naar aanstormende talenten die het leuk vinden om te sporten en veel willen leren binnen de vereniging. De club biedt stages aan voor de opleiding Medewerker Sport en Recreatie (niveau 2) en Sport- en Bewegingsleider (niveau 3). Stagelopen bij Stompwijk ’92 betekent dat je denkt in kansen en mogelijkheden, je kunt jouw eigen tactiek uitvoeren en je speelt iedere dag een andere wedstrijd. Contactpersonen: Sabrina Rodewijk en Mandy Pupping – stagelopen@stompwijk92.nl.

Voormalig voetballer/trainer Jan Wansink biljartkampioen

Hij glom van oor tot oor toen Jean Marc van Steenbergen twee glimmende bekers overhandigde aan de Roodenburg-biljartkampioen Jan Wansink. Wansink is een bekende naam in de voetbalwereld. Hij voetbalde bij diverse clubs en trainde de selecties van onder meer VNA en Lugdunum. Ouder, wijzer en nog lang niet strammer houdt hij zijn conditie met biljarten op peil. Met succes. In de spannende finalepartij tegen Jan van der Reijden trok Jan met een moyenne van 1.15 aan het langste eind. In de Roodenburg-kantine noemden kenners hem ‘de Leidse Raymond Ceulemans’. Dat vond hijzelf – bescheiden als Jan is – ‘een beetje overdreven’. Terwijl Wansink zorgvuldig aan het krijten was, gaf Roodenburg tijdens een buurtfeest bij speeltuinvereniging de Maredijk, een Capoeira demonstratie. Capoeira? Capoeira is een spel, vaak omschreven als een Braziliaanse vecht-dans. Het spel is een uitwisseling van aanvals- en verdedigingstechnieken op muziek, waarbij de ‘verdedigende’ partij laag gebukte, ontwijkende bewegingen maakt. Capoeira ziet eruit als een combinatie van vele acrobatische bewegingen en draaitrappen. (Bron Wikipedia)

Jean Marc van Steenbergen, kantinebeheerder van Roodenburg, overhandigt twee bekers aan Jan Wansink, de biljartkampioen van Noord. De grote beker is de Wisselbeker, de kleinere, maar niet minder glimmende beker staat in de prijzenkast van de winnaar.

Opnames BNN/VARA bij ASC

Afgelopen woensdagavond heeft BNN/VARA opnames gemaakt in de kleedkamer (interviews) en op het trainingsveld (actie) van het A.S.C. team Zondag 4. Het initiatief voor de opnames komt van de spelers van Zondg 4. In samenwerking met BNN/VARA heeft dit team toegezegd mee te willen doen aan een nieuwe 4-delige serie met als thema ‘dickpics’. Dit is natuurlijk geen alledaags onderwerp, zo laat A.S.C. op de website weten – en daarom is A.S.C. met BNN/VARA en met Zondag 4 in gesprek geweest over de opzet van het programma. Na de toelichting gelooft A.S.C. dat de publieke omroepzender een zorgvuldige insteek combineert met een format dat jongeren aanspreekt. Een programma dat hopelijk door bewustzijn te creëren kan bijdragen aan een meer veilige maatschappij. Desalniettemin benadrukt A.S.C. geen rol speelt in het programma, maar slechts de opnamelocatie beschikbaar stelt.

Kersverse SJZ-trainer Kevin Bos gaat minimaal voor periodetitel

De sterren staan gunstig voor SJZ. Na een intensieve voorbereiding op het seizoen 2023-2024 zijn de groen/witten onder de nieuwe trainer Kevin Bos als poulewinnaar Districtsbekerwedstrijden geëindigd. Ook de oefenwedstrijden werden winnend afgesloten. Hoewel de indeling van de 4e klasse, met Roodenburg, FC Oegstgeest, Meerburg en MMO, best pittig is, heeft Bos, ‘een kind van SJZ’, er alle vertrouwen in. Hij heeft genoten van de wijze waarop zijn mannen het vijandelijke doel wisten te vinden: ‘Doelpunten kwamen tot stand na prima en vlot lopende aanvallen.’ De Bos’ Brigade kijkt uit naar de derby’s, met tegen Meerburg als de uitschieters. Aan ambities en stippen-aan- de- horizon ontbreekt het Bos niet: ‘Dit seizoen een prijs pakken, minimaal een periodetitel, en in 2025 derdeklasser.’ Op de gretigheid van zijn pupillen kan Bos bouwen. Met name op de nieuwelingen in de selectie: Caleb van der Helm, Deyon Hira, Jay Loomans, Kars Onderwater, Renzo Verhagen, Thomas Warmerdam. Aan concurrentie is evenmin gebrek. Een prachtige uitspraak van de trainer uit zijn tijd bij TAVV: ‘Je moet nooit bang zijn keuzes te maken die een ander niet zal begrijpen.’ Had Cruijff gezegd kunnen hebben.

Kevin Bos (34 jaar, vader van twee jonge kinderen) volgt zijn stagebegeleider Arie van Duijn op als hoofdtrainer van SJZ. Voorzitter Tom van der Meer: ‘Het is een voordeel dat Kevin de club door en door kent.’

Voorschoten ’97: Wat een strak plan van Hans Wesselman

Hans Wessselman, het ‘geweten’ van Voorschoten ’97, voorzitter van de Scheidsrechters, is een vaste bezoeker van Vlaggetjesdag in Scheveningen. Daar wandelend en genietend van de zilte lekkernij bedacht hij: ‘Vlaggetjesdag, Vlaggetjesavond. De club heeft vlaggers/vlaggenisten nodig, broodnodig. Inmiddels opgewaardeerd tot Assistent Scheidsrechter, zo belangrijk zijn ze.’ Het resultaat van zijn denken, werd doen! Aanstaande dinsdag, 26 september, is het Vlaggetjesavond bij de club. Hans: ‘Zodra er vanaf de 013 op een heel veld wordt gevoetbald, is vlaggen een van de vrijwilligerstaken die door ouders en jeugdspelers wordt uitgevoerd.’ Bij Voorschoten ’97 zijn er veel ouders en spelers/speelsters die willen vlaggen. Ze willen wel weten wat er van hen als assistent van de man-in-het-zwart wordt verwacht. Vandaar deze Vlaggetjesavond. De bijeenkomst vindt plaats in de Business Club, inloop (met koffie, thee en een stevige hand) vanaf 19.45, aanvang 20.00, einde 21.15. Aanmelden per e-mail: scheidsrechters@voorschoten97.nl.

Hans Wesselman spreekt uit ervaring: ‘Vlaggen is een belangrijke vrijwilligerstaak. Je bent immers Assistent Scheidsrechter. Wie weet vind je het zo leuk om vervolgens zelf scheidsrechter te worden.’

Meerburg: Het fotovakwerk van Mike van Bemmelen

Het moet maar eens duidelijk worden gezegd: de makers van voetbalverslagen, voor- en nabeschouwingen en interviews doen uitstekend ‘werk’. Vakmanschap. Maar wie worden vaak niet genoemd, soms zelfs totaal vergeten? De fotograaf. Ook hij/zij is 90 minuten (of meer) in touw om de beste foto te schieten. Op de website van Meerburg doen ze daar iets aan. Aan Zoeterwoude/Rijndijk is het een traditie om elk jaar het 1ste vrouwenelftal op de plaat te zetten. ‘Man en paard’ worden genoemd, dus ook de fotograaf. Dat is – ook traditie – Mike van Bemmelen, een topman op zijn gebied. De bezoekers van de Meerburgsite krijgen nu een voorproefje te zien, straks nog meer vakwerk, foto’s gemaakt op de plek waar het allemaal gebeurt: het hoofdveld.

                                       Een magnifique foto van Mike van Bemmelen, een feest voor het oog.

vv Koudekerk: Kleurige en fleurige ‘promotie’ van secretaris Ton

Het stond niet op de agenda van de onlangs gehouden Algemene Ledenvergadering van vv Koudekerk. Het moest geheim blijven. Er heerste een zekere gezonde spanning, men voelde dat er iets te gebeuren stond. Niet bij secretaris Ton Nieuwpoort, die heeft het vanuit zijn functie als druk genoeg. Hij veerde op toen er een extra vergaderpunt werd aangedragen. ‘Promotie’. Krijg nou wat, het seizoen is nog niet eens van start gegaan. De secretaris moest achter de tafel vandaan komen. De leden stonden applaudisserend op, een prachtig boeket bloemen werd overhandigd en Ton stond er enigszins verbaasd bij te kijken. Ton werd gepromoveerd van Lid van Verdienste tot Erelid. Daar houdt een nuchter mens het niet droog bij. Op een later tijdstip wordt de huldiging nog eens dunnetjes overgedaan. Dat kan met een gerust hart aan de vereniging worden overgelaten. Zeker waar het Ton betreft. Wat heeft hij veel voor de vereniging betekent.

Ton Nieuwpoort, de scheidend secretaris van vv Koudekerk, enigszins ontdaan voor de waardering die hij ontving.


EMM ‘21 – Even niet voetballen

Met instemming van het bestuur stond het voetbal deze week op een laag pitje, niet alleen bij EMM ‘21. Week 38 van dit jaar stond weer in het teken van talrijke evenementen, waar alles voor opzij gezet mag en moet worden. Zaterdag 23/9 kan er nog een hele dag genoten worden van onder meer het Bloemencorso (met een eigen kar van de club), van het Tonknuppelen, Tobbetjessteken en om 23.00 uur van een Vuurwerkspektakel. Vanaf maandag wordt het weer serieus. Trainen en voorbereiden om het overvolle voetbalweekend.

 

Spetterende viering van jubileum

Zaterdag 30 september bij vv Meerburg: Springkussens, stormbaan, suikerspinnen en op het buitenterras van de kantine: een heus foodcourt. Sportief hoogtepunt: Meerburg 1-Teylingen 1, een krakerrrr. Iedereen zal het weten dat vv Meerburg in september 1928 is opgericht. De Rijndijk Zoeterwoude-club trekt alle registers open om een groot feestelijk evenement van te maken. Vanaf 17.00 uur is het entertainment wat de klok slaat. Eerst met het optreden van Randy Blommaert, de in Zeeland geboren en in Leiden wonende zanger. Wat een gouden greep. Randy bestormt de hitlijsten met zijn ‘Senor por favor’(Mag ik je dochter even lenen?) en vanaf 19.00 uur komt feestband Joost-Mag-Het-Weten de feestvreugde verheugen. Dat belooft veel. De band zingt, speelt en danst van heb-ik-jou-daar. Golden Earring (Radar Love), Doe Maar (Als de bom valt), Vader Abraham (In het kleine café aan de haven), Marco Schuitemaker (De Engelbewaarder) en nog veel staat op het repertoire van Joost en zijn kornuiten. ‘

‘Good old’ Wim Boting terug bij Voorschoten ’97 zondag

Zondag zit verzorger Wim Boting weer in of naast de de dug-out van Voorschoten ’97. De Leidenaar is weer terug op het oude nest, zoals teammanager Donovan Ton het verwoordt. Op donderdagavond en de uitwedstrijden op zondag laat hij zijn handen weer kundig wapperen. Aanstaande zondag tegen DSS is Boting voor het eerst dit seizoen van de partij. De trainers Denis Luhulima en Jeffrey van Veen brengen na het stoppen van ervaren manschappen (o.m. Bennie Hogewoning, Timo van Aken, Hamid Sarmastzada) een fitte, piepjonge ploeg binnen de lijnen, die op dinsdag en zondag worden verzorgd door Linde Wiegeraad. Doorstromers uit de jeugd zijn onder anderen Rob en Chris van der Berg, Robin de Vries en Noa van Velsen. Vanuit 4 komen Casper Koreman en Luca Vlasblom. Tijmen Mulder gaat nog een jaar door, terwijl Jesse Vijlbrief na een halfjaar studie in Madrid.

Wim Boting, verzorger op donderdag en bij uitwedstrijden op zondag.
Linde Wiegeraad is aanwezig op dinsdag en op zondag bij thuiswedstrijden.

Dennis van Gent van Foreholte: een echte kampioen

Ze kunnen nauwelijks genoeg voor het voetlicht gebracht worden, de vrijwilligers. Naarmate verenigingen groeien en er meer wordt bewogen, zijn er ook steeds mensen van jong tot ouder nodig, om de organisatie van de uitbreidende clubs gladjes te laten verlopen. Dennis van Gent is zo’n man, die zich vrijwillig en niet vrijblijvend inzet. Hij werd door ‘de vliegende reporter’ van Foreholte Erwin van der Linden voor de rubriek ‘De Echte Kampioenen van Foreholte’ geïnterviewd. Een paar interessante brokken uit het lange gesprek.
Wie is Dennis van Gent? Hij is 43 jaar, geboren en getogen in Voorhout, een ‘dwarsligger’, 17 jaar getrouwd met Leonie, vader van 3 kinderen, van wie Julian (13 jaar – JO14-2) en Tobias (7 jaar – JO8-1) bij Foreholte spelen.
Verder vertelt Dennis, dat hij al 31 jaar lid is van Muziekvereniging St. Cecilia is en de trombone bespeelt, ook is hij muzikant in de pretband De Mexicano’s.
Met welk werk verdient Dennis de boterham? Sinds een paar jaar runt hij zijn eigen bedrijf, van Gent Ongediertebestrijding (van wespen tot muizen en ratten).
Wat doet Dennis bij en voor Foreholte? Zijn zonen aanmoedigen, natuurlijk. Verder is hij leeftijdscoördinator JO8.
Waarom is Dennis vrijwilliger? Commentaar geven is zo makkelijk. Dennis wil daadwerkelijk is doen binnen de grote groep van vrijwilligers. Zijn steentje bijdragen.

Dennis van Gent (Foreholte) wil z’n steentje bijdragen, vrijwillig, niet vrijblijvend.

DoCoS: Haring & Wittebrood Jeugdvoetbaltoernooi

Voor de 33ste keer wordt er in het kader van de viering van Leidens Ontzet geknald. Op zondag 1 oktober organiseert DoCoS weer het Haring & Wittebrood Jeugdvoetbaltoernooi voor de JO13 jeugdselectieteams. Het toernooi wordt gespeeld op de DoCoS voetbalvelden aan de Haagse Schouwweg. Bezoekers en deelnemende spelers uit het hele land maken hierdoor kennis met Leiden en de geschiedenis van Leidens Ontzet. Het toernooi begint om 09.45 uur; de prijsuitreiking door sportwethouder Fleur Spijker vindt rond 17.00 uur plaats.
De jeugd van onder meer Excelsior, FC Oegstgeest, ARC, Lisse, Quick, Wilhelmus, RCL, UVS en natuurlijk gastheer DoCoS (200 voetballers in totaal) strijden om de felbegeerde bokaal. Een bataljon vrijwilligers zorgt ervoor dat iedereen letterlijk aan zijn trekken komt. De voetballers worden onthaald op een smakelijke lunch. In de pauze is er een wervelende voetbalshow door PannaKnockOut, met een demonstratie van panna’s. Voor de vele liefhebbers van een gevarieerd voetbalprogramma wordt 1 oktober een heerlijke zondag.

Op meer en meer sportcomplexen wordt er niet meer gerookt. Een gezonde ontwikkeling. Op de foto zit de laatste roker van voetbalclub?  Wanneer stopt hij met roken?

Must Read