zondag, april 28, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseBenauwde zege FC Rijnvogels (plus nababbel)

Benauwde zege FC Rijnvogels (plus nababbel)

-

Derde divisie A- Een oud cliché uit de onderste la halen zegt iets over een wedstrijd met twee gezichten. Dat was het ook tussen de Vogels en Staphorst. Als het eerste bedrijf met een 4-0 voorsprong voor de gastheren zou zijn afgerond zou er niets op aan te merken zijn geweest. Maar de goed opererende ploeg van trainer Dogan Corneille vergat de mooiste kansen in rendement te verzilveren. Nu was het bij half-time slechts 2-1 dat tevens de eindstand werd. Daarmee mocht de thuisclub uiteindelijk de handjes dichtknijpen want een 2-2 lag in de tweede helft meer voor de hand.

Dat de thuisclub ook zonder gele kaarten zoals in het openingsduel tegen ODIN ’59 een wedstrijd tot een goed einde kan brengen bleek ook nu weer. Arbiter Kaper leidde het duel soeverein. Wel ging het soms op het scherpst van de snede van beide kanten maar dat hoort bij een wedstrijd en werd niet door gele kaarten en doodfluiten ontsiert.

De thuisclub was in de eerste helft het beter voetballende team en dirigeerde de wedstrijd. Dat het na een kwartier de leiding nam was dan ook een logisch gevolg. De ijverige Vincent Noordam raakte de paal waarna Kasper Michel uiteindelijk een gaatje achter Anthony van Zaltbommel vond, 1-0. Met deze doelman is ook de beste man van het veld genoemd want hij keepte een dijk van een wedstrijd waardoor hij de schade voor zijn makkers beperkt hield.

Een zo’n redding was bijvoorbeeld toen Victor van Montfort zich knap vrij speelde maar de vuisten van de sluitpost trof. Een rustig schuivertje in de verre hoek was waarschijnlijk beter geweest. Staphorst trachtte het spel te verplaatsen met lange ballen over de vleugels maar kon de roodzwarte defensie niet ontwrichten.

De Vogels bleven de teugels in handen houden en een korte combinatie tussen Roy van Leeuwen en Tom Bijen betekende de 2-0 waarvan de immer zwoegende en zijn goaltje meepikkende Bijen de afmaker was. Een tegengoal leek niet in de maak totdat een verre pass de uitlopende doelman Pim van der Plas verraste vanwege een vreemd effect aan de bal. Hij tastte mis en voor Dalmen Schra was het een intikkertje in een verlaten doel, 2-1. Het bleek achteraf een moment waardoor de thuisclub even van de leg was.

Toch had direct na de pauze de marge verruimd kunnen en moeten worden maar Sieb Rutgers en Roy van Leeuwen lieten dit in kansrijke positie na. Toen kwam de ommekeer. De bezoekers gingen steeds meer in een beter resultaat geloven en namen geleidelijk aan het initiatief over. De vele wissels in het Katwijkse team kwamen het ritme ook bepaald niet ten goede. De dominantie van het eerste bedrijf was er niet meer. Het werd uiteindelijk een kwestie van overleven en de 2-1 voorsprong koesteren. Het piepte en kraakte in de Katwijkse afweerlinie maar zij hielden stand en hadden het geluk dat de het vizier van de Staphorst frontlinie niet op scherp stond want de mogelijkheden op 2-2 waren er wel degelijk en zou niet onverdiend zijn geweest. De moeizame zege werd uiteindelijk over de streep getrokken. Zo heeft de FC nog de volle buit achter de naam staan in thuiswedstrijden.

Scoreverloop. 16. Michel 1-0. 29. Bijen 2-0. 38. Schra 2-1.

FC Rijnvogels: Van der Plas, Van den Oever (53.Jansen) Schonenberg, Michel, Macrander, Bijen, Van Paasen (46. Mercera), Van Montfort, Van Leeuwen (75.De Jong), Rutgers (67. Ritgers), Noordam (67. Koster).

Beluister hier nog een vraaggesprek met doelpuntenmaker Kasper Michel. Er volgt ook nog een nabrander met Dogan Corneille en een uitgebreide fotoreportage via Jan van der Lubbe!

 

Piet van Kampen
Piet van Kampen
Verslaggeving, fotografie, interviews, FC Rijnvogels, sinds 2012 vast gezicht in redactieteam. Hem is nooit iets teveel, piet@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read