vrijdag, september 29, 2023
HomeNacompetitieROAC daalt voor tweede keer op rij af

ROAC daalt voor tweede keer op rij af

-

Nacompetitie- Precies tien jaar nadat ROAC de derde klasse verliet en verder omhoog kroop via de tweede naar zelfs de eerste klasse zijn de Rippers weer terug op het zesde amateurniveau. In de eerste de beste wedstrijd in nacompetitie verband ging de ploeg van Bart Jansen op eigen complex met 2-3 onderuit tegen de zondagtak van AVV Swift. De Amsterdammers namen een comfortabele 0-3 voorsprong, wankelden in de slotfase nog even maar hielden stand.

Voorzitter Rob van den Hoorn ventileerde vooraf duidelijk zijn mening over een mogelijke degradatie. ,,Nooit leuk, maar zo gek is dat niet voor een dorpsclub zoals wij zijn. Het dorp bestaat uit zo’n 2500 mensen en veel aanwas van buitenaf is er niet. Wij betalen niet en gaan dat ook niet doen. We hebben sportief gezien prachtige jaren beleefd en dat koesteren we hier. Als het vanmiddag fout gaat dan is er geen man overboord en gaan we als club weer bouwen aan de toekomst.”

ROAC moest het tegen de hoofdstedelingen stellen zonder Freek Heemskerk, Sam van der Geest en Matty van Benten en daardoor kregen Steef Wortman en Rutger van der Geest onder meer een basisplaats. De thuisploeg startte vol goede bedoelingen, maar al na twee minuten ging het in defensief opzicht fout. Er werd teveel ruimte weg gegeven en dat leverde al ras een tegenvaller op. Antony Cvetkovic profiteerde en zo mochten de Amsterdammers spreken van een droomstart.

ROAC kwam maar moeizaam in de tweestrijd en moest toezien dat Swift het betere van het spel had. De nummer drie uit 3C, district West I, oogde meer zelfverzekerd en combineerde vrij eenvoudig. Na ruim een kwartier kwam de thuisploeg een keer gevaarlijk door via Wortman, maar Van der Geest kwam er in het vervolg niet aan te pas bij het centrale blok van de ploeg van Bart Woldberg. Jay Koek kwam ook een keer goed door, maar al te veel gevaar bleef uit van de kant van de ploeg van Bart Jansen.

Na bijna een half uur werd het zelfs 0-2. De veel opkomende Jamiro Neyhorst won tientallen meters met een gedecideerde solo en kreeg de bal bij Stijn van der Slot, die op zijn beurt Joost Kooiman vond. De fraaie aanval werd genadeloos afgerond en Dammes van der Poel was kansloos in deze. Maurits van Vliet liet de doelman even daarna ook op het verkeerde been staan, maar tot opluchting van het thuispubliek ging de inzet net naast.

Toch werd het voor de pauze nog 0-3 en daarmee stond ROAC al haast met 1 been in de derde klasse. Opnieuw lieten de paarshemden teveel ruimte, maar dat nam niet weg dat het derde doelpunt van grote schoonheid was. Uit een ragfijne pass van Kooiman nam Van der Slot ineens op de pantoffel en zo kwamen de bezoekers op een fauteuil te zitten richting de tweede helft.

Jansen bracht Kevin de Jong in de plaats van de niet overtuigende Van der Geest en de gastheren gingen op zoek naar een goal en een sprankje hoop. De Jong kreeg al snel een prima schietkans, maar het schot werd gekraakt. Kort daarna kreeg Koek het wel voor elkaar om droogjes af te drukken en zo werd de marge enigszins teruggebracht: 1-3.

Daarna duurde het lang voordat ROAC meer serieus gevaar teweeg kon brengen. Swift verzuimde ondertussen verder afstand te nemen door de geboden ruimtes meer te benutten. Tijdens de ingelaste onderbreking voor een dorstlesser smeekte Thijs van Seggelen zijn manschappen nog eenmaal ‘vol gas te geven met de blik op nul’. ROAC bleef het vervolgens proberen en kreeg met De Jong een grote kans, maar het kwam niet tot de 2-3. Luttele tellen later mikte Van Seggelen ongelukkig op de paal, maar uiteindelijk kreeg Bart Hogenboom het voor elkaar de ploegen alsnog dichterbij elkaar te brengen.

Een slotoffensiefje volgde van de op dat moment nog tweedeklasser, maar het bleken de laatste stuiptrekkingen. Er kwam een einde aan de geruime extra tijd die de uitstekende leidende Manuel Uijttewaal toevoegde en zo kwam er een punt achter een periode waarin ROAC met een prima lichting jarenlang succesvol was. Helaas kwam het vorig seizoen wel zwaar tekort en ging het in dit seizoen vooral na de winterstop bergafwaarts. Degradatie is het gevolg, maar op het Hertogspark heerste allesbehalve frustratie of ergernis. De nuchterheid zegevierde en dat staat eigenlijk ook synoniem voor deze club.

Basisopstelling ROAC: D. van der Poel, Van der Meer, Boere, W. van der Poel, Koek, Wortman, Van Seggelen, Van As, Hogenboom, Wagter, R. van der Geest.

Note redactie: morgen volgt nog een interview met vertrekkend doelman Dammes van der Poel.

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read