HomeZaterdagDerde klasseMoeizame overwinning Lugdunum tegen ‘halve zolen’ van Stompwijk’92

Moeizame overwinning Lugdunum tegen ‘halve zolen’ van Stompwijk’92

-

Derde klasse A (zaterdag) – In de slotfase van deze competitie is er, zeker met de versterkte degradatieregeling (nummers 12, 13 en 14 degraderen rechtstreeks en plek 9,10 en 11 speelt nacompetitie), voor heel veel ploegen nog iets om voor te strijden. Leidse pessimisten kijken nog met een klein oogje naar onderen, de realistische optimist ziet nog kansen in de derde periode. Doelstelling van de Stompwijkers is om rechtstreekse degradatie te voorkomen, een flinke klus maar wie de ploeg van de sympathieke trainer Erik van Manen zaterdagmiddag aan het werk zag zeker geen onmogelijke opgave. De thuisclub won uiteindelijk met 2-1 in een wedstrijd waarin de gasten de huid duur verkochten en in grote fases minimaal gelijkwaardig waren.

Het eerste echte gevaar kwam van de gasten. Een voorzet vanaf de achterlijn van, de zeker in de beginfase ongrijpbare, Kite Beuvink bereikte zijn maatje voorin Nick Ammerlaan en die kopte de bal tegen de binnenkant van de paal. Nauwelijks tien minuten onderweg maar trainers Marco Harleman en Nino Poulina hadden genoeg gezien. Noël Bey werd verlost van zijn plaaggeest en schoof een linie door, de fysiek sterke en rappe Dyllan Hiwat werd de bewaker van Beuvink.

Het initiatief lag inmiddels bij de gastheer. Captain Koos de Haas werd nog binnen het kwartier onreglementair gestuit door Lars van Santen met een gele kaart tot gevolg. Deze vrije trap leidde tot niets, een paar minuten later stond Lugdunum echter wel op voorsprong. Een aanval over diverse schijven belandde uiteindelijk bij De Haas, zijn schot vanaf rand zestien was doeltreffend.

Het restant van de eerste helft was voor de groen-witten, zonder tot echt grote kansen te komen. Stompwijk’92 trainer Van Manen over de eerste helft. ,,Op de eerste minuten na begonnen we niet echt goed aan de wedstrijd. Ik wil me niet verschuilen achter de afwezigen, maar dat had zaterdagmiddag wel zijn invloed op de organisatie. Na wat geschuif hoop je als trainer dat het staat maar helaas pakte dit in de eerste helft niet goed uit. We kregen geen druk op het middenveld waardoor de bal bij de tegenstander veel te makkelijk rond ging. Lugdunum was het eerste bedrijf sterker, zonder heel gevaarlijk te worden.”

Het begin van de tweede helft was voor de gasten. Tim van Veen had geheel vrijstaand bij de tweede paal meer uit een corner kunnen halen. Niet veel later moest doelman Jeffrey Loozen zich strekken bij een inzet van Beuvink. De verwachte gelijkmaker viel na een uur spelen, een inworp kwam uiteindelijk bij Ammerlaan terecht en die schoot van dichtbij onhoudbaar binnen.

Na de 1-1 kwam de wedstrijd weer wat meer in evenwicht. Halverwege de tweede helft bleef de vlag naar beneden en kon Jayden Bergwijn alleen op doelman Jesper van Leeuwen afgaan en rondde beheerst af. Na de voorsprong lag het initiatief weer bij de ploeg op voorsprong, echt gevaarlijk werd men niet meer. Stompwijk’92 perste er nog een slotoffensief uit, keeper Jesper van Leeuwen was nog dichtbij maar zijn inzet verdween over de ballenvanger op de parkeerplaats.

Van Manen over de tweede helft: ,,In de rust hebben we iets omgezet en dat was ook wel te zien. We profiteerden van een fout achterin, het kon daarna alle kanten op maar helaas deed een bal door de as ons de das om. Extra zuur is dat de concurrentie wel punten haalt dus we weten wat ons te doen staat. Op dit soort dagen baal je als trainer dat het bij ons soms net anders loopt dan je zou willen. Weekendjes weg, plots ziek zijn, spelers die een volledige zool van een schoen verliezen en zichzelf zo uitschakelen. Maar goed, daar dealen we ook wel weer mee. Op naar RKDES thuis met nieuwe schoenen, de spelersgroep wellicht weer compleet en door.”

Het viel de verslaggever op dat Van Manen ondanks de achterstand zeer ontspannen naast de dug-out stond. ,,Klopt, ik ben inderdaad meer ontspannen dan voorheen. Ik heb dat overigens wel moeten leren, mijn beginjaren als trainer was ik zeker meer gespannen. Ik geniet van het spelletje en ik denk dat we reëel moeten zijn, er gaan geen miljoenen om op ons niveau. En als je elke week met gekromde tenen langs het veld staat dan is er ook geen bal aan als je het mij vraagt. Wij spelen voetbal om te winnen, maar plezier moet wel de boventoon voeren. Daarnaast denk ik dat ik met alle trainers in onze klasse prima contact heb. Dat vind ik leuk en maakt de zaterdag ook leuk.”

De maker van het openingsdoelpunt, Koos de Haas, viel geblesseerd uit. ,,Ik zette aan en het schoot eigenlijk direct in mijn lies. Ik heb het nog wel geprobeerd, maar gezien de positie waar ik sta was een wissel meer dan logisch. Ik denk in deze een combinatie van hard werken, weinig slaap en vermoeidheid.”

Door deze winst stijgt Lugdunum een plek en bevindt zich nu op een vijfde plaats. Daarnaast doet men nog mee in de derde periode welke komende week een vervolg krijgt in en tegen Koudekerk. Stompwijk’92 ontvangt RKDES, winst is zeer wenselijk om rechtstreekse degradatie te ontlopen.

Lugdunum – Stompwijk’92 2-1 (1-0) 20. De Haas 1-0, 59. Ammerlaan 1-1, 68. Bergwijn 2-1.

Opstelling Lugdunum : Loozen, Beij, Hiwat, De Cler, Muanda, Person, De Haas (Karasahin), Van den Berg, Isitir, Bergwijn (Arnoldus), Drame (Bezzai).

Opstelling Stompwijk’92 : Van Leeuwen, Van Benten (Janson), Van Santen, De Haan, Van der Arend, Beuvink, Ammerlaan, Van Veen, Van der Salm (Korte), Bregman (Paulussen), Van Bemmelen.