maandag, mei 20, 2024
HomeZaterdagDerde klasseKrakerrr van de week: FC Oegstgeest – Stompwijk’92

Krakerrr van de week: FC Oegstgeest – Stompwijk’92

-

FC Oegstgeest tankte het voorbije weekend zelfvertrouwen door AVV Alphen met 0-5 te kloppen en zo naar het linkerrijtje te klimmen. Aanstaande zaterdag ontvangt de formatie van coach Thymen Kruider het voor lijfsbehoud strijdende Stompwijk’92, dat na drie opeenvolgende zeges weer eens – tegen Blauw Zwart – onderuit ging (1-2). We kijken vooruit met Bas Brom (FC Oegstgeest) en Stompwijker Nick Ammerlaan in de Krakerrr van de Week. De keuze was weer moeilijk, maar alle clubs komen bij LAV aan de beurt. Tevens worden alle klassen elke week ruimschoots voorbeschouwd.

Voor de 20-jarige Brom is de komende opponent nog zo goed als een onbeschreven blad: ,,Ik weet alleen dat we dit seizoen na een lastige wedstrijd daar met 2-3 van ze hebben gewonnen. Meer niet. Ik was er toen nog niet bij. Vanaf vorig jaar maak ik deel uit van de selectie en in het begin heb ik voornamelijk in het tweede elftal gespeeld. Sinds de winterstop maak ik nu wel steeds minuten in het eerste. En dat bevalt me heel prima. Ik begin het steeds leuker te vinden, ook al omdat ik goed ben opgenomen binnen de groep. Met een aantal gasten heb ik echt een fijne band. Dat komt mede doordat na de wedstrijden veel spelers gezellig bij de club blijven. We hebben het sowieso met elkaar naar de zin. Het is dan ook mijn ambitie om me voor de komende jaren vast in de basis-elf te spelen. Voetbal is toch eigenlijk het leukste wat er is.”

En dat spelletje beoefent de rechtsbenige Brom al van jongs af aan: ,,Als klein ventje werd ik lid van UDO. Door de fusie werd dat natuurlijk FC Oegstgeest. In de jeugd speelde ik altijd als verdedigende middenvelder. Dat hield voor mij in: bal afpakken en dan een pass geven. Tegenwoordig sta ik links of rechts in de middenlinie en wordt er zowel verdedigend als aanvallend het een en ander van me verwacht. Dat betekent voor mij dus heel veel loopwerk, maar dat ligt mij wel. Ik kan de gehele wedstrijd wel heen en weer rennen. Ik geef altijd alles en probeer naast het afpakken van de bal ook in de omschakeling vooruit steeds meer mijn rol te pakken. Soms moet ik me aan de bal nog wat zekerder voelen. Dan kies ik te vaak voor een makkelijke oplossing.”

In het dagelijks leven is de geboren en getogen Oegstgeestenaar student aan de Hogeschool Leiden: ,,Ik studeer commerciële economie en zit in het vierde jaar. Ik ga dus afstuderen en weet nog niet wat ik hierna ga doen. Ik twijfel of ik ga werken of dat ik nog weer ga studeren. Misschien dat ik eerst nog een jaartje verder kijk.”

Voor wat zijn hobby betreft kijkt Brom met genoegen uit naar het restant van het seizoen: ,,Tot nu toe verloopt alles eigenlijk wel prima. Ons eerste doel was om ons op dit niveau te handhaven en voorlopig staan we keurig in de middenmoot. Als we definitief veilig zijn kunnen we verder zien wat haalbaar is. Na de twee weken vrijaf in februari was het voor ons zaak om de twee wedstrijden daarna te winnen. Met de 0-5 overwinning bij Alphen zijn we wat dat betreft prima op weg. Die winst is natuurlijk prettig voor het vertrouwen. Het is nu zaak die lijn ook tegen Stompwijk door te trekken. Zij doen het de laatste tijd niet verkeerd, dus het zal een lastige klus worden. Maar zeker thuis presteren we goed.”

Stompwijk’92 maakte het afgelopen jaar de overstap van de zondag naar de zaterdag. ,,Een logische stap”, aldus routinier Ammerlaan. ,,In onze regio gingen bijna alle tegenstanders ons wat dat betreft al voor. Daardoor belandden wij in een competitie met veel verenigingen uit Den Haag. Voor ons minder aantrekkelijk. We zijn heel blij dat wij nu ook op zaterdag onze wedstrijden spelen. We zijn tot nu toe alleen maar sportieve, echt goed voetballende ploegen tegen gekomen. Het zou dan ook fantastisch zijn als we ons in deze klasse kunnen handhaven. We wisten bij de overgang natuurlijk niet wat we moesten verwachten. Vroegere tegenstanders als Kickers’69 en SJZ stapten al eerder over, maar dan op vierde klasse-niveau. Onze eerste kennismaking met de derde klasse zaterdag pakte nog wel goed uit. Bij Van Nispen wonnen we met 1-2. Dat bleek geen graadmeter: zij bungelen niet voor niets onderaan. Daarna verloren we in de eerste seizoenshelft alle wedstrijden, al had er soms wel iets meer in gezeten voor ons. Het zat ook niet altijd mee.”

,,De laatste tijd hebben we wel punten gepakt. Dat was dan tegen ploegen die ook onderin staan”, vervolgt de 32-jarige Ammerlaan. ,,Het is niet realistisch om te denken dat wij ons nog helemaal veilig kunnen spelen. De onderste drie degraderen, de drie daarboven gaan de nacompetitie in. Op dat laatste moeten wij ons maar richten. Aan de andere kant: mochten we degraderen, dan is er geen man overboord. Voorlopig geniet ik nog volop van het spelletje. Ik heb het eigenlijk extreem naar mijn zin. Joeri van der Salm en ik zijn de enige routiniers, voor het overige zijn het jonge gasten. En de sfeer is fantastisch. Zo lang ik mijn steentje kan bijdragen blijf ik lekker spelen. Ik word dan wel een jaartje ouder en heb af en toe een kleine blessure, maar een goaltje maken lukt me nog altijd wel. Daar ben ik ook op gefocust. Met mijn techniek, m’n dribbels en mijn snelheid – ik ben nog redelijk rap – kan ik nog best meekomen.”

Ammerlaan, werkzaam als contentspecialist bij LexisNexis, is al vele jaren een garantie voor doelpunten – dit seizoen scoorde hij ook al weer tienmaal – en dat ontging veel streekclubs niet: ,,Ik heb links, rechts altijd wel aanbiedingen gehad, maar daar ben ik eigenlijk nooit op ingegaan. Op één keer na: bij Voorschoten’97 ben ik een avondje gaan praten. Na drie, vier dagen heb ik toen toch maar besloten niet op hun voorstel in te gaan. Ik ben nu eenmaal een jongen van de club.”

Voor wat de aanstaande ontmoeting met FC Oegstgeest betreft is de Stompwijker positief gestemd: ,,Wij hebben uit dan wel van ze verloren, maar dat was echt een wedstrijd waarin alles tegen zat. We raakten Kite Beuvink, mijn maatje voorin, al snel kwijt en ook onze keeper raakte geblesseerd. Een reservedoelman ontbrak en daarom ging Joeri van der Salm onder de lat. En ook hij haakte met een blessure af. Bizar eigenlijk. Maar voor de komende wedstrijd zie ik zeker weer kansen. We zijn inmiddels aardig op elkaar ingespeeld. Ik heb er een goed gevoel over.”

Foto’s FC Oegstgeest: met dank aan Paul Lichtenbeld

Foto’s Stompwijk’92: met dank aan Jan van der Lubbe en Jack Wolters

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read